Julafton i bloggosfären

Jag vill göra skillnad. Bloggandet är verkligen en revolution och jag vill att vi på Mindpark, och våra grundare, får möjlighet att göra något för bloggsfären. Något rätt. Det handlar inte i första hand om att vi ska ha nytta av det, jag ser helt enkelt lite mer långsiktigt på det. Bloggarna är inte en konkurrent till de traditionella medierna, men det är heller inte självklart med ett symbiotiskt förhållande. Däremot har vi mycket att lära, och det gör man bäst genom att försöka komma under skinnet. Alltså.

Tänk dig att vi och du har följande beståndsdelar att spela med, även om vi kanske inte ska/vill/behöver utnyttja alla:

 • Närmare 800.000 unika besökare i veckan som vi kan skicka dit vi önskar med lite skickliga redaktionella lösningar. De är fördelade på elva lokala sajter, med en målgrupp som sannolikt inte är speciellt flitiga bloggläsare idag.
 • Papperstidningar (både betal och gratis) med en totalt sett ännu större läsekrets och en ännu mer avvikande målgrupp än vi har på sajterna. Här snackar vi om en publik som oftast är väldigt långt från bloggosfären.
 • Webbredaktörer och andra traditionellt tränade redaktörer som sitter med ett massivt redaktionellt innehåll idag. De är också extremt duktiga på att sätta rubriker och bygga en story.
 • Teknik och organisation för att starta separata och rikstäckande sajter, om det är det som behövs.
 • Säljorganisationer på både lokal- och riksnivå. Det finns säkert någon som går igång på det…
 • En existerande koppling mellan artiklar och bloggar via Twingly och regelbundna och nära samtal med Källström och gänget.
 • En öppning till sveriges okrönte blogg-kung, Knuff-Johan Larsson. Har haft möte med honom och han är verkligen vass, men också väldigt öppen för samtal och utveckling. (Parantes: han vill bli beskriven som ”över två meter med rejäla huggtänder” men påminde mig mer om Craig Newmark, till sättet alltså)
 • Ett delägande och öppen dialog om långtgående samarbete med sajten som handlade om bloggande innan bloggande fanns. På Sourze har man arbetat med användarskapat material sedan 2001 och det finns långt gångna tankar på att närma sig bloggosfären. Tänk amerikanska The Issue.
 • En rejäl budget för att genomföra långsiktiga projekt.
 • Mindparks samlade kraft när det gäller omvärldsanalys och projektledning.
 • Min energi, drivkraft och kärlek till bloggarna. Mitt kontaktnät och mitt öppna öra.

Så visst borde det gå att göra något riktigt bra, riktigt rätt. Men vad vill ni egentligen ha? Inte ska vi göra en ny Knuff eller Bloggportalen? Inte ska vi väl starta ännu en svensk bloggtjänst? Något nyttigare, något bättre måste det väl finnas? Jag har såklart en hel del idéer, men plötsligt ödmjuk väljer jag att lyssna först och prata sedan.

Varsågod och ta chansen. Tyck till. Skriv kort i kommentar, skriv långt i egen blogg, skriv diskret i mail direkt till mig. Nu tänder vi på under grytan – hjälp till att hålla den kokande. Även om jag inte vågar lova att alla klapparna kommer att landa under granen så lovar jag att alla förslag kommer att få uppmärksamhet och bli ordentligt omhändertagna. Ordet är fritt. Som sig bör.

(psst, vill du inte att de tankar du skickar till mig ska nå offentlighetens ljus MÅSTE du tala om det för mig – annars förutsätter jag en öppen process)

Update: deep.ed kom direkt med ett par bra tankar som omedelbart födde en fråga. Vad ska vi kalla alla våra digitala fotspår (bloggar, bilder på flickr, filmer på youtube, jaikus, etc). Är det just ”fotspår” som är the shit?

