Det är ju ganska väldokumenterat vid det här laget att jag verkligen vill tycka om Android, men att det inte varit så enkelt. iPhone (alltid i min vänstra ficka) är fortfarande referenstelefonen, och den var överlägsen mot både Magic och Hero (som båda tillbringat minst ett halvår var i min högra ficka).

Men med Google Nexus One och HTC Desire, i stort samma telefon, på banan är det mycket jämnare. Hårdvaran har äntligen kommit i kapp mjukvaran, även om den fortfarande är inte är lika rapp som iPhone. Men först en film:

Det kommer mer sedan, men trycket var stort att jag skulle lämna några snabba kommentarer. Här är de, osorterat. Jag börjar med de goda, glider över mot missarna och jämför i förekommande fall med iPhone.

 • Den är rapp, äntligen svarar den ordentligt på användarens önskemål. Tidigare har det kunnat ta ett par minuter för mig att komma åt min adressbok (som visserligen innehåller ett par tusen kontakter, men ändå). Det mesta har varit plågsamt segt, men så känns det inte alls längre.
 • Multitouch är bra. Den är snabb när man pinchar, och responsen är nästan som jag blivit bortskämd med från iPhone.
 • Integrationen med ”molnet” är helt enkelt outstanding. Det är precis så här man vill att det ska fungera när man byter telefon. Bara att ange sitt konto vid uppstart och sedan finns hela mail, adressbok, kalender, docs etc på plats – givet förstås att du använder Googles tjänster. Integration med Facebook, Twitter och Flickr finns också, men är fortfarande lite rufft i kanterna.
 • Jag är ingen stor fan av Sense, jag tycker det är för fett och vräkigt, men för den som har annan smak är det säkert en våt dröm. Tidigare har Sense varit enbart en olägenhet som jag fimpat för att få liiite mer prestanda, men här känns det inte i vägen.
 • Både kameran och videokameran har bra specar, men än så länge är jag inte övertygad om kvaliteten. Jag tror det kommer att lösa sig med bättre mjukvara.
 • Att hantera den, rent handgripligen, är en helt annan sak än Hero – som mina händer hatade passionerat. Formfaktorn är trevlig, men fortfarande ogillar jag de fysiska knapparna. Let go, will you?
 • Skärmen är bra. Andra beskriver den som grym och överlägsen, men jag vet inte. Jag är nog lite omskakad av iPad fortfarande, för DÄR snackar vi om en grym skärm. Jag tycker inte Desire är vassare än iPhone, men inte så mycket sämre heller. Däremot renderar den text fulare. Jag skulle inte läsa böcker på Desire, vilket jag däremot regelmässigt gör på iPhone.
 • Det är svagt att det fortfarande inte finns något svenskt tangentbord. Det hävdades i ett samtal att det inte är något problem, press and hold funkar, och den kör ändå med en svensk ordlista. Du kan alltså skriva raksmorgas och det blir räksmörgås. Men på det svarade jag:  ”Jupp, men tumsättningen blir fel. Det är ffa en jäkla skillnad på att fara iväg till ett a när du vill ha ett å eller ä. Jag skriver så mycket på mina båda telefoner att jag behöver så uniformt tangentbord som möjligt.”
  Löser det tills vidare med Scandinavian Keybord och Swedish dictionary. Både finns i Market.
 • Jag har stora öron. Lurarna får knappt plats. Sladden är ett monster. Micen är dålig. Varför?
 • Annat onödigt: att den levereras i princip oladdad. Min senaste iPhone kom med 96% laddning och min iPad hade 98% kräm när jag vek upp den första gången. Det skickar en annan signal. Man vill ju sätta igång direkt, så klart.
 • Jag kan inte kicka igång den från viloläge med mindre än tryck på powerknappen i toppen. Det är säkert för att undvika ofrivillig tändning, men det är inte optimalt ur ett hanteringsperspektiv. Låter som en detalj men har redan hunnit bli något jag retar mig på.
 • Den verkar ÄTA batteri. Igår fick jag ladda två gånger för att kunna köra den från ca 15-22. Idag har jag knappt använt den alls och den är i stort sett urladdad. Jag misstänker att det har att göra med den envisas med att kicka igång en massa applikationer som jag inte använder. Multitasking är inte bara en bra sak… Advanced task cleaner är din vän.
 • Jag är fortfarande inte överens med att skriva på Androiden. Jag funderade på att lägga upp en film på det också, så ni kunde få jämföra med hur jag skriver på iPhone. Men det blev för pinsamt. Det ser ut som om jag försöker skriva med boxhandskar på mig. Trots kalibrering, återställning och kalibrering igen. Jag är kräsen, japp, men jag är fan inte dum i tummen. Något galet är det.

Och så där kan, och ska jag fortsätta. Ska försöka återkomma mer till apparna sedan. Det kommer spontantester efterhand som jag utforskar.

För att försöka sammanfatta och ge något slags råd.

 1. Vill du bara ha den bästa mobiltelefonen som finns just nu så ska du fortfarande välja iPhone. Den är snabbare och enklare att hantera, den känns fortfarande mer mogen och polerad, den har bättre batteritid, bättre webbrowser och den har en app för vad helst du kan tänkas önska. Dessutom är den snyggare.
 2. Men har du starka åsikter om deras policy med inlåsningen, absolut måste ha multitasking nu, är en ännu större google-fan än vad jag är: då kan du tryggt köpa en HTC Desire.

Det känns faktiskt helt underbart att för första gången, ärligt, kunna rekommendera ett köp av en lur som bygger på Android. Det är nu det händer.

Bonustips, SMS Backup är en riktigt bra app för Android. Den skickar alla dina inkommande och utgående sms till valfritt google mail-konto. Femplus. Och det får mig osökt in på frågan: vilken är din favoritapp?