Mindpark #011: Nyheter är inte hett (bland ungdomar)

En del av er som läser detta har säkert barn i tonårsåldern. Och om ni äter frukost tillsammans så är det nog stor sannolikhet att de inte brukar lusläsa morgontidningen. Och det är så det antagligen ser ut i de flesta svenska hem där tonåringar figurerar. För traditionella nyheter är inte det coolaste ungdomar vet.

När jag skrev mitt rätt så lyckade och välbesökta inlägg “Varför ungdomar inte twittrar” på min egna blogg i somras snuddade jag lite vid ämnet.

“Dagens ungdom är dessutom förvånansvärt dåliga på att hålla sig uppdaterade med hjälp av nyheter. Inga vad jag vet läser tidningen på morgonen (jag gör dock alltid det, om jag inte har något att läsa medan jag äter blir jag galen), och ingen kollar på TV-nyheterna. Visst, ibland när man har tråkigt kanske man skummar Aftonbladet.se, men då för att hitta något roligt.

Så länge nyheter inte angår en själv så struntar man i det.”

ZZ15CF8F88.jpgGammelmedienyheter är alltså osexigt i ungdomskretsar. Ibland är det rent utav töntstämpel på att varje morgon läsa dagstidningen.

Och när det kommer till webben gäller samma sak. Ingen jag vet går regelbundet in på lokalblaskans hemsida för att kolla om något har hänt.

Och så vill en del tidningar börja ta betalt för sitt material på nätet för att överleva kristiderna, samtidigt som man antagligen riktar sina ögon mot den marknaden alla förr eller senare siktar in sig på – ungdomarna.

Men hur går det ihop med gratisgenerationen som gör allt för att komma över musik, filmer och andra saker gratis? Man tankar för fullt, även om det nu övergått till att mer och mer använda tjänster som Spotify och YouTube för att till exempel lyssna på musik. Men Spotify och YouTube är fortfarande gratis.

Inte ens jag läser nyheter på nätet, jag får min dos genom att läsa lokalblaskan till frukosten (utan något att läsa när jag äter dör jag), och när något extremt händer, till exempel när Michael Jackson dog, så får man reda på det via andra kanaler.

Samtidigt fick jag i torsdags reda på att TU:s Branschdagarna började, och Jocke Jardenberg undrade om jag blivit inbjuden – jag svarade med ett frågetecken.
Togs ungdomsfrågan upp på branschdagarna? Det verkar som att den har varit med lite i alla fall, läser jag hos Medievärlden. Och jag hittar ett spännande citat:

“Vi tror ofta felaktigt att unga bara är intresserade av nöjen, säger Grzegorz Piechota.”

Kanske är det sant? Jag hoppas det, men om jag tittar på mina 15-åriga kompisar verkar det inte alls så.
 För några månader sedan visades med stor konceptbild på Nerikes Allehandas etta att man ville bygga ett hotell i glas ovanpå en biltunnel mitt i centrum. (Off topic: när jag googlade upp nu hittade jag den inte, men kom på att – ah, NA ingår ju i Stampen och blockar ute Google – idiotas!) När jag frågar mina kompisar senare på dagen om de läste om det får jag flera “Va, vadå? Jaha?”. Och när vi går förbi tunneln där man vill bygga hotellet brukar jag nämna det, och får ett “Va? Aha?”.

Under fördjupningsinriktingen “Mediernas publik – och publikens medier” hittar jag rubriken “Unga, tidningar och demokrati” där man verkar ha berört ungdomar. Så ja, man pratade trots allt om ungdomar. Men var det någon ungdom där?

Men det skulle vara intressant att få höra hur svenska dagstidningar tänker om ungdomar. För seriöst, jag hoppas verkligen inte att ni tror att ungdomar tycker det är intressant att läsa om att Bertil inte längre får dricka lättöl till lunchen på äldreboendet.