47 thoughts on “Julafton i bloggosfären”

 1. En tanke som slog mig direkt var att ni kan göra varianter på http://www.glam.com, med teman som mode, internet, fotboll, politik. En redaktör per tema typ. Sen kanske det inte blir någon mötesplats för bloggare, men det borde ge trafik till alla inblandade i varjefall…

  Reply
 2. En tanke som slog mig direkt var att ni kan göra varianter på http://www.glam.com, med teman som mode, internet, fotboll, politik. En redaktör per tema typ. Sen kanske det inte blir någon mötesplats för bloggare, men det borde ge trafik till alla inblandade i varjefall…

  Reply
 3. En tanke som slog mig direkt var att ni kan göra varianter på http://www.glam.com, med teman som mode, internet, fotboll, politik. En redaktör per tema typ. Sen kanske det inte blir någon mötesplats för bloggare, men det borde ge trafik till alla inblandade i varjefall…

  Reply
 4. En tanke som slog mig direkt var att ni kan göra varianter på http://www.glam.com, med teman som mode, internet, fotboll, politik. En redaktör per tema typ. Sen kanske det inte blir någon mötesplats för bloggare, men det borde ge trafik till alla inblandade i varjefall…

  Reply
 5. En tanke som slog mig direkt var att ni kan göra varianter på http://www.glam.com, med teman som mode, internet, fotboll, politik. En redaktör per tema typ. Sen kanske det inte blir någon mötesplats för bloggare, men det borde ge trafik till alla inblandade i varjefall…

  Reply
 6. När jag nu skall ta mina egna första stapplande steg i bloggvärlden så är det många tankar som dyker upp t e x om varför jag skall göra det; vilka är mina intressen. Alla som bloggar har olika intressen; från Mindparks sida så är väl intresset att det skall tjänas pengar på det som byggs – inget fel i det men var då helt öppna (transparenta!) och tydliga med det.

  Reply
 7. När jag nu skall ta mina egna första stapplande steg i bloggvärlden så är det många tankar som dyker upp t e x om varför jag skall göra det; vilka är mina intressen. Alla som bloggar har olika intressen; från Mindparks sida så är väl intresset att det skall tjänas pengar på det som byggs – inget fel i det men var då helt öppna (transparenta!) och tydliga med det.

  Reply
 8. När jag nu skall ta mina egna första stapplande steg i bloggvärlden så är det många tankar som dyker upp t e x om varför jag skall göra det; vilka är mina intressen. Alla som bloggar har olika intressen; från Mindparks sida så är väl intresset att det skall tjänas pengar på det som byggs – inget fel i det men var då helt öppna (transparenta!) och tydliga med det.

  Reply
 9. När jag nu skall ta mina egna första stapplande steg i bloggvärlden så är det många tankar som dyker upp t e x om varför jag skall göra det; vilka är mina intressen. Alla som bloggar har olika intressen; från Mindparks sida så är väl intresset att det skall tjänas pengar på det som byggs – inget fel i det men var då helt öppna (transparenta!) och tydliga med det.

  Reply
 10. Jag lekte med tanken att prata om “dugital” dvs. “du + digital” men insåg att “du” har rätt lite med den indvidualiserade personliga sak vi pratar om. Funderar vidare men tror att ord som kan fungera är “trace” dvs spår och “footprint”. Grejen är ju att vi vill visa vad vi gör – det är incitamentet för hela user generated-utvecklingen…

  Reply
 11. Jag lekte med tanken att prata om “dugital” dvs. “du + digital” men insåg att “du” har rätt lite med den indvidualiserade personliga sak vi pratar om. Funderar vidare men tror att ord som kan fungera är “trace” dvs spår och “footprint”. Grejen är ju att vi vill visa vad vi gör – det är incitamentet för hela user generated-utvecklingen…

  Reply
 12. Jag lekte med tanken att prata om “dugital” dvs. “du + digital” men insåg att “du” har rätt lite med den indvidualiserade personliga sak vi pratar om. Funderar vidare men tror att ord som kan fungera är “trace” dvs spår och “footprint”. Grejen är ju att vi vill visa vad vi gör – det är incitamentet för hela user generated-utvecklingen…

