Ett klipp med Troed Troedsson från en presentation för Helsingborgs Stads informationsnätverk har väckt en viss uppståndelse. Ca tre timmar in i klippet ställs frågan om kommunen ska ha en sida på facebook, en egen närvaro i sociala medier. Och svaret är ett ganska tydligt nej. Det är slöseri, för ingen vill ha en relation med en kommun. Det samma får antas gälla för myndigheter och andra organisation. Istället ska allt krut läggas på att bygga personliga och riktiga relationer. Spana in klippet först.

Mitt lika raka svar är att givetvis ska kommunen som organisation finnas på Facebook. Också. För visst är det vackert när motorn går igång och relationer som förut var helt otänkbara sätter fart, och visst är det då sociala medier är som bäst. Men det ena får inte utesluta det andra.

Idag är runt hälften av sveriges vuxna befolkning aktiva på Facebook och tjänsten har i allt högre grad blivit ett ställe där vi inte bara är sociala med vänner och bekanta. En del av de funktioner som tidigare var förbehållna den ”vanliga” webben sker nu inom Facebooks ramar istället. Vi gör affärer där, vi söker information, vi möts av nyheter, vi orienterar oss i samhället.

Då är det en absolut hygienfaktor att våra medborgare kan söka på sin kommun och hitta en officiell närvaro där. Allt annat vore att jämföra med att stänga växeln, fimpa webben och låta medborgarna försöka hitta rätt tjänstemans mobilnummer via hitta.se.

… det här resonemanget gäller inte bara Facebook så klart. Sätt dig i medborgarens situation; finns det skäl att anta att hon kan försöka nå din organisation i ett visst medium så ska du finnas där. Youtube och Twitter är bara två ytterligare exempel på hur behovet av bred närvaro ökar, och listan kan göras lång. Givetvis har alla olika resurser och olika förutsättningar. Alla kan inte göra allt. Men alla kan, måste, hitta ett sätt att hantera de miljöer där medborgarna finns. I övrigt gäller exakt samma princip som alltid – hitta den lägsta acceptabla nivån av närvaro, och gå inte under den. Du ska åtminstone svara på tilltal. Ett ganska rimligt krav, eller hur?

Och om bara ett par år kommer vi att le åt den här diskussionen. När ”sociala medier” gjort samma resa som sin äldre syster ”digitala medier” och blivit lika självklart som el i väggen och vatten i kranen.

Uppdatering: Glömde en sak. Så här, jag tycker de individer som tar det här hela vägen är fantastiska. Mattias Jansson, @kommunchef, är tex en kraftkälla – och det refereras också till honom i klippet med Troed. Jag är djupt imponerad av det arbete som han gör och det är femplus. Han och Katrineholm har verkligen ett givande utbyte med varandra. Läs Mattias kloka kommentar nedan. Men, och det är ett stort MEN, alla vill inte ha en relation med kommunchefen. De måste ändå kunna ha någon form av kommunikation med kommunen i den miljön där de väljer att hänga.

Och om det behöver sägas: jag gillar Troed. Inget tvivel om det. Men här verkar vi ha olika uppfattningar. It happens.

Kommentera gärna, jag bygger på den här texten efterhand. Det finns många tankar från de senaste dagarnas diskussioner som behöver fortsätta diskuteras.