Statlig myndighet driver kampanj: ”Tidningen ljuger”

Jag har tillbringat de tre senaste dagarna tillsammans med en argentinsk journalist. Han arbetade tills nyligen på den största tidningen i landet, Clarin. Det gör han inte längre, bland annat för att han tröttnade på den hatiska stämningen mot tidningen. Ett av de mer graverande exemplen är när den argentinska motsvarigheten till SCB hängde ut en stor vepa på sitt hus.

”Clarin ljuger”

Men det är inte bara på den husfasaden eller från den myndigheten, hatet mot tidningen är bredare än så. Prova att sök på frasen för att se spännvidden. Och det här är fruktansvärt så klart. Myndigheter ska givetvis aldrig bete sig så här, och det är en svår situation i många latinamerikanska länder som lett till de här extrema uttrycken. Det är mycket annat som är trasigt.

Men det finns nog också anledning att fundera över vad total respektlöshet kan leda till. Även om jag aldrig tror att någon svensk myndighet kommer att göra som argentinska INDEC vet jag att det internt i stora delar av offentlig sektor finns en slags besvikelse över hur man hanteras. Om detta behöver vi också prata. Men först, låt oss lova att vi aldrig ska landa i det här.

Skärmklipp 2015-03-18 16.48.48

Foto: Flera källor, public domain – please?


[box] ... och det här inlägget är #018 av #blogg100 – ett långt samtal om granskarna och om att bli granskad. Om du tycker det slutar lite abrupt, så beror det bara på att det kommer mera ;) [/box]

1 thought on “Statlig myndighet driver kampanj: ”Tidningen ljuger””

Leave a Reply