Rädda Jaiku-länkarna (call to action)

Update: We have launched Jaikuarchive. Read all about Jaiku presence archiver!

Vänner, kamrater, nördar! Det behövs en räddningsaktion för Jaiku-länkarna. Vi vet ju att Jaiku ska fimpas, och att det kommer gå att exportera sin egen data. Men det räddar ju inte alla länkar runt om på webben.

Insåg omfattningen av problemet (kanske efter alla andra) när jag snubblade in på ett gammalt inlägg, med en fin jaiklulänk. Jag har hundratals sådana länkar. Det har säkert du också. Tusentals fantastiska diskussioner som fördes i en tid när vi alla var lite yngre;) Vi har gått vidare för länge sedan, men läs Fredrik Wass fina text om ”natten när mikrobloggen blev av med oskulden”. Den fångar andan bra. Det finns något värt att bevara.

Så även om vi alltså kommer kunna spara våra individuella arkiv (oklart hur) så kommer det ändå inte att vara lösningen för alla de länkar som finns runt om på våra sajter. Jag undrar om vi kanske kan hjälpas åt med en fix.

Tänker mig en teknisk taskforce som räddar länkarna i tre enkla steg:

 1. En spindel som letar upp publika jaikulänkar och suger hem innehåll, avatarer, internlänkar etc.
 2. En smart överflyttning till tex jaikuarchive.com med i övrigt bibehållen urlstruktur (jag kan ta på mig domänreg och hosting för evigheters evigheter).
 3. Howtos på hur man gör sök och ersätt i de vanligaste CMS, så att vi bara byter ut gamla jaiku-länkar till nya arkivlänkar.

Vill någon vara med och jobba, lägg en kommentar så tar vi det vidare därifrån. Eller tänker jag fel?

Bildcred: ”Twitter Protest” av John Swords, CC (BY-NC-SA) / Flickr

13 thoughts on “Rädda Jaiku-länkarna (call to action)”

 1. Ja! Klart att kära Jaiku måste finnas kvar för på webben för alltid.  Jag är på :-) 

  (Men oj – tiotals miljoner urlar över tusentals hostnamn, det blir en datainhämtning som heter duga…)

  Reply
 2. Stöttar gärna på alla sätt. Eftersom jag är tekniskt oduglig kanske det finns något annat sätt att hjälpa till på? Koka kaffe? Vara med och betala hosting? 

  Reply
 3. Varför inte bara låta det dö ut? Det är en av de funktionerna som jag saknar i Facebook och Twitter – att saker aldrig får ett slut. På något vis gör detta jaiku än bättre än de som stannar kvar.
  Människan har ett selektivt minne, av flera anledningar. En av dem är att vi faktiskt inte bör komma ihåg allt, eftersom det betyder att vi skulle komma ihåg allt det dåliga likväl som det bra. När det gråa och dåliga betyder mindre, så blir det bra allt bättre – därav nostalgi, på gott och ont. Kanske är det redan så med er uppfattning om Jaiku? (Ärlig fråga – jag vet inte svaret!)Samtidigt har vi som människor ett enormt intresse av att samla och arkivera. Detta ser vi ett exempel på. Samma med att vi samlar på oss kontakter på facebook, oftast med människor vi känner sedan innan snarare än nya människor. Varför? De flesta personer jag inte längre har kontakt med (skolkamrater mm) har jag knappast saknat. Jag har sorterat bort dem och det betyder att jag inte behöver bry mig om dem. Alla våra nya arkiv, alla våra samlingar – och för den delen alla våra prylar som hjälper oss med det – betyder att vi till slut inte har tid, energi och möjligheter att få in nya intryck, värderingar och vänner. Och det betyder att när vi gör bort oss så finns det lagrat där, för alltid.Externa minnen är jättebra, men det vore också bra om vi kunde få externa minnen som kan förlora mindre viktig information.Låt Jaiku dö och så hoppas vi att facebook, twitter m.fl. också dör ut till slut. Då kanske vi kan bli levande människor som inte måste visa våra bästa sidor hela tiden heller.

  Reply
  • Förstår verkligen din poäng, men jag vill inte rädda hela Jaiku. Jag vill ta den delen som motsvarar det gamla fotoalbumet och spara undan. Om inte annat för att det finns så många kvardröjande texter som blir lätt obegripliga och sorgligt värdelösa utan den länk till Jaiku som den bygger på. Det blir ett gapande hål, som ställer till ganska rejäl oreda vill jag påstå.

   Så, Jaiku har jag redan sagt adjö till. Men en del av innehållet där tycker jag det vore otroligt sorgligt att förlora – det är en del av vår hopkopplade nutidshistoria.

   Reply
 4. Det är inte särskilt svårt att spara ner t.ex. länken i inlägget, eller att spara ner en användares “ström”. Jaiku har en del publika APIs man kan utnyttja för det. Får ut allt som behövs i den. Testade att spara ner din ström innan, det tar tid att köra, men det verkar fungera.

  Frågan är bara hur man vet vad som är intressant att arkivera ett alternativ är att länka hämta on demand tills tjänsten släcks ner. Om en request kommer in på t.ex. jocke.jaikuarchive.com/presence/35672489 så hämtas all information som behövs för att bevara den sidan ner och arkiveras. Att göra den lösningen bör inte vara mer än någon timmes arbete.

  Om någon har en bättre idé för hur man bestämmer vad som ska arkiveras så är jag villig att lägga lite tid på det.

  Reply
  • Jag tycker det låter oerhört elegant och helt rätt. Triggern för den information som ska tankas över kan alltså vara att man tidigt gör sök-och-ersätt i sitt cms. Min punkt tre alltså. Därefter kommer första klicket ge en 404 (om man inte rent av kan göra hemtankningen i realtid), men vid nästa klick har din snurra hämtat hem länken från jaikuarchive.com och allt ser ut att fungera. 

   Får du en sådan lösningen på banan relativt snart så är det upp till oss länkande sajtägare att se till att hinna klicka oss igenom länkarna före stängningen av moderskeppet. Inte alls dumt. 

   Är du sugen på att köra vidare?

   Reply
   • Oh ja, jag försöker hitta lite tid till detta. 

    Med lite tur så får jag ihop en fungerade prototyp till början av nästa vecka.

    Reply
     • Andreas är grymt bra på gång. Kolla: http://jocke.jaiku.l4.se/presence/35672489
      Domänen har jag regat och en server står och väntar på en första skarp installation från Andreas. 

      När du kommer tillbaka nästa vecka kommer det att finnas massor för dig att hugga in på. Kul!

Leave a Reply