DN frågar: ska Google ta över?

Svaret är nej, inte egentligen. Men läs först vad Arne Ruth och Bjarne Stenquist, journalister och f d DN-medarbetare skriver i artikeln ”Ska Google ta över?”. Man citerar bland annat:

Roussel ansåg att Google redan har en högeffektiv distributionsapparat som dessutom visat sig överlägsen det mesta i annonsförsäljning. Så varför inte överlåta distribution och annonshantering, för den del av “dagstidningen” som lever på nätet, till Google?

Alla som känner mig vet att jag gillar Google, men också att jag inte är okritisk. Jag ser dem snarare som en bra modell för mycket av det goda som nätet kan representera. Eftersom de drivit mycket av den utvecklingen är de just nu också på flera plan den bästa partnern.

Men nätet är så mycket mer än Google, vilket även de själva börjar inse. När de nu försöker ta nya steg och bredda sig så gör man det inte som Facebook, med sig själv som ett tvingande nav i mitten, utan man gör det genom att ansluta och driva öppnare standards. Inte enbart för att man är god, utan för att man har gjort analysen som säger att på nätet är man inte en given dominant. Man får förtroende och har en relation med människor så länge man är bäst på att svara upp mot deras behov, aldrig mer genom att låsa in dem.

Så, för tidningsbranschen så är svaret till viss del att vi ska låta Google ta över. Vissa delar, för viss tid. I andra fall finner vi bättre partners redan nu, i andra fall kanske vi byter bort Google över tid. Men det är alltså inte Google det handlar om, det är inte varken eller.

Istället handlar det om en ny öppenhet och en helt ny modell. Och det är ju faktiskt precis det som Arne och Bjarne (!) säger i sin artikel. Öppenhet på alla plan. Dominanternas tid håller på att rinna ut, och det gäller inte bara Google eller Microsoft. Det gäller i lika hög grad de gamla dominerande medierna…

Sist i artikeln frågar man hur det ska gå med intäkterna. Jag tror det går alldeles utmärkt, men även där måste vi ställa om nu. På riktigt, då kan vi tjäna mer pengar på nätet än vi gör på papperstidningen.

Fler länkar:

7 thoughts on “DN frågar: ska Google ta över?”

  1. Glasklart skrivet. Hoppas bara det är så. Dominanter har ibland stor förmåga hitta nya vägar för just dominans. Särskilt om de är lite desperata..

    Reply

Leave a Reply