I förra veckan gick mega-evenemanget Nordiske Mediedager av stapeln i Norge. Ett spännande program, kolla in sajten för mer info och followup. Ett intressant element var de filmer som producerats av studenter vid Infomedia, Universtitetet i Bergen.

Jag fastnade speciellt för en av filmerna, där vi får följa Jon Tufto, nettjournalist, genom en arbetsdag. Fyra minuter välproducerad och snygg film. Se den och fortsätt sedan läs under filmen.

Jon ger ett fantastiskt sympatiskt intryck. Han beskriver sitt arbete bra och med inlevelse, och jag gillar att man märker att han gillar det han gör. Men jag blir ändå lite obekväm. Oavsett om det inte är Jon som nämner det, eller om studenterna klippt bort det – fattas det inte fler väldigt väsentliga bitar av en modern journalists arbete här? Är det inte ett ganska svagt porträtt som tecknas, ett som tar fasta på väldigt lite av vad Jons arbetsdag borde innehålla? Är det inte i själva verket en väldigt gammal bild av nätjournalisten som beskrivs – där nätets snabbhet är ”the beef”, och inte så mycket annat är annorlunda?

Så jag undrar, om du fick chansen att skriva om manuset. Vad skulle du säga att filmen om en ”nätjournalists” dag borde innehålla? Jag vet att fyra minuter inte är mycket tid, och att man dramaturgiskt måste begränsa sig. Men ändå, jag tycker den missar målet. Kunde det inte gjorts mer rätt? Vi kanske borde göra en alternativ version av filmen?

Uppdatering: en tråd i kommentarerna fick mig att tänka om/längre. Jag uppmanar härmed sveriges redaktioner att göra en egen film på temat. Den bör:

  • beskriva hur ni ser på en nätjournalists arbetsdag
  • vara ca 4 minuter lång
  • publiceras publikt och taggas med #natjournalist och med en text som innehåller ordet nätjournalist

Blir det något drag, dvs mer en ett bidrag, så ser jag till att bidra till spridning och löpande sammanfattning.