Jag håller ju på och experimenterar med thincasting, övertygad som jag är om att 1. webben kommer att bli fetare och 2. bästa sättet att lära sig och förstå är att göra. Fokus för arbetet är ”Kulturen in i vardagsrummet”, men jag tar gärna fler tillfällen i akt för att testa. Som till exempel när jag ändå vill till frukostklubben för att lyssna på SAS Försäljningschef.

Frukostklubben @ MiH med SAS on stage from Joakim Jardenberg on Vimeo

Ett problem jag brottats med är att hitta rätt kameror. I en perfekt värld skulle jag naturligtvis vilja ha tre feta Firewire-kameror á 50K styck, men då är det varken billigt eller enkelt. Då börjar det svälla. Å andra sidan är de små webbkamerorna som jag älskar opraktiska eftersom de inte har ens en antydan till zoom.

Tre underbara kameror. Men bara en är funkis för live...

Bilden ovan visar min Canon XH-AI som är en fantastisk pjäs som via FW ger mig kanonkvalitet rakt in i datorn. Värre är det med min andra favis, en konsument-Sony, som inte har Firewire ut. Men det finns en lösning. (Zoom Q3, längst till vänster på bild är en offline-favorit som jag skrivit mycket om men den är inte relevant för just det här fallet.)

Karl Nilsson, @beta75, satte mig på spåren och jag bad honom blogga om sin setup för livesändning. Efter det handlade det bara om att hitta rätt saker. Den drivrutin som finns för mac, Videoglide från EchoFX, funkar bara för ett visst chipset – och den informationen är inte så lätt att få kläm på. Jag gjorde två misslyckade försök med Plexgear och König från Kjell och Co innan jag hittade rätt på Netonnet. Magix VideoSaver funkar!

Som du ser misslyckades jag med rätt aspekt-ratio i det klippet;) Jag har fortfarande lite kvar att göra med att trimma in det, och jag hoppas det ska gå att få till kvaliteten ännu bättre än i klippet ovan från frukostklubben. Men hoppet lever. Dessutom har jag pushat mac-video-skallarna på elgato för att försöka få fram realtids-drivrutiner till deras finfina ”Video Capture”. Hjälp gärna till att trycka på;)

Och sist men inte minst – har du hittat någon finfin kamera för rimliga pengar som kan leverera USB ut, så man slipper extern grabber och alternativa drivrutiner för mac – please hojta. OK?