Sandra puffar… 20080718

* Via Jeff JarvisBuzzmachine hittade jag till Wordle, en sajt som visuellt visar vad som nämns mest på en viss sajt, bland dina bokmärken på del.ici.ous eller i en blogg. Jag gillar verkligen Wordle och funderar kring hur användbart det hade varit på nyhetssajterna. Läsarna hade snabbt fått en överblick över dagens hetaste ämnen och om man hade kunnat göra den klickbar och justerbar hade det fungerat perfekt för nyhetssajterna. Skärmdumpen nedan är resultatet för hd.se just nu (klockan 10.40, fredag 18 juli):

Om man hade kunnat skruva lite på det, d.v.s tona ner adjektiven och ta fram fler substantiv för att se vad som finns på sajten, hade molnet varit en riktigt kul grej för besökarna.

* Ytterligare en amerikansk dagstidning (den här gången är det WSJ) säger upp personal och omstrukturerar sin organisation. Det känns som om det varje dag kommer besked om uppsägningar och omstruktureringar i amerikanska medieorganisationer. Även om jag undrar hur många av de uppsagda journalisterna får nya jobb (eller kanske de bara byter plats i organisationen?) tror jag att det är till stor nytta att röra om lite för att i slutändan få en organisation som passar dagens mediekanaler och sätt att arbeta med nyheter. Det ska bli intressant att följa den här utvecklingen och se slutresultatet om några år. Blev det bättre och mer effektivt?

* Branschpressen skriver att SVT i höst tänker satsa hårt på en nyhetstimme där de regionala nyheterna, kulturnyheterna, a-ekonomi och rapport ska samsas om utrymmet. Ofta undrar jag om inte de klassiska nyhetsprogrammen har spelat ut sin roll och borde ersättas av magasinliknande program där utrikeskorrespondenterna och de längre intervjuerna får ta mer plats. SVT har en jättechans att göra banbrytande journalistik i nytt format. Det är synd att de inte provar det istället för att packa om sitt befintliga innehåll i hopp om att nå ny publik.

3 thoughts on “Sandra puffar… 20080718”

Leave a Reply