Dag 7: Welcome to the jungle – Internets kaninhål

ute.pngJag var ute igår, vilket jag ångrar bittert idag, man e ju inte 18 längre (host host). Däremot fick jag en uppenbarelse igår kväll bland skålande glas och skönsjungande människor. Underskatta aldrig ölets och vinets förmåga att inspirera:)

Pl 13 är en pub i Helsingborg som nischat sig starkt på krogmarknaden. Ägarna är hängivna anhängare till kategorin syntrock och spelar BARA musik efter eget tycke vilket följaktligen innebär Depeche Mode, dov ljussättning och allsång.

På Internet hittar människor till sina föredragna saiter genom kategoriska urval och filtrerade sökningar. Rhapsody är en tjänst som tillåter användaren att navigera djupare ner i musikdjungeln genom att hela tiden korsreferera artister med varandra. På Rhapsody förvandlas smak till ett potentiellt filter och en sökning på Depech Mode skulle även ge förslag på andra snarlika band som kan tilltala. Med personlig smak som utgångspunkt drivs du längre och längre ner i musikindustrins långa svans genom filtrerade sökningar. Goggle, Yahoo och nischade söktjänster är kaninhål som leder djupare ner i svansen. Fenomenet är inte exklusivt för nätet. Samhället är fullt av liknande filter. På samma sätt samlar Pl 13 människor med snarlik musiksmak, klädstilar och intressen och är i sig alltså ett socialt filter som grupperar människor med liknande värderingar och uttryck samtidigt som de stänger ute andra.

På grund av mängden kaninhål och möjligheten för individer att tilldela sig information om i princip vad som helst, har förutsättningarna för vad som är bra marknadsföring ändrats. Begreppet har decentraliserats. Beslut om vad som är ekonomiskt gångbart kommer inte längre från en högt uppsatt elitnivå utan från den vanliga människan. Förtroendet för reklam har sjunkit samtidigt som förtroendet för enskilda personer stiger. Budskapen går nerifrån och upp. Vår tids trendsättare har blivit vi själva! Exempel är tjänsten Big Champagne som erbjuder musikbranschen möjligheten att spåra fildelningar och följa vilka låtar som laddas ner. Detta är ett ypperligt verktyg för att närmast sia om framtiden och förutspå vilken låt som borde bli rock eller popbandets nästa singel.

Streetsmart är ett ord som borde ingå i dagens marknadsförings bransch. Det gäller att röra sig på svansens botten och lära känna den konsumentkultur en speciell nisch innefattar. Dagens konsumentkultur är i allt högre utsträckning personlig och det gäller för företagen att veta vad som säljer på en mikronivå för att göra det kommersiellt gångbart på makronivå – “The word on the street is…” Kaninhålen som leder företagen ner i svansen är många och trånga så jag hoppas att de inte har klaustrofobi. Nu räcker det med inspiration från mig.

noise.png

Leave a Reply