  Reply
 13. Jag lekte med tanken att prata om “dugital” dvs. “du + digital” men insåg att “du” har rätt lite med den indvidualiserade personliga sak vi pratar om. Funderar vidare men tror att ord som kan fungera är “trace” dvs spår och “footprint”. Grejen är ju att vi vill visa vad vi gör – det är incitamentet för hela user generated-utvecklingen…

  Reply
 14. Jag lekte med tanken att prata om “dugital” dvs. “du + digital” men insåg att “du” har rätt lite med den indvidualiserade personliga sak vi pratar om. Funderar vidare men tror att ord som kan fungera är “trace” dvs spår och “footprint”. Grejen är ju att vi vill visa vad vi gör – det är incitamentet för hela user generated-utvecklingen…

  Reply
 15. @Joche: Jag är helt öppen när jag säger att det för närvarande inte finns något som helst vinstintresse i den här initiativet. Självklart kommer vi inte att sitta stilla om det skulle visa sig att det går att kapitalisera på ett bygge, utan att förstöra det. Men intäkter är inte alltid i första rummet på det vi gör. Det här är ett sådant fall.

  Reply
 16. @Joche: Jag är helt öppen när jag säger att det för närvarande inte finns något som helst vinstintresse i den här initiativet. Självklart kommer vi inte att sitta stilla om det skulle visa sig att det går att kapitalisera på ett bygge, utan att förstöra det. Men intäkter är inte alltid i första rummet på det vi gör. Det här är ett sådant fall.

  Reply
 17. @Joche: Jag är helt öppen när jag säger att det för närvarande inte finns något som helst vinstintresse i den här initiativet. Självklart kommer vi inte att sitta stilla om det skulle visa sig att det går att kapitalisera på ett bygge, utan att förstöra det. Men intäkter är inte alltid i första rummet på det vi gör. Det här är ett sådant fall.

  Reply
 18. @Joche: Jag är helt öppen när jag säger att det för närvarande inte finns något som helst vinstintresse i den här initiativet. Självklart kommer vi inte att sitta stilla om det skulle visa sig att det går att kapitalisera på ett bygge, utan att förstöra det. Men intäkter är inte alltid i första rummet på det vi gör. Det här är ett sådant fall.

  Reply
 19. @Joche: Jag är helt öppen när jag säger att det för närvarande inte finns något som helst vinstintresse i den här initiativet. Självklart kommer vi inte att sitta stilla om det skulle visa sig att det går att kapitalisera på ett bygge, utan att förstöra det. Men intäkter är inte alltid i första rummet på det vi gör. Det här är ett sådant fall.

  Reply
 20. Det är ett stort gap mellan att vara fritidsbloggare och att bli frilansskribent. Visst går det att skrapa ihop några kronor från diverse annonsnätverk men fler trappsteg mellan obetald amatör och (låg)betald frilansare vore uppskattat.

  Reply
 21. Det är ett stort gap mellan att vara fritidsbloggare och att bli frilansskribent. Visst går det att skrapa ihop några kronor från diverse annonsnätverk men fler trappsteg mellan obetald amatör och (låg)betald frilansare vore uppskattat.

  Reply
 22. Utbudet är för stort idag och det är för svårt att scanna. Jag är inne på 15-20 sajter om dagen men egentligen är det rätt lite info på varje som jag är intresserad av. Mycket tid går att till att byta kanal. Jag skulle vilja se en smart plats som samlar ihop program från kanalerna och presenterar dem på ett sätt som passar mig. Jag pratar inte bara RSS, bloggar mm; jag pratar om allt. Fint om man kan skala upplösningen. Borde vara öppet för att ta in info från andra sändare än de som ingår i Mindparks familj.

