Internet om fem år – #webbdagarna 2011

Min presentation som avslutning på Webbdagarna 2011. Ett matigt evenemang som lockade över 1000 personer – dubbelt så många som förra året. Hatten av för Internetworld.se, och där kan du också hitta den här presentationen i videoformat.


Jag lät mig övertygas av Magnus Höij att ta mig an rubriken ”Internet om fem år”. Här sammanställer jag mina tankar i textform, men kolla också presentationen i botten och videon som jag länkar till snart (står på scenen när det här publiceras;)

Bakgrund
William Gibson sa att framtiden redan är här, den är bara inte jämnt fördelad än. Det är min grundläggande take. Genom att titta längt ut till vänster på bell-kurvan hittar du mycket av det som är mainstream om ett par år. Det är ett lagom perspektiv, annars är risken alldeles för stor att du har alldeles för fel.

I inledningen listar jag också mina houserules som bygger på att vi ska göra den här presentationen tillsammans. Mina principer

 • Jag vet inte bättre
 … men jag kanske vet annorlunda.
 • Twittra – #webbdagarna (hissa och dissa men försök ffa vara konstruktiv. Bidra)
 • Moderator – j.mp/webbdagarna2011Q (uppsatt av webbdagarna som ett intressant experiment för publikmedverka)
 • Blogg – jardenberg.se/ (japp, du är här nu;)
 • och på hemmaplan (jag kan inte berätta vad ni ska göra i er organisation i en generell presentation. Jag kan bara ge lite tankeföda. Marinera och fortsätt samtalet på hemmaplan)

Change – Get Darwin
Första megatrenden handlar om hur vi måste bli äkta förändringskramare. Utvecklingen accelererar mot singulariteten. Den drivs av både teknik och användare, som tex Iris (11 månader)


Jag visar, med hjälp av Baekdal, hur medielandskapet blivit oändligt mycket mer komplicerat, med exempel från iTunes/Appstore hur det går allt fortare… Jag lånar från Darwin och säger att det spelar inte längre någon roll om du är störst och vackrast, utan hur du måste förhålla dig till utvecklingen. Du måste bli en förändringskramare.


Plockar så klart fram en gammal oneliner: An industry too big to bend is bound to break. Jag erkänner att vi är ganska trasiga i våra försök att förhålla oss till utvecklingen. Men jag avslutar också med att säga att det inte är någon panik – the second mouse gets the cheese.

One machine – many windows
100% human
One more thing

[tiden räckte inte till – återkommer med fortsättningen efter under torsdag kväll. Sry]

16 thoughts on “Internet om fem år – #webbdagarna 2011”

 1. Jag hittar inte presentationen i videoformat hos Internetworld – endast deras egen sammanfattning. Har du möjligtvis en direktlänk?

  Reply
 2. Debatten “APP vs. Mobilwebb”, kan utökas till “APP vs. ePUB” när det gäller e-böcker. Jag tycker det är synd att man försöker skapa böcker som stängda appar, eller stänga in e-böcker i egenproducerade ebokläsar-appar. Kan man inte köra vidare på det öppna ePUB-formatet och göra bok+ (Enhanced book) och utveckla nya idéer redo för nästa ePUB 3.0 som kommer stödja HTML5 och CSS3.

  Reply

Leave a Reply