Sedan den 20 december 2008 har jag hårdtestat Android. Jag har haft en telefon i varje byxficka. I den ena har jag uppdaterat mig utmed iPhone-spåret, och i den andra har Adroid fått regera. Jag är mobilnörd och har en hel sopsäck med gamla mobiler (skojar inte), och menar att det enda sättet att kunna avgöra om något är bra eller dåligt är att 1. jämföra i praktiska tester och 2. göra det över lång tid. Och eftersom jag ändå behöver köra både telia och tre så…

Det har varit enormt spännande under de här åren. Mycket har hänt, det är lätt att glömma vilken fantastisk utveckling som mobilerna har gått genom, och i vilket tempo det skett. Om jag tex ska jämföra det jag haft i fickorna under två år jämfört med tex Nokia N95 som var top of the line tidigare så är det inte ens i samma universum.

Men samtidigt ökar kraven. I aggregerad tid spelar det inte så stor roll om något tar en millisekund längre, eller om jag skriver 10% mer fel i en telefon än i en annan. Men när det handlar om tröskeln till att jobba med luren, att trivas med den, att inte känna den som ett besvär utan som en nytta och glädje – så gör det en oerhörd skillnad.

Det är därför jag nu avbryter mitt långtidstest med Android. Jag kommer istället att köra med två iPhone 4 tills vidare. Det kommer säkert att dyka upp skäl att dra isär igen, men just nu orkar jag inte längre.

Jag blir ofta anklagad för att vara en fanboy, och det är jag förvisso. Jag tycker Apple gör bra grejor. Men jag har verkligen, verkligen velat tycka om Android. Jag tror fortfarande på en fantastisk framtid för det operativsystemet. Men än så länge är det helt enkelt inte bra nog för mitt dagliga bruk. Easy as that.

Däremot är jag så klart väldigt glad att alla inte har så höga krav, eller likadana krav, som jag. Det vore katastrofalt om vi bara skulle ha en plattform på marknaden. Så fortsätt använda Android, fortsätt utveckla för plattformen, fortsätt driva utvecklingen framåt. Ge mig ett bra skäl att komma tillbaka en annan dag. OK?

Här är ett urval av mina tidigare texter på temat, där framgår lite mer detaljer, som bakgrund till att jag nu ger upp på Android.

Och som vanligt, för den som vill ha koll på Android här på hemmaplan – ingen levererar bättre än Swedroid. Love!