Sända live på webben med enklare kameror

Jag håller ju på och experimenterar med thincasting, övertygad som jag är om att 1. webben kommer att bli fetare och 2. bästa sättet att lära sig och förstå är att göra. Fokus för arbetet är ”Kulturen in i vardagsrummet”, men jag tar gärna fler tillfällen i akt för att testa. Som till exempel när jag ändå vill till frukostklubben för att lyssna på SAS Försäljningschef.

Frukostklubben @ MiH med SAS on stage from Joakim Jardenberg on Vimeo

Ett problem jag brottats med är att hitta rätt kameror. I en perfekt värld skulle jag naturligtvis vilja ha tre feta Firewire-kameror á 50K styck, men då är det varken billigt eller enkelt. Då börjar det svälla. Å andra sidan är de små webbkamerorna som jag älskar opraktiska eftersom de inte har ens en antydan till zoom.

Tre underbara kameror. Men bara en är funkis för live...

Bilden ovan visar min Canon XH-AI som är en fantastisk pjäs som via FW ger mig kanonkvalitet rakt in i datorn. Värre är det med min andra favis, en konsument-Sony, som inte har Firewire ut. Men det finns en lösning. (Zoom Q3, längst till vänster på bild är en offline-favorit som jag skrivit mycket om men den är inte relevant för just det här fallet.)

Karl Nilsson, @beta75, satte mig på spåren och jag bad honom blogga om sin setup för livesändning. Efter det handlade det bara om att hitta rätt saker. Den drivrutin som finns för mac, Videoglide från EchoFX, funkar bara för ett visst chipset – och den informationen är inte så lätt att få kläm på. Jag gjorde två misslyckade försök med Plexgear och König från Kjell och Co innan jag hittade rätt på Netonnet. Magix VideoSaver funkar!

Som du ser misslyckades jag med rätt aspekt-ratio i det klippet;) Jag har fortfarande lite kvar att göra med att trimma in det, och jag hoppas det ska gå att få till kvaliteten ännu bättre än i klippet ovan från frukostklubben. Men hoppet lever. Dessutom har jag pushat mac-video-skallarna på elgato för att försöka få fram realtids-drivrutiner till deras finfina ”Video Capture”. Hjälp gärna till att trycka på;)

Och sist men inte minst – har du hittat någon finfin kamera för rimliga pengar som kan leverera USB ut, så man slipper extern grabber och alternativa drivrutiner för mac – please hojta. OK?

17 thoughts on “Sända live på webben med enklare kameror”

 1. Är det omöjligt att plocka in flera firewire samtidigt? Canon HV-20 är extremt prisvärd med firewire. Funkar dessutom klockrent med de flesta tillbehör, tom DOF-adapter :)

  Reply
  • Jag vet inte varför disqus kapar den sista slashen, utan den blir det en 404. Skumt. Kopiera länktexten och klistra in så ser du.

   Intensity ser intressant ut, men USB3 är väl inte funkis på mac än.

   Reply
 2. Ah, tack!

  Intensity Pro är PCI Express. Bärbara datorer får komplettera med http://www.magma.com/pciexpress.asp

  Jag vet inte om Intensity Shuttle med USB-kontakt funkar för Live.
  USB3-standarden är, vad jag vet, inte satt. Troligen därför Apple inte valt att använda det.

  Vad använde @bjornfalkevik på .se-talkshowen? Där tyckte jag mig se 3 kameror.

  Reply
 3. Det är mig veterligen fett ovanligt att kameror med USB-utgång levererar video den vägen, och om dom råkar göra det så är det i form av “död webbkamera”. Nog inte så märkligt, eftersom dom inte “tänkt på det” här. Samma död uppstår ofta på konsumentkameror med live video ut (dom vill inte konkurrera med sina high end-varianter). Men jag gissar att marknaden snart lär snappa upp behoven vi diskuterar.

  När det gäller videograbbers med USB-koppling så har Jula en bra för 199 kr, http://www.jula.se/videograbber-tv-58-135224
  Kör inte Mac, så jag har inte testat om Videoglide klarar den.

  HD via USB-grabber kan man nog glömma, av två anledningar. Dels är dom idag maxade till 720×576 (SD PAL), dels lär 720p (och än mer 1080p) bli alldeles för bandbreddsbrett får såväl USB-bussen som gissningsvis dom flesta laptopparnas bussar. Det är därför Intensity Shuttle bara finns för (vissa) USB3.

  Jag gissar att du lär få svårt att fixa till aspect ratio, eftersom USB-grabbern alltid levererar 4:3. Ibland kan man trixa och ställa in kameran i 16:9 samt ställa in mixningsprogrammet (Wirecast i ditt fall?) för 16:9. Skräp i bildkanten, inklusive sorgkanter, uppstår lätt. Måhända Wirecast kan croppa bort det.
  /r
  ps Vilken Sony konsumentkamera körde du? Hääärlig zoom inpå bara skägget :) ds

  Reply
 4. Det är mig veterligen fett ovanligt att kameror med USB-utgång levererar video den vägen, och om dom råkar göra det så är det i form av “död webbkamera”. Nog inte så märkligt, eftersom dom inte “tänkt på det” här. Samma död uppstår ofta på konsumentkameror med live video ut (dom vill inte konkurrera med sina high end-varianter). Men jag gissar att marknaden snart lär snappa upp behoven vi diskuterar.

  När det gäller videograbbers med USB-koppling så har Jula en bra för 199 kr, http://www.jula.se/videograbber-tv-58-135224
  Kör inte Mac, så jag har inte testat om Videoglide klarar den.

  HD via USB-grabber kan man nog glömma, av två anledningar. Dels är dom idag maxade till 720×576 (SD PAL), dels lär 720p (och än mer 1080p) bli alldeles för bandbreddsbrett får såväl USB-bussen som gissningsvis dom flesta laptopparnas bussar. Det är därför Intensity Shuttle bara finns för (vissa) USB3.

  Jag gissar att du lär få svårt att fixa till aspect ratio, eftersom USB-grabbern alltid levererar 4:3. Ibland kan man trixa och ställa in kameran i 16:9 samt ställa in mixningsprogrammet (Wirecast i ditt fall?) för 16:9. Skräp i bildkanten, inklusive sorgkanter, uppstår lätt. Måhända Wirecast kan croppa bort det.
  /r
  ps Vilken Sony konsumentkamera körde du? Hääärlig zoom inpå bara skägget :) ds

  Reply

Leave a Reply