  Reply
 23. Utbudet är för stort idag och det är för svårt att scanna. Jag är inne på 15-20 sajter om dagen men egentligen är det rätt lite info på varje som jag är intresserad av. Mycket tid går att till att byta kanal. Jag skulle vilja se en smart plats som samlar ihop program från kanalerna och presenterar dem på ett sätt som passar mig. Jag pratar inte bara RSS, bloggar mm; jag pratar om allt. Fint om man kan skala upplösningen. Borde vara öppet för att ta in info från andra sändare än de som ingår i Mindparks familj.

  Reply
 24. Jag vill ha tjänst som indexerar innehåll och samlar massor av metadata kring det (klick, ratings, relaterat innehåll osv.) Sen en öppen api så alla kan plocka ut data till sin sajt. Så kan man själv vikta olika metadata och göra sin alldeles egna sorteringsalgoritm.

  Vore inte det fett så säg!

  Reply
 25. Jag vill ha tjänst som indexerar innehåll och samlar massor av metadata kring det (klick, ratings, relaterat innehåll osv.) Sen en öppen api så alla kan plocka ut data till sin sajt. Så kan man själv vikta olika metadata och göra sin alldeles egna sorteringsalgoritm.

  Vore inte det fett så säg!

  Reply
 26. Jag vill ha tjänst som indexerar innehåll och samlar massor av metadata kring det (klick, ratings, relaterat innehåll osv.) Sen en öppen api så alla kan plocka ut data till sin sajt. Så kan man själv vikta olika metadata och göra sin alldeles egna sorteringsalgoritm.

  Vore inte det fett så säg!

  Reply
 27. Jag vill ha tjänst som indexerar innehåll och samlar massor av metadata kring det (klick, ratings, relaterat innehåll osv.) Sen en öppen api så alla kan plocka ut data till sin sajt. Så kan man själv vikta olika metadata och göra sin alldeles egna sorteringsalgoritm.

  Vore inte det fett så säg!

  Reply
 28. Jag vill ha tjänst som indexerar innehåll och samlar massor av metadata kring det (klick, ratings, relaterat innehåll osv.) Sen en öppen api så alla kan plocka ut data till sin sajt. Så kan man själv vikta olika metadata och göra sin alldeles egna sorteringsalgoritm.

  Vore inte det fett så säg!

  Reply
 29. Traditionell media har flera starka sidor bl.a. tillgång till nyhetsflöden, förmåga att sortera och prioritera i detta (även om denna förmåga kan diskuteras). Med detta konkurrerar inte bloggar annat än genom att i vissa fall kunna gräva fram något som blir del av detta flöde.

  Traditionell media har också en stark ställning när det gäller att vara kanal för opinionsbildning. Med detta konkurrerar bloggar mest genom att erbjuda komplement/alternativ.

  Om det går att finansiera vore det intressant att se om man kunde utveckla en slags redaktionell bearbetning av flödet av nyheter och bloggar som skulle bidra till att göra det totala flödet mer hanterligt för läsarna. Det skulle kunna baseras på aggregeringstjänster som knuff och erbjuda sammanfattningar/översikter utifrån olika perspektiv.

  Reply
 30. Traditionell media har flera starka sidor bl.a. tillgång till nyhetsflöden, förmåga att sortera och prioritera i detta (även om denna förmåga kan diskuteras). Med detta konkurrerar inte bloggar annat än genom att i vissa fall kunna gräva fram något som blir del av detta flöde.

  Traditionell media har också en stark ställning när det gäller att vara kanal för opinionsbildning. Med detta konkurrerar bloggar mest genom att erbjuda komplement/alternativ.

  Om det går att finansiera vore det intressant att se om man kunde utveckla en slags redaktionell bearbetning av flödet av nyheter och bloggar som skulle bidra till att göra det totala flödet mer hanterligt för läsarna. Det skulle kunna baseras på aggregeringstjänster som knuff och erbjuda sammanfattningar/översikter utifrån olika perspektiv.

