Kvalitetsmässan och internetchefen

Många frågar om mitt nya jobb, och det förstår jag. Det är en helt ny roll, och det är ett stort uppdrag. På ett övergripande plan är det enkelt för mig att förklara vad jag vill göra, men när någon vill ha konkreta exempel så blir det svårare. Dels för att jag inte har insyn i exakt hur förutsättningarna ser ut, och dels för att det är ett lagspel. Innan jag vet vad mina blivande kollegor tycker och tänker vore det förmätet och dumt att bli alltför specifik. Samtidigt är det värdefullt att vara konkret. Så…

Idag, när jag medverkade i en panel på Kvalitetsmässan i Göteborg, svarade jag på frågan om mitt nya jobb med ett hypotetiskt exempel. Jag utsåg mig själv, högst tillfälligt, till internetchef för arrangemanget och förklarade vad jag skulle ändra på. Det fanns nämligen en hel del som ur mitt perspektiv hade vunnit mycket på att vara annorlunda. Några exempel i punktform:

 1. Det hade funnits ett trådlöst nätverk. Nätverket skulle varit snabbt, gratis, tillförlitligt, utan några tekniska begränsningar i vilken trafik som tilläts. Och helst helt öppet och utan inloggningskrav. Då sänker vi tröskeln till en nivå där folk faktiskt börjar göra bra saker online, istället för att behöva guckla med tekniken. Det är viktigt med en god digital infrastruktur. Både i luften och i fibernäten.
 2. Alla aktiviteter hade sänts live, via tex Bambuser eller Google Live. Det kan göras avancerat och elegant, men det kan också göras hur simpelt som helst. Alla sändningar, hur småskaligt genomförda de än är, är bättre än inga sändningar alls. Det är viktigt att vi öppnar upp rummen, och låter digitalt och fysiskt mötas. 
 3. Man hade kunna länka direkt till en programpunkt på sajten. Eller direkt till en utställare. Överhuvudtaget hade allting på sajten som kunde bli ett delbart objekt blivit det. Dessutom hade det fungerat att hitta in till eventen via en google-sökning. Och lika självklart hade eventen funnits i ett dynamiskt uppdaterat iCal-flöde. Det är viktigt att resurser på nätet är åtkomliga och tillgängliga, att adressen till dem inte förändras över tid, och att de kan fungera som byggstenar i andras byggen.
 4. Varje objekt hade också fungerat som ett socialt objekt. På den mest grundläggande nivån hade man kunna kommentera på varje event, varje utställare etc. Men jag hade också krävt att vi gått längre, bland annat hade man kunna signa upp innan och säga att man tänkte gå, man hade kunnat delta i en diskussion inför och ställa frågor till panelisterna – liksom så klart under tiden panelen pågår. På samma sätt hade objektet funnits kvar efteråt, för fortsatt samtal och erfarenhetsutbyte, och då hade också video och presentationer samlats på samma plats. Utvärderingen hade genomförts där, och kanske hade rent av varje objekt motsvarats av en Facebook- och en LinkedIn-grupp som grund för fortsatt nära interaktivitet, även efter att objektet börjar kännas gammalt. Det är viktigt att vi tar alla tillfällen i akt att låta människor kommunicera, samarbeta och utvecklas tillsammans. Före, under och efter det fysiska mötet.
 5. Allt som listas ovan, hela den digitala plattformen och dess komponenter, skulle fungera i alla enheter. Inklusive mobilen, utan att kräva en app. Det är viktigt med tillgänglighet. Minst sagt!
 6. Och så där kan man fortsätta (bland annat genom att fundera på om Kvalitetsmässan istället var en wiki, som byggdes och skapades digitalt av alla aktörer tillsammans kontinuerligt, för att sedan explodera i ett fysiskt möte vartannat år. Alltså att sätta digital first och låta det fysiska mötet bli grädden på moset…)

Hade jag lagt lite mer än 15 minuter på att skriva ihop den här listan kunde den blivit mycket längre. Däremot hade man inte behövt lägga så värst mycket tid på att få det på plats. Och det hade inte behövt kosta något. I allt väsentligt finns de här möjligheterna redan, gratis eller billigt, så det handlar bara om att tänka tanken – och se till att pussla in det från början. Internet ska inte vara en eftertanke, något som bjuds in med armbågen i slutfasen, utan en integrerad del av verksamheten från start.

I Helsingborgs verksamhet kommer så klart de olika aktiviteterna se helt annorlunda ut. En del kommer att vara mycket större och mer övergripande, men andra kommer att vara babysteps precis som de jag listade här. Det viktiga blir att se de situationer där internet skulle kunna förbättra, och se till att det händer. Då kommer staden snart att vara ”bäst på internet”. Och det tycker jag att ”Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling” också borde vara.

Flickr Search_ kvalitetsmässan

Bilden visar de enda två bilder man får tillbaka om man söker efter Creative Commons-licensierade bilder från Kvalitetsmässan på Flickr. Det är viktigt med öppna licenser…

6 thoughts on “Kvalitetsmässan och internetchefen”

 1. Jocke, bra iakttagelser och utvecklat resonemang från din sida. Jag kan tänka mig att medvetenheten till viss del redan finns och önskan att inte ligga efter “verkligheten” trycker på för förändring. Nu är det nog en fråga om intern samsyn på vad som skall prioriteras.
  Vilka skulle vara dina topp 5 upplevelser på där det fungerar bäst ute bland mötesplatser du varit på?

  Reply
  • Jag är inte så glad för att mäta mot andra. Det finns evenemang som gör olika delar av det här på strålande sätt. Blixtrande snabbt wifi på en öde ö i Blekinge, talkshow i pausen på Webbdagarna, Internetdagarnas taggade incheckningstävling, Reboots magnifika sätt att göra varje programpunkt till ett socialt objekt, The Conf som kämpar på med öppet advisory board i facebook-grupp etc…

   Reply

Leave a Reply