Mindpark #032: Varför Geek Girl Meetup är snöbollen som föregår lavinen

Det är lite som det brukar vara. Du peppar, pratar, förbereder dig och sedan står du där vid registreringen på den där konferensen som du har sett fram emot en hel månad.

Förbi dig går fullversioner av de där små Twitterprofilbilderna och du har fullt upp med att minnas vad de egentligen heter. Framför ögonen vandrar bara ett @ och deras handle förbi. Vissa är längre än vad du har tänkt dig, andra liknar inte det minsta människan på bilden och du börjar så smått tvivla på om det verkligen är X och X som står snett framför dig. Du står där i ditt hörn/i gången, håller hårt om datorväskan och tittar på de andra lite blygt när du vet att du egentligen borde gå runt och leta efter bekanta (är det riktigt illa står du bara på ett ställe och glor ner i iphonen). Det är ju därför du är här. För att inspireras. Nätverka som det så fint heter. Träffa nya människor. Det finns ingen tid att spilla.

Jag hade kunnat fortsätta orera om trevande kontakter, samtal som börjar med “nej men hej är inte du… jag har hört så mycket… trevligt att äntligen träffas…” via de obligatoriska Twitter-skämten under presentationerna, grupperingarna under lunchen och publiken som nickar unisont så fort någon influgen amerikansk guru sätter igång sin keynote.

Vi har alla varit med om det.

Samtidigt som du läser detta registrerar sig 100 tjejer på IFL i Stockholm för helgens Geek Girl Meetup som går under namnet “The architechture of winning”. Det är dags för andra omgången av GGM (den första var i mars 2009), en unconference som är allt annat än den initiala beskrivningen av vad en konferens brukar vara.

För en ung tjej i branschen är det tufft nog som det är. Har du riktig otur sitter du fast på något kontor, omgiven av kostymklädda män som tjatar om vikten av att delta på olika sociala medier-plattformar men som själva aldrig tar sig tid att göra mer än att registrera sig på Twitter och skörda en åker eller två i Farmville.

Kanske har du istället haft tur och befinner dig på en fantastisk arbetsplats där du tillåts prova dig fram, utveckla dina kunskaper kring webben och dela med dig av dem till andra internt och externt intresserade parter. Du har chefer som vill att organisationen ska göra bra grejer på nätet snarare än att bara fokusera på exakt var intäkterna finns. Chefer som låter dig prova dig fram förutsättningslöst i hopp om att ni på vägen ska hitta den rätta modellen.geekgirlmeetup004

Var du än befinner dig på organisationsskalan finns det en plats för dig på Geek Girl Meetup om du är intresserad, givmild med din kunskap och engagerad.

Vår unconference handlar om att dela med sig, att lära av varandra, att inspirera. Det handlar inte om att sno idéer, slå sig på bröstet samt skryta högt och brett om ens förträfflighet. Vi är alla stolta över att vi är sanna Geek Girls – “nördtjejer träffas och lyssnar på varandra, snackar framtidsplaner och projekt, utforskar framkanten av varandras nörd-passioner i ett land av teknik, design och business”.

Vi älskar det vi sysslar med och det är vår drivkraft. Vi vill peppa varandra och vi ser till att saker och ting händer på olika fronter runt om i Sverige. Exakt de känslorna är vad en unconference som GGM lyfter fram och hedrar; vår kollektiva kunskap och vårt stora engagemang. Därför blir GGM en fantastisk upplevelse för deltagarna. Alla anstränger sig och gör sitt yttersta för att den kollektiva upplevelsen ska vara givande trots att vi är 100 tjejer med olika intressen.

geekgirlmeetupJag tänker ofta på alla de inspirerande tjejer som jag träffade i mars under första Geek Girl Meetup och som jag sedan dess har haft ett utbyte med. Hur mycket har vi inte har diskuterat, bollat idéer, träffats på andra evenemang och påbörjat samarbeten. Om det faktum att 50 tjejer som samlades en dag i två undervisningssalar kunde sätta en liten snöboll i rullning, tänk vad regelbundna träffar skulle kunna göra för utvecklingen. Det är sällan man hoppas på snöbollseffekter, men det är vad jag tror GGM kan göra för webbtjejerna i Sverige.

Vi behöver träffas och utbyta erfarenheter. Med mötena växer vi som individer genom vår gemenskap. Sverige behöver smarta och handlingskraftiga tjejer som är med i matchen, men de tjejerna behöver varandra för att sätta agendan. Det gör vi den här helgen, bygger på snöbollen i väntan på lavinen.

För mer information om vem som kallar sig för Geek Girl besök geekgirlmeetup.com eller kolla in programmet.

Sandra Jakob är journalist och webbredaktör på hd.se och är specialiserad på läsarmedverkan och sociala medier. En Geek Girl som ägnar en stor del av sin tid åt att mässa för journalister om att de måste finnas i de sociala medierna och brinner för att få medieföretagen att bli mer öppna. Du kan följa Sandra varje dag på twitter.com/sandrina och mer sporadiskt på sandrajakob.se.

13 thoughts on “Mindpark #032: Varför Geek Girl Meetup är snöbollen som föregår lavinen”

 1. GGM har det som vi male-nerds helt saknar. Socialt beteende och postitiv spridning. Det är många av oss killar som är avundsjuka.

  Reply
 2. Felet är kanske att “vi” aldrig kallat ett enda nerd-event jag kan minnas (dvs, tillbaks till mitten av 80-talet) för könsspecifikt … ? Är det det som är hemligheten månne?

  Reply
 3. Tack CJ och Louise!

  Robert – jag fick höra samma sak från flera andra i går kväll. Hoppas att fler event anammar den attityd och inställning kring öppenhet, givmildhet och vänlighet som GGM har gjort.

  Reply

Leave a Reply