Professor Lawrence Lessig öppnade en stor konferens i Stockholm förra året med orden: ”There is an internet. And it does things. It makes things possible. It makes not possible things possible”

Den andre december börjar jag arbeta som ”Utvecklingsledare för Internet” i Helsingborg. Eller internetchef* som det nog kommer att kallas;) Mitt uppdrag är glasklart – se till att vi utnyttjar allt det bästa internet har att ge för att bli den bästa stad vi kan bli. Jag kommer att vara helt inriktad på hur Internet kan förstärka, förbättra, förenkla och utveckla verksamheten genom att inspirera och motivera mina medarbetare. Här är det formella meddelandet (också på Mynewsdesk)

Internetstrategen Joakim Jardenberg anställs på stadsledningsförvaltningen i Helsingborgs stad.
Joakim blir utvecklingsledare för internet. Uppdraget är att optimera stadens internetrelaterade verksamhet, med fokus på kommunikation.

– Syftet med den nya tjänsten är att få en effektivare samordning av hur vi utnyttjar nätets möjligheter, både i och utanför den kommunala organisationen. Vi ska ligga längst fram i både användande och användarvänlighet. I det större perspektivet tror jag att Joakim Jardenberg kraftfullt kan bidra till att föra hela Helsingborg närmare idealet om den uppkopplade globala staden, säger kommunikationsdirektör Micco Grönholm, Helsingborgs stad.

– Jag ser verkligen fram emot att få medverka till att Helsingborg blir bäst i Sverige på att dra nytta av alla möjligheter som internet ger. Stadens medarbetare och alla som bor här förtjänar det. Tiden är mogen. Här finns alla förutsättningar på plats: viljan, visionen, resurserna och en massa riktigt smarta personer. Det kommer att bli fantastiskt, säger Joakim Jardenberg som tillträder tjänsten den 2 december.

Helsingborgaren Jardenberg har en mångårig och bred bakgrund som rådgivare inom IT-tillämpning, affärsängel och föredragshållare. Hans stora intresse för internetrelaterade möjligheter inom kommunikation och affärer har gjort honom till en av landets främsta auktoriteter inom området. Joakim Jardenberg är också en ivrig förespråkare för att riva gränserna i det offentliga kommunikationsrummet och att bättre tillvarata möjligheterna med sociala medier.

– Många lär höja på ögonbrynen när de hör att jag blir kommunanställd, men det tycker jag bara är roligt. I rollen som debattör och konsult har jag länge kämpat för en friare kommunikation i det offentliga. Nu hoppas jag kunna omsätta det inifrån, som möjliggörare i en kommun med mycket höga ambitioner, säger Joakim Jardenberg.

Joakim Jardenberg var först fotograf med eget företag och därefter yrkesofficer i sex år. Resan mot att bli en internationellt erkänd internetguru började 1993, och har bland annat gått via uppstart av aftonbladet.se 1994, projektet “Makten och öppenheten” tillsammans med tidningen Fokus 2009, och lanseringen av Open Aid tillsammans med biståndsministern 2010. Under 2013 har Jardenberg bland annat agerat rådgivare till statsministern och blivit den första vinnaren av Sparbanksstiftelsens sociala medierpris. Joakim Jardenberg bor i Helsingborg med fru och bonusson.
Mer information
Micco Grönholm, kommunikationsdirektör, tel: +46 72 969 30 52
Joakim Jardenberg, tel: +46 735 187700, jardenberg.se/joakim

Det är en sällsynt roll. Jag vet faktiskt inte om någon annan offentlig verksamhet i Sverige har tagit det här greppet – att tydligt sätta internet i fokus för jobbet, utan självklar koppling till det som traditionellt kallas ”IT”. Min inspiration kommer från det arbete som webbens grundare, Tim Berners-Lee, gjort med den brittiska administrationen, eller de tidiga delarna av Vivek Kundras arbete i USA, som deras första nationella CIO. Men minst lika viktiga är de smartskallar som redan finns anställda före mig i staden, liksom de inspirationskällor som verkar på andra håll i Helsingborg och runt om i Sverige. Ser fram emot att knacka på många dörrar framöver.

När jag har diskuterat det här med nära vänner och mentorer är det en fråga som återkommit oftare än andra. ”Varför här och nu?” Så här tänker jag:

  • I över tio år har jag haft synpunkter på hur Internet borde göra nytta inom offentlig sektor. Då är det orimligt att inte ta chansen när jag får ett erbjudande om att faktiskt vara med och genomföra.
  • Helsingborg är precis rätt i storlek, demografi och attityd. Vi är drygt 130.000 boende i kommunen (och nästan 400.000 i ”Familjen Helsingborg”). Stort nog för att det ska finnas rejäla muskler och litet nog för att inte fastna i processmonstrets klor.
  • Det finns en stark, och unik, enighet om den långa visionen – tvärs över alla politiska partier. Även om 2035 är väldigt långt bort är det en målbild som vi jobbar med varje dag. I alla babysteps. Otroligt kraftfullt.
  • Den politiska ledningen och tjänstemannaledningen präglas av handlingskraft och vilja – och samarbetet är påtagligt friktionsfritt. Den händer saker.
  • Det finns otroligt många gröna prickar och goda krafter på alla håll i organisationen. Rakt igenom alla linjer och silos. Jag tror aldrig jag mött en så hög täthet av ”vill” i någon organisation.
  • Även i omvärlden pekar allt på en effektivare, smartare och mer ”internetifierad” offentlig sektor. Då uppstår en positiv spiral där rörligheten mellan det privata näringslivet och offentlig sektor ökar. Vi är många som känner att vi kan göra skillnad på riktigt. Flera av de klokaste och mest drivna människor jag känner gör idag tjänst i det offentliga. Det är något stort över att få bli en del av den rörelsen.

Det där är en del bakgrunden, det kommer att komma mycket mer om jobbet framöver. Känner mig redan lätt besatt av alla möjligheterna… Men när det gäller vad jag ska göra, och hur, så återkommer jag till det efter den 2 december.

Desktop

Rent praktiskt kommer jag att arbeta 80% med staden. Jag behåller en del av mina klienter och fortsätter med både rådgivning och föreläsningar. Dels för att jag tror det är bra att ha ett ben kvar i den ”andra världen”, och dels för att jag inte tänker pensionera mig på den här stolen. Internet och staden är för evigt sammanvävda, men jag tror det är bra med rotation bland de som gör jobbet…

Nu kör vi!

Bildcred: Bilden hittade jag på flickr/cc. ”Titeln är Con la cabeza en las nubes”, vilket enligt Google translate betyder ungefär ”Huvudet i molnen”. Ta en vandring längs den här vackra platsenCC licensed ( BY NC SA ) photo by Balam-ha’ Carrillo 

* fotnot: ”Chef” är ett laddat ord i de flesta organisationer, jag är inte chef i staden. ”Internetchef” är bara ett litet skämt för att det låter så roligt. Min titel är utvecklingsledare och jag föredrar ledare framför chef, som den gamla militär jag är. Dessutom vet ju alla vem som är chef över internet ;)

** fotnot: Jag önskade, och fick också, jobbet på ett två-årigt förordnande. Jag tror det är så länge man klarar av att vara relevant på ett sådant här jobb. Dessutom ville jag inte ha någon personal eller någon budget, för att säkerställa att det jag vill göra ska förankras i den existerande organisationen. Det här är ett maraton. Ett stafett-maraton.