Separatister i alla läger

Bloggarna brukar ju bli upprörda när gammelmedia pekar finger och säger ”ni är minsann inte på riktigt”. Jag brukar hålla med, den sortens elitism leder ingen vart.

Men det är lika illa åt andra hållet. När Stora Bloggpriset berättar om de nominerade sportbloggarna går tex Scaber Nestor i taket:

Expressens Marcus Birro,  Helsingborgs Dagblads Sportblogg, och Robert Laul (whoa surprise… jobbar för Aftonbladet) anser jag vara lika mycket bloggar som Liza Marklund är en fackboksförfattare.

Han får medhåll av bland annat Svensson som nog är (ofrivilligt?) humoristisk när han dömer ut tidningsbloggarna, men i samma mening förklarar att han inte läst någon av dem. Men va fan? Kan man inte vara en blogg om man har betalt för att skriva? Lycka till att dra de gränserna i så fall. Hela resonemanget är ju precis lika enögt som det gammelmedia anklagas för.

Hur definieras egentligen en blogg? Vi satt med en liknande frågeställning när vi arbetade med att ta fram årets nättidskrift, som vanns av Taffel. Vi fick höra att det var minsann ingen nättidskrift, det var ju en blogg. Nåja. Vi måste konstatera att i dag är gränserna mellan olika kanaler, medier, begrepp så flytande att man bör vara väldigt försiktig med etiketter (inte taggar då, utan den överförda betydelsen av etiketter;).

Om jag inte minns fel så definierade Martin Källström, boss på bloggsökmotorn Twingly, det hela på ett enkelt sätt i ett samtal för länge sedan. Han menade att ”en blogg är en blogg om det kallar sig för en blogg”. Kan vi inte bara säga så?

Förresten, gänget ovan är också upprörda över att en av Aftonbladets bloggar är med bland de nominerade eftersom Aftonbladet arrangerar. Med en 100 personer stark, oberoende, nomineringsjury är jag faktiskt mer upprörd över att Daniel Feldt som håller ihop arbetet med priset plockade bort sin egen blogg, som sannolikt hade tagit plats på listan över Nöjes & Kulturbloggar annars. Bloggywood hör hemma där.

Gnällspikar!

Förresten, här är listan på de nominerade:

13 thoughts on “Separatister i alla läger”

 1. Nja, jag vet inte direkt om det var ofrivilligt humoristiskt. Och frågan är vad döma ut är? Jag hävdar att det inte är bloggar, utan krönikor. I övrigt är jag inte dömande alls. Det kan jag ju knappast vara, eftersom jag inte läst dem (men jag kollade in dem innan jag skrev mitt inlägg förstås).

  Reply
 2. OKI, det är kanske en skruvad formulering. Min tanke är att innehållet i högre grad avgör om det är en blogg än publiceringsverktyget, avsändaren eller de ekonomiska förutsättningarna. I det perspektivet är det svårt att hävda att något som man inte läst inte är en blogg. Bara så.

  Men jag blir nyfiken: vad är din definition av en blogg?

  Reply
 3. Mycket bra! Även om jag brukar säga att det inte är en blogg om man inte kan kommentera, interaktionen är det som skiljer en blogg från en “vanlig hemsida”…

  Reply
 4. … vilket innebär att det är tvetydigt om twitter är en microblogg?

  Jag tror det inte går att säga att det måste finnas en kommentarsfunktion för att det ska kallas blogg. Fast man förknippar bloggformatet med kommentarer, rss-feeds och omvänd kronologisk ordning. Helt klart.

  Reply
 5. Jag har nu fått bekräftat från Martin att jag minns rätt. I allt väsentligt: “definitionen på en blogg är att den definierar sig som en blogg”.

  Men det väcker ju en del problem om en blogg som alldeles definitivt är en blogg enligt alla andra definitioner själv vägrar vara en blogg. Vad säger metafysiken då?

  Reply
 6. När jag startade Bild och foto var tanken att göra en nättidning med ett bloggverktyg. Samtidigt så började Internetworld göra om sin site till en blogg.. ;)

  Reply
 7. Jag har också varit ute och avfärdat, dömt eller bashat en del bloggar eller krönikörer eller journalister och sagt att de inte är bloggar men visst har jag haft fel. Däremot håller jag med Mymlan om att brister i interaktiviteten gör att det blir lite tveksamt men jag kanske ska nöja mig med följande. Den som benämner sig som en blogg är en blogg. Om det sedan är en bra eller dåliga blogg är subjektivt och upp till var och en att bestämma själv. Men en blogg som inte har kommentarsfunktion är en tvivelaktig blogg och en blogg som inte kommunicerar med kommentatörerna är en dålig blogg. Men det är helt i mina ögon och andra tänker annorlunda… Eller nåt-. Haha

  Reply
 8. Ja, haha. Det där var nog en av de mer stringenta kommentarerna. Själv kommenterar jag din kommentar mest för att inte hamna på din “not a blog-list” ;)

  Reply

Leave a Reply