Den 11 juli ska det börja säljas iPhone i Sverige. Jag är ju redan inne på min andra iPhone, men har ändå sett fram emot att få köra den så som Apple tänkt sig. Hur enkelt det än är att knäcka den så adderar det ändå ett lager av strul. Och att det skulle bli Telia kändes inte otippat baserat på Apples val i övriga länder.

Men jag trodde Apple skulle lyckas hålla Felia i korta tyglar. Nu verkar det inte så. I nyhetsbrevet (del två i en mycket märklig informationskampanj) som operatören skickade ut idag så berättar man om de tre abonnemangsformerna: iMini, iMidi och iMaxi. Namnen är inte ens värda att kommentera. Och man sätter inte ut priserna. Suck.

Men värst är att det är tre abonnemang som visar att man inte fattar vad iPhone är. En fullvuxen internetmedborgare. Att då komma dragandes med 100, 250 och 1000MB data är bara ett hån. Jag drar mer än så på en vecka. Eller på ett par timmar med intensivt användande. Det är bra att trafik via gamla Homerun ingår utan extra kostnad – men varför, VARFÖR, inte göra rätt med datatrafiken.

Det behövs absolut ett enkelt och tydligt abonnemang med fri datatrafik. Sedan kan det finnas ett ytterskott i anda änden av skalan som tar fasta på de som absolut bara vill använda den som telefon. Men det här fjattandet gör mig bara förbannad. Skäms Telia. Hallå Apple. Ta tag i det här nu!

Dessutom verkar det finnas lika många tolkningar som det finns telia-anställda av vad den sista meningen egentligen betyder. Tex: Maxtaxa 9 kr/dygn, gäller det för all datatrafik – eller endast för surf via surfport?