I ett pressmeddelande från RK läser jag ”Europeisk e-juridik är lanserad”. Och det låter ju fantastiskt bra:

– E-juridikportalen ska vara en ”one-stop-shop” för information på samtliga EU-språk om både EU-gemensamma och nationella rättsliga regler, förfaranden och system, säger migrationsminister Tobias Billström som representerar Sverige vid det informella ministermötet. Sverige arbetade hårt med e-juridikportalen under det svenska ordförandeskapet och det är glädjande att nu se den första versionen av portalen online. Ambitionen är att underlätta för människor att få information om rättsliga förfaranden i EU.

Här är sajten European E-Justice, och det ser väl smutt ut. Men vad jag kan se har tjänsten inget api, så vi kan inte göra någon magi med innehållet. Och faktiskt, jag gav upp på att skapa mig en användare och se vad som kan åstadkommas bakom inloggningen. Det var inte värt en semesterdag att anpassa mig till de krav man har på den gemensamma inloggningslösningen ECAS. Det är lite ironi att man säger att man använder den för att det ska vara en ”enkel inloggning”. Så här ser kraven ut.

Först måste man besvara registreringsbegäran inom 90 minuter, annars är det bara att börja om igen. Sedan ska det välja lösenord. Så här ser de ”kortfattade reglerna” ut:

  • Lösenordet måste innehålla minst 10 tecken från tre av fyra teckengrupper *.
  • Det blir ogiltigt 180 dagar efter att det ändrats eller (åter)aktiverats.
  • Du får en varning 5 dagar innan giltighetstiden går ut.
  • Lösenordet måste innehålla minst 10 tecken.
  • Lösenordet kan inte bytas förrän det är minst 1 dag(ar) gammalt.
  • De senaste 5 lösenorden sparas och kan inte användas igen.
  • Om du upptäcker att ditt konto har låsts: det blir vanligen upplåst igen efter en viss tid.

Om du mot all förmodan vill läsa mer om vansinnet så finns det en FAQ också.

Det här är ju ett vansinne som lägger mil av hinder mellan användaren och makten. Det är ju för fan inte Fort Knox jag försöker komma in i. Hur vore det med OpenID och Facebook-inlogg?

Notera också, det är inte min mening att dissa hela initiativet. Jag blir bara så ledsen när jag tänker på vad det här projektet kostat, vilka effekter det skulle kunna ge (ffa med ett öppet api och inte bara ett halvsunkigt rss-flöde), och hur stark en indikator som inloggningslösningen är på att man inte fattat potentialen av idag.

* hittar inte de fyra teckengrupperna med mindre än att jag matar in ett oacceptabelt lösenord, så de får du se på bild istället