Den användarskapade encyklopedin Wikipedia är bland det mest fascinerande och imponerade som skapats på och av internet. Vi har skrivit spaltkilometer om tjänsten här på jardenberg.se så jag tänker inte upprepa allt fantastiskt som den representerar. Ska du ha en snabb sammanfattning så läs ”Wikipedia – helt obegripligt?”.

Däremot förtjänar det att sägas igen hur nyttig den är. Ofta när jag är ute och träffar ”mina” tidningar så passar jag på att kolla hur det är med användandet och de flesta hävdar att de använder den minst lika mycket eller mer än ne.se. Kika tex på antalet referenser till Wikipedia på hd.se, läs vad chefredaktör Sören Karlsson säger, eller vad webbredaktör Ola Olofsson tycker. Samma bild möter mig i de andra tidningshusen.

Innehållet skapas av användarna och tjänsten är gratis att använda, men den kostar såklart att driva. Det är mycket bandbredd som går åt till en av världens största sajter, och det kräver mycket serverkraft för att inte gå under av belastningen. Ändå har man envist valt att inte finansiera med annonser utan kämpar istället för att klara sig på donationer, av principiella och lätt begripliga skäl. Så det är dags att dra sitt strå till stacken.

Mindpark har därför donerat 20.000 kronor till Wikipedia idag. Det motsvarar ca en tia per anställd i Mindparks ägarföretag. Det är avsevärt mindre än vad vi betalar varje år till ne.se och det långt mindre än vad en månadslön kostar oss. Det är ett litet belopp i vårt perspektiv, men det är mycket pengar för Wikipedia. Min förhoppning är att Sveriges övriga medieföretag ska hänga på, det känns väl som en rimlig summa för att säkerställa en fri svensk encyklopedi även framöver.

Samtidigt donerar jag själv 5.000 kronor, och hoppas att fler mediechefer vill hänga på. Wikipedia bidrar till att göra vårt arbete både enklare och mer spännande, men framför allt ser tjänsten till att ge oss massor med inspiration och idéer. Det motsvarar knappt två tidningsprenumerationer för mig och det tycker jag tveklöst att det är värt. Jag kommer också personligen att börja arbeta för att svenska skolväsendet ska förändra sin syn på Wikipedia, det är jag skyldig fjortonåringen här hemma.

Viktigt att notera, det här är ingen julklapp. Det är snarare betalning för något som har ett tydligt värde. Det är ett exempel på sådant som vi inom Mindpark tycker det är viktigt att betala för. Kunskap, smartness, grey matter, nytänkande, nytta. Och eftersom Wikipedia väljer bort annonser så vi inte kan betala med ”eyeballs”,  väljer vi istället att donera en slant.

Rakt på: för att ge stöd till Wikimedia Sverige: