Update: We have launched Jaikuarchive. Read all about Jaiku presence archiver!

Vänner, kamrater, nördar! Det behövs en räddningsaktion för Jaiku-länkarna. Vi vet ju att Jaiku ska fimpas, och att det kommer gå att exportera sin egen data. Men det räddar ju inte alla länkar runt om på webben.

Insåg omfattningen av problemet (kanske efter alla andra) när jag snubblade in på ett gammalt inlägg, med en fin jaiklulänk. Jag har hundratals sådana länkar. Det har säkert du också. Tusentals fantastiska diskussioner som fördes i en tid när vi alla var lite yngre;) Vi har gått vidare för länge sedan, men läs Fredrik Wass fina text om ”natten när mikrobloggen blev av med oskulden”. Den fångar andan bra. Det finns något värt att bevara.

Så även om vi alltså kommer kunna spara våra individuella arkiv (oklart hur) så kommer det ändå inte att vara lösningen för alla de länkar som finns runt om på våra sajter. Jag undrar om vi kanske kan hjälpas åt med en fix.

Tänker mig en teknisk taskforce som räddar länkarna i tre enkla steg:

  1. En spindel som letar upp publika jaikulänkar och suger hem innehåll, avatarer, internlänkar etc.
  2. En smart överflyttning till tex jaikuarchive.com med i övrigt bibehållen urlstruktur (jag kan ta på mig domänreg och hosting för evigheters evigheter).
  3. Howtos på hur man gör sök och ersätt i de vanligaste CMS, så att vi bara byter ut gamla jaiku-länkar till nya arkivlänkar.

Vill någon vara med och jobba, lägg en kommentar så tar vi det vidare därifrån. Eller tänker jag fel?

Bildcred: ”Twitter Protest” av John Swords, CC (BY-NC-SA) / Flickr