jardenberg kommenterar – 15 Jun, 2010

 1. @claes kör slideshow on Flickr – Photo Sharing!
 2. – Det finns mycket som borde skrivas idag, men schemat är tajt. Ni får hålla tillgodo med den här bilden på @claes som visar hur han kör en powerpoint (även om han försöker hävda att det är Keynote) på gårdagens linchpinmeetup i malmö. Alla som följer honom på Twitter vet vilken ironi det är ;)

  Anyway, tisdag. Full fart in i framtiden!

 3. Allt utom kyssen
 4. – Det är inte sällan som Jan Helin är alldeles briljant. Som här.

 5. Rädda Barnen
 6. – Jag är hemskt ledsen, men det här är helt fel väg att gå imho. Jag uppskattar initiativet och jag tycker det är bra att man gör något, men resurserna blir felriktade. Så här skulle jag vilja att man gjorde:
  1. förankra tanken med creative commons och att allt är arbetsmaterial. Uppmuntra till förståelse för remix, till delad kultur, till vikten av att ge och söka cred. Men att det börjar och slutar med det.
  2. förankra tanken att allt som är digitalt kan, och kommer att spridas, om det uppfattas som intressant. Under den processen kommer det också att kunna manipuleras, så till den grad att den här tjänsten hur som helst inte har en chans. Man är inne på det i ”om-texten”, men det är inte tillräcklig emfas på det. Det är hela kärnan.
  3. förankra tanken om att det finns lagar som beivrar missbruk och kränkningar. Men se till att få rätt på fakta (det är inte straffbart att lägga ut bilder på andra…) och se till att balansera principerna med lite sunt förnuft.
  4. förankra, förstärk och hjälp till med den viktigaste principen av dem alla: att med transparens och egen aktiv nätnärvaro är sannolikheten stor att det är du som får ”förstatjing” på din identitet. Bästa sättet att få kontroll över sin nätpersona är att ta kontroll.

 7. Let’s subsidize open broadband, not journalists – Dan Gillmor – Salon.com
 8. – Det är något speciellt med texter som börjar runt 1791. För övrigt en intressant artikel för alla tillskyndare av presstöd, eller värre.

 9. Happy Vacation, Robert!
 10. – Inget sommarkollo där?

 11. 5 iPad Apps That Changed My Mind
 12. – Ja, jo. Men riktiga killerapps som Reeder, Evernote och Dropbox borde inte diskvalificeras bara för att de också finns på en andra plattformar.

 13. Banana equivalent dose – Wikipedia, the free encyclopedia
 14. – Avdelningen: Det var som fan.

 15. Pivoting cdixon.org – chris dixon’s blog
 16. – Det är bra frågor, men jag måste ändå undra om det här indikerar lite trubbel för Hunch?

 17. Category:Wedding of Victoria, Crown Princess of Sweden, and Daniel Westling – Wikimedia Commons
 18. – Citerar ett mail: ”Föreningen Wikimedia Sverige har två ackrediterade fotografer vid det kungliga bröllopet på lördag. De heter Holger Motzkau
  (user:Prolineserver) och Jan Lien (user:Janwikifoto).
  Vem som helst kan förstås ladda upp bilder till denna kategori.
  Hovet kräver en ackreditering och det har vi som förening kunnat hjälpa till med.”

  Sprid ordet, det här är KANONBRA!

 19. YouTube – BP Spills Coffee
 20. – Gammal. Men den blir bara bättre. Och jag har ju glömt länka till den…

 21. Glamour på skånska – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt
 22. – Och här går jag och hoppas att min fru inte glömt berätta något för mig ;)

 23. Kara’s Ethics Statement | AllThingsD
 24. – Helt orelaterat, bara en underbar formulering: ”And, it is likely I will keep marrying until it finally and inevitably sticks.”
  (jag har scannat igenom en massa disclosure-sidor på sista tiden, i jakt på inspiration för min egen)

 25. Zynga Receives $147 Million Investment From Japan’s Softbank – BusinessWeek
 26. – Fascinerande affär. Det är ju rimligtvis inte så att Zynga behöver de här pengarna, utan det här måste vara en svindyr affär för Softbank för att få någon form av unik uppsida i distributionen.

 27. Wikipedia to Loosen Controls Tonight
 28. – Sista stycket ska inte underskattas: ”Thus moves like tonight’s Pending Changes are of great consequence beyond the rules of the site itself.” Wikipedias idoga arbete för att hitta balansen mellan helt fri redigering av alla, administratörers tekniska inverkan och mekaniska/matematiska algoritmer är något som vi har mycket att lära av.

  Wikipedia håller på att bli ett andra, nästan ännu viktigare projekt än den samlade kunskap den gett upphov till. I den andra vågen handlar det om HUR vi skapar kollaborativ kunskap. Det här borde jag skriva en bloggpost om, eller hur?

 29. With Starbuck’s Move and Widespread 3G, Who Pays for Wi-Fi at Hotspots? – Wi-Fi Networking News
 30. – I en annan text säger Starbucks Howard Schultz: ”The rules of engagement in building a major brand have changed forever. The consumer is so cynical and distrusting of everything, there has to be a level of intimacy and trust.”
  Bra! Så jävla bra!
  Man säger också att man på allvar vill skapa en ”tredje plats”, en plats mellan hemmet och jobbet. Jag är, fortfarande, grymt imponerad av deras stora visioner.

  (Och jag hoppas att alla som fortfarande umgås med tanken på att starta egna wifi-nät läser och klurar – om man nu nödvändigtvis bestämt sig för att ignorera historian på området…)

 31. Twitter Blog: Twitter Places: More Context For Your Tweets
 32. – Det här hade man ju kunnat bli lite uppskuttad över. OM det inte vore för att det regnade fail whales från himmelen. Twitter måste fan få ordning på sin teknik nu. Ja, det är lite speciella utmaningar de har, och ja, de har vuxit så det knakar. Men ändå:
  1. De vet precis vad som är deras kärnverksamhet, och det är fan inte raketkirurgi. Fokusera på 140 tecken i realtid och make it work
  2. De saknar inte resurser. De kan nog får vilken smartskalle som helst att jobba för dem, och dessutom har de gott om pengar att pröjsa för det.
  3. Det handlar knappt ens om intermittenta småfel längre. Något är sjukt på riktigt, kommunicera det isf till oss.

  Anyway – det här var kul läsning, och i synnerhet gillar jag den tajta integrationen med 4sq och gowalla.

  Mest otippat? Att Tomtom är med i mixen.

 33. Social Media Optimization
 34. – gillningsbart, vilket fint ord.

4 thoughts on “jardenberg kommenterar – 15 Jun, 2010”

Leave a Reply