jardenberg kommenterar – 25 Feb, 2011 #jjk

 1. Jag skissar Planeto-widget | axbom
 2. – Kan ni förstå hur underbart det är att få den här sortens engagemang i from av konstruktiv feedback. Det är som när Carl Larsson och Peter Krantz gick igång och skissade på hur profilerna skulle kunna presenteras http://forum.planeto.com/planeto/topics/statistics-1ndp3

  Sånt värmer in i själen och är en bra fond till styrelsemötet i planeto som börjar om drygt en timme. Måste rusa.

  (Btw, den här veckan har inte varit en bra vecka för #jjk. Mitt schema är alltid tajt, men den här veckan kom det en stor eldsvåda och ställde till det lilla vingelutrymme som fanns. Så jag har inte varit så aktiv här som jag borde. I beg your pardon. Upp i sadeln igen bara. Kanske redan till helgen.)

 3. Nanobots
 4. – Haha, bästa IPv6-inspelet so far. Själv är jag peppad inför http://isoc.org/wp/worldipv6day/ – du med hoppas jag.

 5. Testar lite med wordpress nya uppdatering
 6. – Använder Emanuels lilla kärleksförklaring för att puffa på alla så att ni uppgraderar till 3.1

 7. Svenska VPS-leverantörer, en prisjämförelse
 8. – Du besöker just nu en sajt som rullar hos Glesys. Hur tycker du det funkar? (mer slimmande https://jardenberg.se ligger också där, om du vill känna på rå hastighet;)

 9. teefury.com
 10. – Det här gillar jag. Och i eftermiddag ska jag ner till @Nilsson_Dan på http://www.roligaprylar.se/ (bland mycket annat) för kaffe och snack. Det är något visst med t-shirts, visst?

 11. REPORT: Facebook Blows Away Twitter
 12. – Men var det inte länge sedan det här slutade vara en tävling. Twitter och Facebook har ju inte mer gemensamt än äpplen och morötter? (letade efter en analogi som inte var överdriven. Blev det inte ganska bra?)

 13. Open Xerox : Home Page
 14. – Som det står på /. ”It’s nothing like the glory days of Xerox PARC, but still there are some interesting projects in Xerox’s new Open Xerox website”. Värt att kolla in. Titta tex på ”copyfinder”, också omnämnt på ./ – ser det inte också ut som ännu ett spår i jakten på kvalitetsinnehåll, och därmed filtrering av ”resten”.

  Hmm, det är många pilar som pekar i den riktningen nu. Kanske något jag borde ta upp på #webbdagarna https://jardenberg.se/b/internet-om-fem-ar/

 15. Reflections of a Newsosaur: Hyperlocals like TBD: More hype than hope
 16. – Så säger jag det igen. Lokalt måste vara lokalt. Du kan inte tro att det går att skala något som funkar i Landskrona till att funka i Helsingborg. Och du kan definitivt inte försöka bygga något från ett fågelperspektiv som ska funka i sveriges 290 kommuner (eller alla de otaliga mindre bitar det bör brytas ner i).

  Däremot är jag övertygad om att det kan gå att bygga lokala och hyperlokala sajter nerifrån och upp. Fan, snart måste jag sluta hävda det och gå ut och bevisa det istället ;)

 17. Läs chatten med Cilla Benkö och Mats Svegfors – Ekot | Sveriges Radio
 18. – Ord och inga visor: ”Hela regleringen av förhandsprövningen är ett moras. Vi begriper inte vad som ska prövas, vi begriper inte på vilka grunder beslut ska fattas. Uppriktigt tror jag inte att politiker och tjänstemän i kulturdepartementet själva begriper vad det är de har fattat beslut om och vad de vill åstadkomma. De har översatt ett europeiskt beslut till en svensk verklighet utan att försöka på allvar tränga igenom innebörden. Mats S”

  Jag håller med, och jag tycker det är mycket positivt som händer inifrån PS nu. Man är fortfarande ett universum från den målbild jag har, men jag väljer att fokusera på tendensen och riktningen, och inte så mycket på hastigheten och detaljerna. För det mesta iaf ;)
  http://www.flickr.com/photos/teresa_coelho/5461269634/
  Läs också vad Eva skrev i DN
  http://www.dn.se/debatt/oppna-svts-arkiv-och-satsa-pa-internet-tv

  Och igen, Nicklas Lundblad med finfina ”Swensenmodeller eller Från Google News till Google Journalism” https://jardenberg.se/swensenmodeller-eller-fran-google-news-till-google-journalism/

 19. You Can’t Play a New Media Game By Old Media Rules: Tech News and Analysis «
 20. – Superintressant story om olika slagfält på den amerikanska nyhetsscenen. ”Breaking news may have been a defensible game in 1918, but it isn’t any more — and the sooner content companies get used to that, the better off they will be.”

  Läser man den här i parallell med googles upprensning här nedan så får man åtminstone en pusselbit till hur det här kommer att lösas framöver.

  Det är inte helt otänkbart att liknande mekanismer kommer att börja spelas in även i de sociala nätverken. Om jag länkar till ett plagiat så kanske facebook skriver om länken att peka till originalstoryn istället. Eller bit.ly kanske går in och skojar till det (beroende på hur situationen i Libyen utvecklar sig kan man se lite olika scenarior). Det är sådant man kan tänka på, en fredag morgon…

 21. MacBook Pro 15″ Unibody Early 2011 Teardown – iFixit
 22. – Så kom det lite nya maskiner. Jag tycker den här kommentaren är rolig: ”You can chain up to six Thunderbolt devices. That’s not a problem today as we’re not even aware of six products that support Thunderbolt yet.” Här är en text med mer om Thunderbolt http://gigaom.com/apple/what-thunderbolt-means-for-end-users/ och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Läser på lite till först.

