Internetutveckling i en stad – med öppen planering

Vilken häftig första vecka det varit på nya jobbet. Jag har blivit otroligt väl mottagen, mött så fantastiskt många duktiga och ambitiösa medarbetare och hittat grymt många spännande projekt.

Jag ska inte göra någon lång rapport här, bara berätta att en av de saker jag bestämt mig för att låta all planering ske öppet, så långt det är möjligt. Staden är stor och det är mycket som händer, så för att se till att jag gör rätt saker, i rätt tid och med rätt människor är det viktigt att alla som vill kan få koll och delta. Efter lite funderande tog jag ett par timmar idag och satte spaden i marken. Learning by doing. Jag är imponerad av hur verktyget Trello fungerar, men också av hur de visar upp sin planering. Så jag lånade konceptet och här är en först version.

Titta in på min öppna planering och kommentera gärna här på bloggen eller maila mig. Det är säkert mycket som är alldeles för otydligt förklarat och det saknas säkert massor med saker i det här tidiga skedet. Men det är det som poängen med ett öppet arbetssätt. Resultatet blir bara bättre och bättre med tiden. Så ös på!

Uppdatering. Det får ju så klart gärna se vackert ut också. Har lagt på en snygg bakgrundsbild (CC, så klart). Har dessutom öppnat kalendervy för en annan översikt, även om inte mycket syns än eftersom ytterst lite är tidssatt.  En smart/kul grej är ”card aging” i pirate mode. Det betyder att efter en, två resp fyra veckor så kommer ouppdaterade kort se allt äldre ut. Till sist, jag slog på att alla med Trellokonto kan rösta på de olika korten.

Internetutveckling | Trello-2

21 thoughts on “Internetutveckling i en stad – med öppen planering”

 1. Fasen vad kul att du gör det på det här sättet, Jocke. Jag hoppas att du får många bra förslag och hjälp med att implementera dem.

  Reply
 2. Utmärkt initiativ.
  Helsingborgs stad och Svenska kyrkan Helsingborg har ju flera beröringspunkter.
  Kanske kan samverkansmöjlighetet finnas?

  Reply
 3. Mycket kul med denna öppna planering! Ehandelsparken borde vara med där någonstans tycker jag :) Samt ehandels inriktning på LU Campus…. (Retail Service Management finns ju redan)

  Reply
 4. Mycket trevligt och inspirerande att se Trello in action på det sättet. Ska definitivt börja använda det och visa kommunkollegorna. Blir nyfiken på vad du kör för wiki-program för internetstrategin? Har länge sökt nåt enkelt, smidigt och odyrt men inte hittat nåt.

  Reply
  • Det är fortfarande en öppen fråga, men jag tror det lutar i en klassisk mediawiki. Inlärningströskeln är lägre numera, med de editors som finns, och det finns en poäng i att det blir en positiv överspridning från hur Wikipedia fungerar.

   Reply
 5. Är kanske för man själv är i just denna fas, men kommunikation mellan lärare->elev->förälder är alltid ett område som kan förbättras.
  Bor själv i mölndal, här har man 3st verktyg (fronter+unikum+24skola) som används parallellt, med varsitt register över elever/lärare och föräldrar. inte samkörda på något sätt.
  Varför inte ett verktyg.
  Alla elever (600) har iPad, men noll samordning. inget gemsam hantering på applekonto, appar eller administration av iPad:s
  Hoppas Helsingborg har det bättre!

  Reply
 6. Det här verkar både lovande och välbehövligt för stadens verksamheter.
  Särskilt gillar jag dina tankar om öppenhet, transparens och enkelhet.
  För egen del är Trello en ny bekantskap och den närmsta tiden ska jag peta in olika idéer, uppslag och uppgifter under passande rubriker. Blir säkert en del trial and error men det är väl under processen som lärandet sker?

  Reply
 7. Så klockrent! Hoppas nu få gehör för att arbeta på samma sätt när vi ska utveckla våra webbtjänster.

  Reply
 8. Riktigt skoj att du öppnar upp och gör ditt arbete transparent så det ska bli intressant att följa! jag skulle vilja följa upp en kommentar nedan gällande hur kommunikationen med skolan föräldrar hanteras där vi nu har två verktyg/tjänster och båda lämnar en del övrigt att önska.

  Framförallt generell information från skolan till elever och/eller föräldrar så skulle jag vilja se att man använder redan befintliga social nätverk. T.ex. via slutna grupper på FB eller G+.
  Jag förstår att alla inte ha FB eller G+ och skulle du behöver registrera sig på ett sådant nätverk. Men som det är nu så måste alla registrera sig för Fronter. I sanningens namn så är jag aldrig inne på Fronter men jag är ganska ofta inne på både FB och G+ vilket skulle göra att jag tar mot information på ett bättre sätt.

  Reply

Leave a Reply