Söndagscred: Lotta Holmström

Det är mer än tio år sedan jag mötte Lotta Holmström för första gången. Jag konsultade sedan några år tillbaka på aftonbladet.se när Lotta började där. Efter en kort sväng på Metro kom hon till bladet och kastades (om jag minns rätt) rakt in i den första riktigt stora omgörningen av sajten. Lotta var nog den första svenska journalist jag såg sätta ihop alla pusselbitarna själv. Hon förstod redan då hur viktigt det var med helheten – att innehåll, funktion och design måste hänga samman.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Under åren som gått har likheten med Ronja Rövardotter varierat med hårlängden, men glöden för att utveckla nätjournalistiken har alltid varit lika stark. Tidigt hamnade ”Citizen journalism” och läsarmedverkan i fokus och det är på det området som Lotta blivit mest uppmärksammad av den bredare massan. Outröttligt aktiv, även när hon inte står på scenen själv är hon nästan alltid med bland publiken på olika event i molnet. Bloggar, diskuterar och sprider klokskap – men också omsorg, glädje, värme och en och annan whisky…

Vid sidan om jobbandet finns det mycket mer. Ett bra exempel är longtimern skriva.net (som faktiskt låg på en av mina servrar ett tag – långt före wordpress-eran;). Ett annat är coola bildbloggen Saychee. Men säkraste sättet att få koll på hela läget är så klart via Jaiku. Det var där vi fick reda på nya jobbet på Broaden (även om jag gissat det klockrent långt innan) och det är sannolikt där vi framöver kommer att kunna följa resan mot motherhood.

En pionjär har det tufft ibland, och jag vet att det varit en del vägbulor utmed resan. Men utvecklingen går äntligen på rätt håll – Lotta är inte ensam i klassen längre. Det finns fler som har fattat journalistikens roll i den nya medielandskapet. Och jag tror att många av dem lärt av Lotta. Tack för det, ”morsan”!

Bilden lånad från Aftonbladet. Thanks!

Lotta, kom snart tillbaka till gammelmedia. Du behövs!
(här på bild tillsammans med Kalle Jungkvist från aftonbladet.se – och därifrån har jag också lånat bilden. Thanks!)

12 thoughts on “Söndagscred: Lotta Holmström”

 1. Jobbade tillsammans med Lotta i ett projekt våren 99 och jag kan inte annat än hålla med Jocke i allt han skriver. Hon hjälpte mig sen in i “nätverket” och har sedan dess varit en god vän. Jag har mycket att tacka Lotta för.

  Reply
 2. Jobbade tillsammans med Lotta i ett projekt våren 99 och jag kan inte annat än hålla med Jocke i allt han skriver. Hon hjälpte mig sen in i “nätverket” och har sedan dess varit en god vän. Jag har mycket att tacka Lotta för.

  Reply
 3. Äntligen! Kan bara säga äntligen får Lotta uppmärksamhet för det jobb hon har gjort och gör. Men det krävs någon som själv fattar vad hon gör, för att det ska så ske ; )

  När gammelmedia upptäcker att de släppte iväg Lotta för billigt – kommer de att få betala dyrt, för att få tillbaka henne : )

  Reply
 4. Äntligen! Kan bara säga äntligen får Lotta uppmärksamhet för det jobb hon har gjort och gör. Men det krävs någon som själv fattar vad hon gör, för att det ska så ske ; )

  När gammelmedia upptäcker att de släppte iväg Lotta för billigt – kommer de att få betala dyrt, för att få tillbaka henne : )

  Reply

Leave a Reply