Bambuser och AP i nyskapande samarbete

Bambuser i unikt och spännande samarbete med AP – en bra sak för världens demokratiska utveckling. Men också ett stort och viktigt kliv för medborgarjournalistiken.

Det är väl knappast någon hemlighet att jag gillar Bambuser – tjänsten som låter oss sända live video från vilken mobil som helst och företaget med hjärtat på rätt ställe. Deras patos har tydligt manifesterat sig under den arabiska våren. I mitt arbete med de politiska aktivisterna i regionen har det varit tydligt hur de uppskattar Bambusers hårda arbete med att ge berättelserna spridning.

Men videotjänsten har också uppskattas av internationella nyhetsmedier. Vissa bambuser-sekvenser har vidaresänts av stora etablerade aktörer, och siffror på upp emot en miljard tittare har nämnts. AP, Associated Press, är den organisation som gått längst i att nyttja Bambuser för att berätta historien om läget i tex Syrien. Och de har gjort det bra.

Nu tar man nästa steg och knyter upp ett nära samarbete mellan AP och Bambuser. Dels kommer AP att låta sina egna reportrar arbeta mer aktivt med Bambuser, och för den avsikten har man tecknat ett kommersiellt avtal. Men viktigare är att man öppnar för en mer direkt kontakt mellan den som sänder och AP – ett enkelt avtalsförhållande som alla Bambuser-användare kan signa upp på. En opt-in, som ger AP uttalad rätt att vidaresända sändningarna, men som också säkerställer att källan får ordentlig attribution och cred.

Rent praktiskt sker det genom att klicka i en kryssruta på sin dashboard. Det är så enkelt och så vackert. jag har en intervju med Mark Davies från AP och Hans Eriksson från Bambuser som jag hoppas kunna publicera snart.

Njut av de föredömligt enkla vilkoren ;)

Terms & Conditions
I agree the Associated Press and its affiliates shall have all consents necessary to use this content throughout the world in perpetuity by any and all means in all media.
All video contributions are vetted for accuracy and as the creator of this content you will be recognised. The video will carry a mandatory credit to ‘Bambuser/Your Name’

Och ja, jag ställer frågan om Creative commons som licensmodell (inte än) och ekonomisk ersättning (det är inte vår policy, och vi tror inte det är den starkaste drivkraften). All in all, helt ok säger jag. Nu ser vi vart det här bär – och tills dess säger jag bara: HEJA BAMBUSER!

Förresten, följ mig på Bambuser så du inte missar något. Räkna inte med att AP plockar upp ALLA mina sändningar ;)

Och ja, TV4 förtjänar ännu en gång en fet dislike för det här greppet

Läs mer överallt på nätet, tex hos TNW men ffa hos Bambuser själv.

2 thoughts on “Bambuser och AP i nyskapande samarbete”

Leave a Reply