Jag har tidigare tryckt ut ett antal listor här på bloggen, bland annat bloggarens ordlista och en annan om användbara sociala tjänster för studenten. Kommentarerna har varit många och positiva, människor gillar listor, och jag gillar många och positiva kommentarer så här kommer en till:)

Denna gången handlar det om sociala verktyg som helt enkelt är praktiska och roliga för vardagen, arbetsmiljön eller skollivet. Freelancefolder har publicerat en lista med 35+ sådana verktyg, detta är bara ett axplock, följ länken för att se hela listningen.

Sociala aggregatorer

Eventbox: Detta är en tjänst som samlar ihop dina sociala tjänster, alltså till exempel din facebookprofil, ditt Flickr, Digg, eller RSS-konto, och låter dig sköta alla från samma ställe. Denna tjänsten är en naturlig del av nätets utveckling och en del av det som kommer att ingå i vad som kommer att kallas för 3.0. RSS komprimerar din online tid genom att aggregera relevant information till ett och samma ställe så att du inte behöver surfa runt. Online tiden ökar medan surf tiden minskar, Eventbox är en naturlig förlängning av detta. Dessutom är det ett Mac-only program, take that Microsoft och PC;) Ett annat liknande exempel på Eventbox är Friendfeed.

Flock: Detta är en webbrowser som aggregerar personlig och individanpassad information. Vi har alla olika preferenser när vi rotar igenom nätet. Ordet bil betyder inte samma sak för mig som för dig, genom flock är det just din bil och dina preferenser och intressen som skapar sökresultatet. Ett annat exempel på en sådan sökmotor är Delver. Allt handlar om individen. Detta är en av de stora trenderna inför 3.0 framtiden. Det finns en kort beskrivning som definierar nätets evolution så här: web 1.0 = Ni, web 2.0=Vi, web 3.0=Jag.

Youmeo: Aggregatorer för social information verkar vara på tapeten. Youmeo låter dig sköta, samla och överblicka information och uppdateringar från alla dina sociala nätverk på samma ställe.

Second Brain: Ett verktyg som organiserar och aggregerar din personliga information på samma ställe och plats. Tjänsten tillåter dig att importera material och uppdateringar från dina favorittjänster på nätet, samtidigt som du kan dela med dig och dessutom bygga upp ett nätverk och community kring informationen du samlar på dig.

Analys: Tittar man på dessa tjänsterna hållet nätet på att bli individanpassat och relevansen för den egna personen växer. Dessutom finns det stora tendenser mot social aggregering, alltså möjligheten att sköta dina sociala nätverk från ett och samma ställe. Detta tror jag är en trend som kommer att växa, möjligheten att överblicka och styra din digitala profil från ett och samma ställe. RSS är ett av verktygen som satte spaden i marken för denna trenden.

Twitter verktyg

Tweetdeck: Tweetdeck är en applikation som organiserar dina twittrar efter ämne, söktermer och tid. Här handlar det alltså om att skapa ordning och reda bland alla dina micropostningar. Informationen går snabbare och snabbare. Vad händer när saker och ting går för fort, jo vi letar efter metoder för att hinna med. Detta är ett sånt försök.

Twhirl: Twhirl låter dig publicera dina twittrar på Pownce och Jaiku. Detta är ett exempel på hur nätet hela tiden sys ihop och det skapas en röd tråd mellan tjänster. Här handlar det alltså om att synas på många ställen samtidigt medan spakarna sitter vid en och samma microbloggtjänst. Återigen ett exempel på hur hur tjänster integreras.

Tweetbeep: Denna tjänsten uppdaterar dig så fort någon skriver eller postar något om dig eller vilk asökord du valt att hålla ögonen på. Tweetbeep är alltså en slags Google alerts fast på Twitter. RSS för sökord.

Analys: Twitter är inte så stort i Sverige därför har jag valt att inte ta med så mycket om just denna tjänsten. Ni kan som sagt läsa mer på originalpostningen. Däremot är det intressant att se vart trenderna inom microbloggning bär av, framförallt kanske detta ger en inblick i vad som kan hända (eller i viss mån kanske redan har hänt?) med Jaiku. Men visst följer microbloggtrenderna de sociala, det verkar handla om organisering och integrering från en ända social bas.

Gott & blandat

Spokeo: En tjänst som som hela tiden uppdaterar dig om vad dina vänner har för sig på olika sociala tjänster och nätverk. Exempel är bebo, myspace, flickr och twitter. Tjänsten skvallrar om foto, filmer, kommentarer och statusmeddelande från dina vänner. You can run but you can´t hide. Ju mer internet sys ihop och blir baserat på ett aggregator tänk, desto svårare blir det just att gömma sig.

Jott: Förvandla dina tankar och ord till text. Posta på bland annat Twitter, Jaiku eller Facebook, genom att ringa in från din mobil.

Sammanfattning: Baserat på de ovanstående tjänsterna skulle jag vilja säga att det går att definiera nätets framtida trender med två ord, organisering och integrering. Internetsurfandet kommer att minska medan tiden på nätet ökar. Hela din digitala profil styrs från ett och samma ställe. Användarna förvandlas till digitala puppetmasters med möjlighet att hålla i alla trådar på samma gång. Social multitasking is the shit! Det har rått en explosion av tjänster på internet de sista åren, framtiden kommer att handla mycket om att integrerar och samla ihop de stora vinnarna i den explosionen.