Studentens web 2.0 – To Digicool for School

Välkomna kära studenter! Vare sig ni är nya eller på väg tillbaka till studentlivet så står den nya eller första terminen och väntar precis runt hörnet. Det var inte längesen jag stod där själv med nyinköpta block, pennor och studentlitteratur (sorry Joakim men det är sant, vet att block och papper inte är så IT;). Jag hade tänkt dela med mig lite av vilka användbara verktyg som finns där ute på nätet för studenter. Read/Write Webb har publicerat en lista över webb 2.0-verktyg som kan vara bra att hålla ögonen på om man pluggar (annars också för den delen):

1) Evernote är en anteckningstjänst som även tillåter dig att ladda upp bilder från exempelvis föreläsningar.

2) Google Notebook är ännu en anteckningstjänst. Notebook tillåter dig bland annat att dela med dig av dina inlägg så att andra av dig inbjudna användare kan arbeta vidare på dem.

3) Online office paket från Google och Zoho ger studenterna gratisalternativ till exempelvis de lite dyrare microsoft officepaketet.

4) Zotero är ett online och gratisverktyg som hjälper dig att skapa och sammanställa bibliografier.

5) EasyBib är också en bibliografitjänst men till skillnad från Zotero hjälper tjänsten dig att skapa lite kortare och mindre referenslistor. Lite mindre pretentiös alltså:)

6) Google calender är precis som det låter en kalender. Men den är väldigt praktiskt och lätt att integrera med Gmail och även lätt att importera och exportera.

7) Remember the milk är ett organisationsverktyg som påminner dig om åtagande och planerar din tid på ett effektivt sätt genom en mängd olika funktioner.

8) Rate my professors är helt enkelt en tjänst som tillåter dig att poängsätta professorer. Lite känsligt kanske men användbart om du undrar vilken kurs du ska välja.

9) Meebo låter dig chatta och hålla kontakten med vänner nästan oberoende av vilken dator och system du använder. Meebo stödjer AIM, Yahoo Messenger, MSN Messenger, ICQ, Jabber, and Google Talk och Meebos egna IM arkitektur.

Är ni intresserade av mer tjänster så finns Rea/Write Webbs lista från 2007 här. Glöm inte tacka mig när toppbetygen börjar regna in;)

7 thoughts on “Studentens web 2.0 – To Digicool for School”

Leave a Reply