Igår kom Morris Packer, ansvarig för mobila tjänster hos Bonnier, på besök. Kaffet åkte fram och den närmaste timmen förvandlades till en trevlig diskussion om internet och digitala trender. Trots att jag inte dricker kaffe tog jag en kopp och kände mig plötsligt som en riktig veteran i branschen;)

Morris: Jag vet inte hur det är med er killar, men har ni märkt att ni börjat surfa mindre på sista tiden, det har jag. Min RSS är i det närmaste perfekt i nuläget och där får jag mycket av den informationen jag behöver.

Jag vet inte om det var Morris eller kaffet (antagligen båda) men jag kunde nästan höra glödlampan tändas i huvudet och dagens bloggen var född.

Jag: ”Aha”

Web 2.0 är en socialt betingad produkt som mer och mer utgörs av interaktion och automatik. RSS tillåter dig att prenumerera på hemsidor och bloggar som passar din specifika smak. Mash-ups kopplar ständigt ihop den ena digitala tjänsten efter den andra och förvandlar internet mer och mer till ett multitaskingsystem där du kan komma åt fler tjänster från samma ställe. Olika typer av widgets gör att du kan få allt från information om sportresultat till cocktailrecept och biluthyrning på din hemsida. Närvaro verkar vara ett ledord för dagens internetutveckling.

Kan det vara så att internet är på väg att bli ett verktyg som man bara slår på för att bli matad med redan specificerad och personifierad information baserad på de förval man gjort? Kommer vi att dra en skiljelinje mellan internetanvändande och internetsurfande? Nu pratar inte jag om att surfandet skulle försvinna helt, naturligvis inte, men kanske är vi på väg att skapa en mediekanal som främst kommer att användas som ett fönster mot vår personliga föreställningsvärld och närmast per automatik förse oss med information som passar oss själva och som dessutom är accessbar från ett och samma ställe? Är vi på väg mot ett internet vars mosaik av tjänster mer och mer sys ihop till ett digitalt lapptäcke där alltså konvergens får definiera framtidens internet och hur vi använder det? Jag vet inte, det är bara en fråga men en som är väl värd att ställa.

Glad Påsk!