Men varför vill man inte läsa nyheter då?, kanske ni undrar.
Jag tror det finns en enkel (om än lite extrem) förklaring, och det är en förklaring jag mött när jag berättat saker för mina kompisar. Förklaringen lyder: rör det inte mig eller mina kompisar, so what? Vad spelar det för roll då?
Och ja, vad har en tonåring för nytta av att veta att det bombas i Irak, och att reporäntan sänkts ytterligare? Knappt något, förutom om du har kompisar i Irak, då kanske du är lite intresserad.

Och nu när bloggar finns kan du få dina nyheter sållade och få bara det du är intresserad av.

Och visst, ibland läser man tidningen, ibland kollar man på nyheterna och ibland surfar man in på någon nyhetssite (men då blir det oftast Aftonbladet eller Expressen eftersom de har alla skruvade, konstiga och bisarra artiklar).

Och ja, det finns undantag från allt jag skrivit här. Det finns alltid undantag.

7 thoughts on “Mindpark #011: Nyheter är inte hett (bland ungdomar)”

 1. Helt klart sant som du säger Gustav, i undersökningar verkar man sällan ens mäta de under 15 och gruppen mellan 15 och 30 är den minst läsande överlag!

  Det kan dock i mina ögon vara vanskligt att generalisera allt för starkt med utgångspunkt i sin egen omgivning, nyhetskonsumtion är starkt kopplat till flera omgivningsfaktorer.

  Hittade en intressant undersökning, om än vinklad till beställarna (tidningarnas) fördel här: http://www.cna-acj.ca/en/system/files/DCODE-FIN… (PDF) om ungdomars nyhetskonsumtion, väl värt en titt!

  Reply
 2. Jag tror inte ngt är nytt under solen, när jag var 15 läste jag inte heller nyheter, jag spelade fotboll och undrade hur jag skulle göra för att hångla! Dagens ungdommmar är nog inte ett dugg annorlunda!

  Reply
 3. Egentligen undrar jag varför någon, inklusive jag själv, intresserar sig för nyheter som direkt inte påverkar en. För att det känns otryggt att inte veta, eller? Vad driver oss andra att läsa dagstidningar och titta på nyheterna på kvällen?

  Reply
 4. Hur mäter man kvantiteten på ungdomars nyhetskonsumtion? Jag är övertygad om att nyhetskonsumtionen hos en genomsnittlig femtonåring idag är mycket större än vad den var innan Internet.

  Dagens ungdomar möts av oändligt mycket mer information än en tonåring innan Internet, och i detta informationshav kommer en del att bestå av så mycket nyheter och samhällsinformation att pre-internet ungdomen står sig slätt.

  En vän sa till mig att det är vädigt svårt att jämföra generationer. Babyboomers som röstar säger sig vara intresserade av politik, medan en 90-talist säger sig vara intresserad om hon/han har ett politiskt uppdrag. 40-talisten säger sig vara insatt i internationell politik om hon har läst dagstidningen, 90-talisten om hon/han har en fil mag i ämnet.

  Jag tror inte att Nyheter är ohett bland ungdomar, men jag skriver definitivt under på att tidningarnas förpackning av nyheter är tokfel.

  Reply
 5. Fast jag kan inte minnas att det var många av mina jämnåriga som läste dagstidningar när jag var under 20 år heller. Är inte behovet och intresset för nyhetsintag något som växer när man blir äldre, generellt?

  Reply
 6. Jag kan bara hålla med signaturerna Christian och Mansj. Vi äldre kommer alltid att förfasas över den “obildade och lata” ungdomen som inte verkar bry sig om viktiga saker (sånt vi bryr oss om). Det är klart att sociala medier påverkar drastiskt dagens mediala konsumtionsvanor men samtidigt glömmer väldigt många “experter” hur det var när de själva var 16 år gamla. Några löst valda tonåringars ointresse av globala nyheter tas som ännu ett bevis på att “gammelmedia” går snart under. Verkligheten är dock som vanligt mycket mer komplex.

  Reply
 7. Kan det vara så att ungdomar är just ungdomar med allt vad det innebär…hitta sig själv ..förhålla sig till kompisar…första kärleken..kanske nyheter kommer lite längre ner på prioriteringslistan

  Reply

Leave a Reply