Ulf Lundell, inställda konserter och konsten att citera rätt

Uffe, min stora idol (i den mån kan ha sådana när man är 44 år gammal) är sjuk och har ställt in hela sin vårturné. I väntan på att han ska bli frisk sitter jag och retar mig lite på följa john-mentaliteten i svenska medier. Alla, i stort sett utan undantag, passar på att gräva fram hans gamla uttalande från -91 då han ställde in en konsert. Och levererade det odödliga citatet:

”En inställd spelning är en spelning det också”

För det var faktiskt så han sa, i alla fall enligt Måns Ivarsson som jag i det här fallet väljer att lita fullständigt på. I sin helhet lyder det, enligt boken: ”En inställd spelning är en spelning det också eftersom det väcker känslor som saknad, irritation och bitterhet. Och de inställda konserterna är ju det enda folk pratar om, så något måste de ju betyda”. Han sa alltså inte ”En inställd konsert är också en konsert”. Liten skillnad, men citat ska väl faktiskt vara precis det?

Dessutom sa han det -91 efter en inställd konsert i Hultsfred och inte -88 med anledning av Öland…

Nåja. I väntan på att han ska friska på sig rekommenderar jag igen min monsterlista med Ulf Lundells 100 bästa låtar före 00-talet. Enjoy!

Som en bonus, ett litet sommarminne från konserten på Sofiero 2009. Beklagar ljudet – men ni vet ju alla hur det låter egentligen. Magisk sommarkväll! Krya på dig mannen, så ses vi i sommar istället. Och till sist, en intensiv bild från twittervännen @beta75.

Ulf Lundell i Borgholms Slottsruin
Foto av Karl Nilsson (beta75) CC BY-NC – klicka på bilden för originalet.

Traditionella medier skriver [ DN | SvD | Aftonbladet | ExpressenGP | Sydsvenskan ] så klart, men också de som liksom jag faktiskt verkar bry sig. Tex Kjellberg, Annen, Laakso och Uffebloggen.

13 thoughts on “Ulf Lundell, inställda konserter och konsten att citera rätt”

 1. Hmm, var det inte självaste Måns Ivarsson som recenserade en konsert som aldrig blev av? Om inte jag minns fel var det nån av de större svenska artisterna som skulle spela nånstans i södra Sverige, och i Expressen dök det upp en recension dagen efter trots att giget blivit instället pga magsjuka eller nåt i den stilen… wow. Inte helt säker på att det var han, men roligt är det…

  Reply
  • En klassiker men det var inte Måns Ivarsson, det var en ung Per Bjurman. Tyvärr jag inte lyckats googla fram artikeln där han själv berättar om händelsen.

   Reply
 2. Hallå!

  Nej, du är inte ensam om att ha fastnat för “Taxi”. Jag är med dig!

  Som kuriosum kan jag berätta att jag just vid den tiden jag skulle skriva studentexamen här hemma i Finland (1983) var som mest hängiven Uffe-diggare. Då plockade jag en rad ur en av hans texter som jag lovade mig själv att få in i mitt modersmålsprov, en uppsats med valfri rubrik. Vilken rad det var? Jo, naturligtvis “När jag klöv den blanka ytan med min kropp” ur Stjärnorna på Ripp Rapp. Den låten saknar jag mycket på din lista!! Men kanske jag är ensam om att ha trillat dit…
  Texten jag skrev var en berättelse om en man som är nära att drunkna en höst. Inspirerad av både Uffe och Selma Lagerlöf, i allra högsta grad. Och dessa två författare gjorde mig till yrkesskribent. Tack för det!

  Nu är jag äldre och min romantiska syn på Uffes lätt överdramatiska och ibland fylleidealiserande texter blir dimmigare och dimmigare i takt med att hans musik blir skränigare och skränigare.

  Men skulle klart ha gått på konserten i Helsingfors den 1 april. Om inte om i vägen vore, kossorna i luften fore…

  Reply
  • Tack för din berättelse. Det finns många historier om hur Uffe tagit plats i våra liv.

   Och ”Stjärnorna” är fantastisk. Absolut medhåll. Men han har ju så många låtar i sin produktion, som är så bra så bra. Det vore lättare att göra en lista med 100 låtar som ska bort ;)

   Reply
 3. Riktigt tråkigt om Ulf Lundell.

  Men hängde upp mig lite på parentesen i första meningen: Varför skulle man inte kunna ha idoler när man uppnår en viss ålder? Finns många människor jag formligen avgudar inom många vitt skilda områden och då jag upptäcker fler och fler i takt med att jag blir äldre så funkar det precis tvårtom för mig.

  Reply
 4. hur många låtar har du tvingats välja bort när du samlat Ulf Lundells 100 “bästa” låtar under 00-talet?

  Reply

Leave a Reply