Om du är inblandad i något community alls så har du säkert mött dem. Bråkstakarna. Provokatörerna. På usenet och mailinglistor kallas de för troll, de som strävar efter att göra själva förstörandet till en konstform. Otrevliga och destruktiva människor verkar dras till varje plats på nätet som samlar mer än två användare.

Under FOWA i London hade jag nöjet att få lyssna på Heather Champ som berättade om hur man handskas med problemet på Flickr. Precis som alla andra med community-ansvar hade hon konstaterat att det värsta man kan göra är att kasta ut trollen. För varje gång du försöker så komma de tillbaka, lite argare, lite mer övertygande om att de är orättvist behandlade och ännu mer beslutsamma. Du skapar superskurkar, ”supervillains”.

Å andra sidan kan man inte låta dem förstöra hur mycket som helst för andra, och ignorera dem (det klassiska knepet) fungerar bara till en viss gräns. Flickr behöver en lösning som skalar. Jag blev verkligen imponerad över hur man löser problemet. Så enkelt, så genialt. Så… mänskligt.

Man skruvar helt enkelt på en liten ratt som gör att sajten omärkligt går långsammare och långsammare för just den användaren. Han märker inte att han är ensam om att vara påverkad utan tycker efterhand att tjänsten helt enkelt suger för mycket – och drar vidare.

Känner du till fler smarta sätt att hantera bråkstakar på nätet? Kommentera.

Bilden visar Derek som körde presentationen tillsammans med Heather. Den finns för beskådande på slideshare (men säger inte så mycket utan kommentarerna. MP3 här, tack Peter i kommentarerna). Foto: Kevin Lawver