Sorry, Android – nu ger jag upp

Sedan den 20 december 2008 har jag hårdtestat Android. Jag har haft en telefon i varje byxficka. I den ena har jag uppdaterat mig utmed iPhone-spåret, och i den andra har Adroid fått regera. Jag är mobilnörd och har en hel sopsäck med gamla mobiler (skojar inte), och menar att det enda sättet att kunna avgöra om något är bra eller dåligt är att 1. jämföra i praktiska tester och 2. göra det över lång tid. Och eftersom jag ändå behöver köra både telia och tre så…

Det har varit enormt spännande under de här åren. Mycket har hänt, det är lätt att glömma vilken fantastisk utveckling som mobilerna har gått genom, och i vilket tempo det skett. Om jag tex ska jämföra det jag haft i fickorna under två år jämfört med tex Nokia N95 som var top of the line tidigare så är det inte ens i samma universum.

Men samtidigt ökar kraven. I aggregerad tid spelar det inte så stor roll om något tar en millisekund längre, eller om jag skriver 10% mer fel i en telefon än i en annan. Men när det handlar om tröskeln till att jobba med luren, att trivas med den, att inte känna den som ett besvär utan som en nytta och glädje – så gör det en oerhörd skillnad.

Det är därför jag nu avbryter mitt långtidstest med Android. Jag kommer istället att köra med två iPhone 4 tills vidare. Det kommer säkert att dyka upp skäl att dra isär igen, men just nu orkar jag inte längre.

Jag blir ofta anklagad för att vara en fanboy, och det är jag förvisso. Jag tycker Apple gör bra grejor. Men jag har verkligen, verkligen velat tycka om Android. Jag tror fortfarande på en fantastisk framtid för det operativsystemet. Men än så länge är det helt enkelt inte bra nog för mitt dagliga bruk. Easy as that.

Däremot är jag så klart väldigt glad att alla inte har så höga krav, eller likadana krav, som jag. Det vore katastrofalt om vi bara skulle ha en plattform på marknaden. Så fortsätt använda Android, fortsätt utveckla för plattformen, fortsätt driva utvecklingen framåt. Ge mig ett bra skäl att komma tillbaka en annan dag. OK?

Här är ett urval av mina tidigare texter på temat, där framgår lite mer detaljer, som bakgrund till att jag nu ger upp på Android.

Och som vanligt, för den som vill ha koll på Android här på hemmaplan – ingen levererar bättre än Swedroid. Love!

23 thoughts on “Sorry, Android – nu ger jag upp”

 1. Jag läste nyligen i Fortune om hur Sergio Marchionne kommunicerar med sina reports:

  “‘They have access to me 24/7,’ he says, and when they call or e-mail, he makes decisions in minutes — or seconds. While traveling, he stays in contact with one of his six BlackBerrys. ‘BlackBerrys are divine instruments,’ he purrs.”

  Reply
 2. Två grejer om mobilteletoner.
  1. Det som förvånar mig mest med Android som jag för övrigt har väldigt lite erfarenhet är att vad jag förstår fortfarande helt omöjligt att köpa appar i Market här i Sverige. Man läser om det sådär lite i i förbifarten ibland. Men för mig låter det som en jättestor brist. Appar som är hur stort som helst i iphone-värlen och då tänka tanken att det finns en värld där det inte går att köpa appar, som gör att de kan tjäna pengar och driva utveckligen framåt, låter smått absurt.

  2. Det ska bli intressant vad Nokias nya N8 kan komma med. Läser man kommentarer från Nokiakramarna så kommer den frälsa världen. Det känns verkligen som att Nokia kan behöva få sig en ryck uppåt om de ska ha någon hem helst chans i detta segment i framtiden.

  Reply
 3. Två grejer om mobilteletoner.
  1. Det som förvånar mig mest med Android som jag för övrigt har väldigt lite erfarenhet är att vad jag förstår fortfarande helt omöjligt att köpa appar i Market här i Sverige. Man läser om det sådär lite i i förbifarten ibland. Men för mig låter det som en jättestor brist. Appar som är hur stort som helst i iphone-värlen och då tänka tanken att det finns en värld där det inte går att köpa appar, som gör att de kan tjäna pengar och driva utveckligen framåt, låter smått absurt.

  2. Det ska bli intressant vad Nokias nya N8 kan komma med. Läser man kommentarer från Nokiakramarna så kommer den frälsa världen. Det känns verkligen som att Nokia kan behöva få sig en ryck uppåt om de ska ha någon hem helst chans i detta segment i framtiden.

