TV4 missförstår Bambuser – eller misskrediterar?

Jag har tidigare reagerat på att många traditionella svenska medier verkar ha svårt för Bambuser. Men det jag precis såg på Arlanda Express slår alla rekord. Misstanken att man aktivt söker misskreditera tjänsten ligger inte långt borta, det är nog symptomatiskt att det här dyker upp på TV4 NYHETERNA. Men först blev jag glad. Jag läste:

”Trots att Syrien är nästan helt stängt för oberoende journalister kommer det dagligen bilder från landet. Det är bilder som tas och vidarebefodras av regimmotståndare. Allt förmedlas via ett kontor i centrala Stockholm till stora etablerade medier som CNN, BBC och Al-Jazira. Med den svenska tjänsten Bambuser kan man sända video direkt till internet. ”

Hurra! Glad över att det fantastiska arbetet som Bambuser-gänget gör äntligen uppmärksammas. Men… Så kommer den helt otroliga avslutningen, och jag tappar allt hopp:

”Men någon egentlig källkontroll gör Bambuser inte.”

Ehh, va?

Uppdatering: Nu har jag sett inslaget från 22-nyheterna igår och jag är inte gladare. Mitt i två djupt allvarliga frågor, den om vidrigheterna i Syrien och den om behovet av aktiv och individuell källkritik i vår tid klämmer man in Bambuser. Och istället för att ta fasta på det fantastiska i verktyget, dess neutralitet och hur just live video ökar potentialen för trovärdighet – så vinklar man det till att Bambuser inte ägnar sig åt källkritisk granskning. Jag tycker det är synd att Hasse tar i den frågan överhuvudtaget. Det är inte Bambusers sak att göra de avvägningarna alls. TV4, däremot, borde göra det – och förstå var det ska ske.

Så trist. Det kunde blivit så bra.

5 thoughts on “TV4 missförstår Bambuser – eller misskrediterar?”

  1. Som jag skrev tidigare på Facebook:

    Nej och det har väl varit ganska klart att användare står för innehållet på en sajt med användargenerat innehåll. Granskar Facebook alla inlägg? Youtube alla filmer? Kom igen nu.

    Reply

Leave a Reply