Tidningsutgivarna har kollat upp Telias Surf Open och konstaterar att den strider mot ansvarig utgivares uppdrag. Så kampanjen rullar vidare. Citerar ur pressreleasen:

I ett brev till Indra Åsander, ansvarig för mobila innehållstjänster på Europamarknaden TeliaSonera kräver Tidningsutgivarnas Anna Serner att Telia förändrar sin nylanserade mobiltjänst.
– Surf Open-tjänsten innebär att tidningarnas webbsidor påverkas såväl till innehåll som till form utan ansvarig utgivares medverkan. Det är inte acceptabelt, anser Anna Serner, VD Tidningsutgivarna.

Många medieföretag har valt att bojkotta Telias nylanserade mobiltjänst ”Surf Open”. Tidningsutgivarna stöder bojkotten.
– Det är alltid ansvarig utgivare som ska avgöra vilket innehåll som finns i papperstidning, på en webbplats eller i mobilen – oavsett om det handlar om redaktionellt material eller annonser. Det ger Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och Tryckfrihetsförordningen (TF) stöd för.

Det finns ytterligare en aspekt som tidningarna reagerar på när det gäller den nya mobiltjänsten:
– Var och en inser ju att det är orimligt att distributören – i det här fallet Telia – ska tjäna pengar på annonsutrymme som någon annan – tidningarna – redan har sålt. Nog borde en aktör som Telia kunna skapa intäkter på ett schysst sätt, säger Anna Serner.

Vi får väl se var det slutar. Mer info lär man hitta på tu.se. My work here is done.

Men ett par paranteser… Fick den här länken i mail, som beskriver när vodaphone gjorde bort sig på likanande sätt. Eftersom blogginlägget på mobiletech försvann mystiskt finns motsvarande info här. Ekonominyheterna har gjort ett bra knäck, men Mobil har inte fattat någonting.

Till sist: Det pratas också om att Telia varit inblandade i något liknande i Ukraina. Någon som vet mer?