SocialBrowse – Internet är en gruppaktivitet

FriendFeed och SocialMedian är två tjänster som låter dig dela med dig av dina onlineaktiviteter till andra människor. Det kan gälla allt från bilder på Flickr till nyheter. Nu kommer SocialBrowse. En sökmotor som visar vad dina vänner gör direkt i browsern. Jag anmälde mig själv här om dagen men fick detta meddelandet:

Idag läser jag på Read/Write Webb att de har fått 500 inbjudningar att dela ut. Jag klickar på länken och tänker att detta måste ju vara försent, men icke. Jag fyller i min mailadress och dra mig baklänges:

Tack Read/Write Webb! SocialBrowse är en plugin till Firefox och en sidebar följer dig hela tiden med information om de andra medlemmarnas aktiviteter på nätet. Ett slags Socialt nätverk/Browser. Internet förvandlas mer och mer till en gruppaktivitet. Det finns oändliga möjligheter på nätet idag. Du kan visa egna filmer, låtar, bilder och ta del av en mängd olika aktiviteter och händelser, men på nätet är det inte värt något om man inte har någon att dela det med.

Internets sociala utveckling och trender är nära sammanlänkade med den humanistiska psykologin som beskriver hur människan söker självförverkligande och självkonsistens. På nätet kommer erkännandet och självdefinitionen från den sociala interaktionen och grupptillhörigheten som web 2.0 står för idag. Han var inte dum den där Maslow. Är inte nätet ett gigantiskt bevis på människans behov av självförverkligande vet jag inte vad som är? Nätet är inte teknologi i första hand, det är ett verktyg för att uttrycka människans innersta värderingar och önskningar. SocialBrowse är ännu ett exempel på det.

Leave a Reply