  Reply
 31. Jag har funderat kring något som kan liknas vid svensk variant av 9rules, men med en twist och, om möjligt, även mindre topp-styrt.

  Gör det till ett verktyg som låter bloggare organisera sig i kluster av liknande sidor som hjälper varandra driva trafik till sina bloggar genom ett annonssystem. Sälj var tionde(?) anonsvisning till marknaden och låt bloggarna i klustret dela på vinsten. Trafiken drivs förståss effektivt till klustren även via traditionella medier, knuff och twingly.

  Mao blir det många bäckar små som tillsammans skapar mycket trafik inom ett visst ämnesområde och som därmed blir intressent för annonsörer.

  Låt även verktyget blir en resurs bloggare emellan där erfarenheter och idéer kan utbytas.

  Reply
 32. Jag har funderat kring något som kan liknas vid svensk variant av 9rules, men med en twist och, om möjligt, även mindre topp-styrt.

  Gör det till ett verktyg som låter bloggare organisera sig i kluster av liknande sidor som hjälper varandra driva trafik till sina bloggar genom ett annonssystem. Sälj var tionde(?) anonsvisning till marknaden och låt bloggarna i klustret dela på vinsten. Trafiken drivs förståss effektivt till klustren även via traditionella medier, knuff och twingly.

  Mao blir det många bäckar små som tillsammans skapar mycket trafik inom ett visst ämnesområde och som därmed blir intressent för annonsörer.

  Låt även verktyget blir en resurs bloggare emellan där erfarenheter och idéer kan utbytas.

  Reply
 33. Jag har funderat kring något som kan liknas vid svensk variant av 9rules, men med en twist och, om möjligt, även mindre topp-styrt.

  Gör det till ett verktyg som låter bloggare organisera sig i kluster av liknande sidor som hjälper varandra driva trafik till sina bloggar genom ett annonssystem. Sälj var tionde(?) anonsvisning till marknaden och låt bloggarna i klustret dela på vinsten. Trafiken drivs förståss effektivt till klustren även via traditionella medier, knuff och twingly.

  Mao blir det många bäckar små som tillsammans skapar mycket trafik inom ett visst ämnesområde och som därmed blir intressent för annonsörer.

  Låt även verktyget blir en resurs bloggare emellan där erfarenheter och idéer kan utbytas.

  Reply
 34. Jag har funderat kring något som kan liknas vid svensk variant av 9rules, men med en twist och, om möjligt, även mindre topp-styrt.

  Gör det till ett verktyg som låter bloggare organisera sig i kluster av liknande sidor som hjälper varandra driva trafik till sina bloggar genom ett annonssystem. Sälj var tionde(?) anonsvisning till marknaden och låt bloggarna i klustret dela på vinsten. Trafiken drivs förståss effektivt till klustren även via traditionella medier, knuff och twingly.

  Mao blir det många bäckar små som tillsammans skapar mycket trafik inom ett visst ämnesområde och som därmed blir intressent för annonsörer.

  Låt även verktyget blir en resurs bloggare emellan där erfarenheter och idéer kan utbytas.

  Reply
 35. Jag har funderat kring något som kan liknas vid svensk variant av 9rules, men med en twist och, om möjligt, även mindre topp-styrt.

  Gör det till ett verktyg som låter bloggare organisera sig i kluster av liknande sidor som hjälper varandra driva trafik till sina bloggar genom ett annonssystem. Sälj var tionde(?) anonsvisning till marknaden och låt bloggarna i klustret dela på vinsten. Trafiken drivs förståss effektivt till klustren även via traditionella medier, knuff och twingly.

  Mao blir det många bäckar små som tillsammans skapar mycket trafik inom ett visst ämnesområde och som därmed blir intressent för annonsörer.

  Låt även verktyget blir en resurs bloggare emellan där erfarenheter och idéer kan utbytas.

  Reply

Leave a Reply