  Reply
 4. Precis såhär känner jag också. Android kommer att bli bra – i framtiden. Men nu är användarvänligheten i min HTC Desire är mycket sämre vad den är i den iPhone som jag körde under våren. Om jag däremot inte först hade testat iPhone så hade jag tyckt att Android är fantastiskt. Men nu vet jag att det finns något bättre out there – iPhone. Och då kan det ändå påpekas att jag generellt ogillar Apples inlåsningsprinciper och operativsystem med märkliga filsystem…

  Reply
  • Mitt problem är väl att Äpplet bygger produkter för “vanligt folk”. Jag passar inte på en enda fläck under “vanligt folk”, och tar det som en förolämpning. (Skulle nästan vilja säga “Apple bygger produkter för idioter, och jag är ingen idiot”)Apple’s überförenkling av saker funkar säkert utmärkt på Joe Sixpack i Arkansas, men mig passar det då inte. Många ser “användarvänlighet” där jag ser “fördummning”. “Användarvänligt” borde betyda “lätt att snabbt komma igång med”, inte “dum-begränsat”. I i princip alla Apple program längtar jag efter en “advanced” meny där man kan göra Serious Stuff. Den saknas (nästan) alltid.Fast det mobila OS som passar mig perfekt existerar inte. Ännu. Inte ens Android lever upp till vad jag vill göra med mitt device, även om det kommer längre än iOS där. Kör just nu en N900, och den är inte perfekt (och verkligen inget för “mannen på gatan”) men visar vägen mot att ett RIKTIGT OS funkar ALLDELES UTMÄRKT i fickan (även om den versionen som finns idag har gott om vårtor och klunkiga lösningar)Hela den här fördummingen/förenklingen av devices styrs av dagens begränsningar i Minne/CPU etc. Verkar som folk helt glömt Moore’s lag?Meh. Om Intel+Nokia spelar sina kort rätt kan Meego rula allt. Om dom spelar sina kort fel, kan det bli dunderfloppen konrad. Den som lever får se…/Z

   Reply
 5. Bra Jocke!
  Jag tycker du har helt rätt. Android når inte upp till iPhone-nivå ännu (säger jag som är Android-fan och Android-utvecklare med två appar i Market). OHA och Google har inte prioriterat användbarhet ännu, och det dröjer kanske ett tag till. När Android blir användbar, får du ett ping från mig :)

  Reply
 6. Åh vad tråkigt, jag som sitter och väntar på en HTC Desire i detta nu. Iofs kommer min jämförelse grunda sig på att jag innan haft en Symbian-lur (som jag älskar). Så jag kanske blir nöjd och glad ändå.

  Reply
 7. Att du måste ha två iPhones, är det för att kompensera för den usla batteritiden (som iofs. även Desire har)?

  Själv är jag mkt nöjd med kombon Palm Pré och SE W880i för backup. Ser fram emot WebOS 2.0 och hoppas att det blir lite vettig hårdvara också, men man kan nog inte hoppas för mycket på HP.

  Reply
  • Nej, jag är djupt fascinerad över hur bra batteritid jag har i mina iPhone 4. Men tanke på hur hårt de går är det ett under att de håller en hel dag. Den räcker mer än dubbelt så länge som Desiren, vid jämförbart användande.

   (varför jag har två telefoner framgår ju i texten – jag behöver köra både tre och telia. Dessutom har jag en telefon som hotline för familj och utvalda klienter;)

   Reply
 8. Fasen, lite sorgligt på något sätt ändå. Själv höll jag ut en månad med min Hero. Men visst borde 2.2 vara några resor bättre än 1.6 som jag hade då? Fast de har ju fortfarande inte styrt upp butiken … Jag håller med många andra – Android kommer ju bli asbra, i framtiden.

  Reply
 9. Jag tycker precis tvärtom. Gillar verkligen min Desire och orkar inte med iPhone. Har ingen förklaring varför, det är bara min känsla.
  Avgudar Mac och iPad förövrigt.

  Oavsett vilken man föredrar är det så grymt bra att både iOS och Android finns. Det garanterar nämligen bättre upplevelse i båda världar.

  Reply
 10. För den som har råd att köpa en ny lur vid varje release och redan har en mac är iPhone garanterat att föredra, men under mitt årslånga test med 3:an så var iTunes under Windows löjligt handikappande. Kan inte uttala mig så värst om Android än, men det kändes som ett litet lyft när jag fick min X10. Nackdelarna är dock att man inte har tillgång till köpeapps (som sagt) och den ganska höga halt spam-apps som ligger på Market…

  Reply
 11. Är djupt lycklig med min nexus one m froyo och cyanogenmod 6. Enorm flexibilitet och fantastiska desktop widgets. Drar daglig nytta av full flash och multitasking. iPhone4 får ligga i andra fickan som reserv.

  Reply
 12. Har ju aldrig ägt en iPhone, men min Desire rockar ändå röven av alla andra lurar jag har haft innan, precis som min MacBook Pro gör slarvsylta av mina tidigare PCs.

  Smaken är som baken och det är ju alldeles fantastiskt att vi i Sverige kan ha åsikter om sådana här triviala saker i valtider.

  Reply
 13. Jag har framför mig en iPhone 3GS, en iPhone 4 och en Samsung Galaxy.

  Hur mycket jag än vill älska Android så är det omöjligt. Jag försöker och försöker. Jag har haft ett antal HTC lurar. Ingen har känts rätt. Då jag konsultar och skall kunna plattformarna så blir det ett måste.

  Jag har ännu inte träffat på någon som saknat sin Android när de bytt till iPhone. Tvärtom är dock extremt vanligt.

  Reply

Leave a Reply