Läget i den svenska musikindustrin: Artisterna har aldrig tjänat bättre

På måndag släpps en fantastisk rapport om det ekonomiska läget för den svenska musikindustrin. Jag har läst den och det är väldigt välgjort, och det borde vara omöjligt att tveka om vilka slutsatser som går att dra. Daniel Johansson, som författat rapporten tillsammans med Markus Larsson, skriver en kort sammanställning redan idag.

image

Även om det ur mitt perspektiv är en helt fantastisk samling data som kommer fram delar jag Daniels uppfattning att vi bör försöka få till en hyfsad debatt. Det är den här sortens gedigna arbete, och fler ärliga uppgifter, som borde kunna leda till att vi slipper det hårda tonläget:

”The public debate around the situation for the music industry have been polarized and intense during the latest years, and sad to say, many discussions have been based on missing data and misguided knowledge of the whole picture, specially when it comes to the role of record labels in the music industry system.
Making these kinds of calculations is always a bit dangerous when it comes to an industry so diverse and multifaceted as the music industry. But, our goal is that this study can help the different parts of the music industry as well as music fans and consumers to get a better understanding of the changes and the challenges that the music industry have faced, and are still facing. ”

Alltså, let’s talk. Mer om det här på måndag, och det ser jag verkligen fram emot!

Update: Aftonbladet har redan skrivit lite. Så även TKJ, Geiser, Magnus Andersson och Ipse Cogita. DN har bara plockat in TT-grejen, men jag gissar att det kommer mycket mer efter hand.

Och nu rullar det på. Nakna sanningen, PiratJanne och Brynolf.

15 thoughts on “Läget i den svenska musikindustrin: Artisterna har aldrig tjänat bättre”

 1. Enastående! Nu dras byxorna definitivt ner på upphovsrättsmaffian. Men kommer politikerna att lyssna till fakta? Knappast, vanligt folk betalar ju inte för lika fina middagar som upphovsrättsmaffian.

  Reply
 2. Striden har aldrig stått mellan artister och lyssnare. Eller i alla fall inte på ett bra tag nu. De artister som stöder förslag mot spridning av musiken har med största sannolikhet gjort det efter påtryckningar av skivbolagen.

  Striden mot “illegal” spridning av musik handlar egentligen om en dödskamp från skivbolagens sida. När kostnaden för att spela in musik hela tiden stadigt sjunker är de på väg att bli överflödiga. Artisterna däremot kan tjäna pengar på konserter, merchandises, gratistjänster som spotify med mera. Dessutom kan de sänka kostnaderna rejält för marknadsföringen genom att använda nätet.

  Sanningen är inte konstigare än att skivbolagen ser hur mer och mer av deras existensberättigande håller på att försvinna. När människor själva till och med kan upptäcka nya bands demos och banden själva inser att det är bättre att bli upptäckta direkt av lyssnarna istället för av ett skivbolag så finns det inte så mycket kvar för skivbolagen att erbjuda samtidigt som deras inkomster sjunker.

  Det bästa skivbolagsbranschen kan göra är att antingen fundera på om det finns något i deras kunskaper som artisterna faktiskt behöver och sedan ändra sitt erbjudande. Eller helt enkelt byta bransch och hitta på något annat.

  Reply
 3. Jag har ställt frågan på många ställen men har aldrig fått något begripligt svar: exakt hur går det till när artisterna tjänar pengar på fildelningen? Kan det inte vara så att det är andra förändringar som ger effekter på varsitt håll utan att ha något med varandra att göra? Skulle det inte kunna vara så att fildelningen trots allt ännu är begränsad till vissa grupper så att effekterna inte slaget genom fullt ut än så länge?

  Reply
  • Daniel har bytt plattform och tydligen inte migrerat över allt innehåll än ”Ny plattform
   Dags för en ny plattform för sidan. Nu ska bara gamla bloggarna migreras över och sajten struktureras lite så där. Det blir nog bra.”

   Jag låter länken ligga så länge för det finns ingen annanstans att peka just nu, och jag är säker på att den kommer upp snart igen.

   Tack för puffen!

   Reply

Leave a Reply