  Prestanda kan man bara bli avis på http://www.9to5mac.com/53810/new-macbook-pros-get-geekbenched – iMacen jag sitter på kommer inte ens upp i 5K. Mina bärbara har jag inte ens velat testa. Men videomaskinen, den jag använder för att sända live, är nog snart redo för att bytas ut. Eller hur? :p

  Och sedan kommer det här lagom till dev versionen av Lion http://www.appleinsider.com/articles/11/02/24/sources_detail_new_features_in_apples_first_beta_of_mac_os_x_10_7_lion.html – känns det inte tidigt att välja lejonet? Det är väl djurens konung typ, vad kan komma efter? Man kanske byter spår och kallar 10.8 för Simba?

 23. Twitter / (a)Claes Magnusson: Hur Motorola XOOMs webbpla …
 24. – #dumknull är verkligen bästa hashtaggen ever. Svårt att tänka mig något mer användbart. Och i andra änden av användbarhetsskalan har vi uppenbart Motorola XOOM.

 25. Official Google Blog: Finding more high-quality sites in search
 26. – Det här är oerhört intressant att följa. Spam är en sak, men att försöka avgöra vad som är hög och låg kvalitet på innehåll är en annan – även om man har en massiv userbase att lära av.

  Nästan ännu svårare är frågan om original content. Undrar nyfiket hur google ska avgöra det, och igen – var gränserna ska dras. Det är ju lite som klassisk plagiatdiskussion, citaträtt etc.

  Det är nog många som är oroliga idag, här är bara ett par av dem http://www.jongales.com/blog/2011/02/14/list-of-content-farms/

  Lösningen är som vanligt att vara en good guy/gal. Du kan säkert ändå drabbas av googles slevsläng, men då har du iaf ett gott case och jag tror det kommer lösa sig. In Google we trust. I alla fall ett tag till.

 27. Gapet till DN blir mindre och mindre « Redaktionschefens blogg
 28. – Sifferexercis från pappersvärlden. Håller helhjärtat med Martin när han pekar till att de här siffrorna är viktiga. Dels så klart för att mycket av den totala intäktsmassan är kopplad till pappret. Det är förvisso också kostnadsmassan, men större upplaga gör kostnaderna per ex relativt ett mindre. Dels är det viktigt för att att ett race som det mellan SvD och DN givetvis sporrar. Bra jobbat, SvD får man väl säga. Att DN visar en fantastisk vinst just nu är också ”bra jobbat”, även om jag tror det kommer visa sig vara en Pyrrhusseger. Eller tror… jag är nog ganska säker på det.

  Men framför allt uppskattar jag sammanställningar som den här eftersom den gör det tydligt att det faktiskt finns ett pappers-problem. Titta på tappet sedan 2001. Oräknat SvD är det ca 300.000 ex ner för de stora tidningarna på bara 10 år. Vilken tur att webben finns!

 29. Jag är Deeped | Deepedition
 30. – Som sagt, det är inte längre så att vi självklart eller enbart skapar vår identitet offline och projicerar den online. Det här kommer jag att använda som ett exempel. Tack Niclas @deeped

 31. Inför Webbdagarna i Stockholm 30-31/3 2011
 32. WordPress › WordPress 3.1, lots of fun
 33. – Visst är det lite roligt att man döper 3.1 efter snubben Django (http://docs.djangoproject.com/en/1.2/faq/general/#what-does-django-mean-and-how-do-you-pronounce-it)

 34. FZ :: Nyheter :: Beskåda Minecraft-dokumentären
 35. – ”Did I just say I’m god on camera?”

  <3

14 thoughts on “jardenberg kommenterar – 25 Feb, 2011 #jjk”

   • Hahahah. “Pot, meet Kettle.” @claes är ju den som bashar mest här, och du ligger inte långt efter? ;)
    Jag ser det som min uppgift att balansera av så fort ni går på tok för långt vilse i Steves reality distorsion field. It’s a tough job but somebody’s got to do it.

    Plus, jag busar mest, det vet du ;)

    Reply
    • Du känner att det är viktigt att göra det i det här sammanhanget? OK, fine. Be my guest. Själv har jag inte den minsta ambition att trolla några windows-bloggar, så att säga.

     Reply
     • Jocke, jag älskar dig som en bror, men du är på tok för okritisk i din syn på Apple, det gör mig faktiskt ledsen, eftersom du verkar så klok i allt annat.

      Windowsblogg? Ser inte “mac” i rubriken på “jardenberg kommenterar”. Trodde poängen var att på ett intelligent sätt kommentera världsläget?

      Personligen tror jag ärligt du skulle göra dig själv en tjänst med att vara mer balanserad i din syn. Faktiskt har du förut varit mer balanserad, men på sista tiden tycker jag du satt upp en ideologisk husvagn med skygglapsförtält på Apples parkeringsplats … :)

      Till orginalämnet: Xoom’s flashstöd är en separat download, som, vad jag vet, kommer inom kort. Det är ett känt faktum. Att försöka basha en fantastisk produkt baserad på en sån sak är ganska dumt, enligt min humla.

      /Z

   • Jag har en iPad, och frustreras dagligen över dess begränsningar, och idiotierna i det otroligt inskränkta ursäkten till “operativsystem” den har. (Jag har även en Mac, men det är ju nästan som en *riktig* dator, så inte lika mycket klagomål där. Den får sitta i ett hörn och köra TV’n, det funkar den riktigt bra till)

    Reply
 1. Pingback: Deepedition

Leave a Reply