Mindpark #040: Egen domän är guld värd

I februari 2005 registrerade jag min första .se domän – det var sajten Fashionista.se som skulle se dagens ljus. Ett ganska bra domännamn tyckte jag blygsamt själv, och tycker fortfarande.

Det var då lite drygt två år sedan den svenska toppdomänen .se släpptes fri för registrering. Innan dess var .se endast tillåtet att använda för svenska företag, lite förenklat enligt nedan:

Ett domännamn i Sverige (.se) ska avse en organisation med stadigvarande verksamhet i landet. Organisationen ska innan domän tilldelas vara registrerad hos Patent- och registreringsverket (PRV), länsstyrelse, lokal skattemyndighet eller Finansinspektionen och därmed ha tilldelats ett organisationsnummer.

Domännamnet ska på ett särskiljande och unikt sätt återspegla firman såsom detta är angivet på registreringsbeviset.

En organisation kan endast registrera en huvuddomän.

Men intresset för en egen domän utan det nesliga .pp.se, som tidigare krävts för privatpersoner, visade sig vara stort.

1 januari 1999 fanns det 64 882 svenska domäner registrerade. Under 2002, året innan .se-domänerna släpptes fria registrerades 15 639 domäner och enbart under 2003 rekordregistrerades hela 116 749 stycken. En markant ökning!*

Jag tror att 2003 blev en vändpunkt för nätet på många sätt, men möjligheten att skaffa sig en egen .se-domän var en av de viktiga faktorerna här i Sverige. Plötsligt kändes nätnärvaron mer legitim, en ”riktig” internetadress angav att projektet hade seriositet, det var inte någon fluga som drog förbi. I synnerhet under slutfasen av 2003, började också fler och fler att blogga på nätet så som vi idag känner det fenomenet. Många på egen domän. En PR-byrå jag känner, gav till exempel domänadresser i julklapp till sina anställda detta år. Proaktivt! Och roligare än en delikatesskorg.

Och numera köper vi domännamn nästan så fort vi kommit på någon genialisk idé. Själv har jag till exempel köpt ett stort antal domäner i fyllan och villan – när de stora idéerna brukar blixtra till. Ibland med gott resultat, ibland med mindre gott (jag är ganska glad åt att domänköpet bohoran.se inte gick igenom, det hann korrigeras morgonen efter).

I internetmogna Sverige är vi också ovanligt intresserade av att registrera toppdomännamn – .se växer snabbare än genomsnittet om vi tittar till Europa och vi svenskar väljer fortfarande hellre .se än .com och andra generiska toppdomäner.

Sedan händer det förstås saker även på den här fronten, som kanske ger sken av ett bakslag till och från och visar att domännamnsproblematiken fortfarande existerar. Ett sådant exempel är förstås debaclet kring ordet bank tidigare i år, då PTS ville att beteckningen “bank” skulle läggas till .SE:s spärrlista över ord som endast efter prövning av ansökan får förekomma i nya domännamn.

Men .se vägrade rätta sig efter dessa önskemål: .SE avser att inte följa PTS uppmaning att spärra bokstavskombinationen ”bank” i .se-domäner, eftersom stiftelsen anser att kravet saknar rättsligt stöd i lagen om nationella toppdomäner för Sverige på Internet (2006:24).

Sista ordet i sådana diskussioner är säkert ännu inte sagt och min gissning är att vi kommer få mer av sådant i framtiden.

För någon månad sedan registrerades .se-domän nummer 900 000 och prognosen är att vi når miljonstrecket någon gång under nästa år. Alla dessa domäner är givetvis inte aktiva, men en hel del av dem är det, och det är en vild blandning av företag, ordval, bloggar, privatpersoner, familjehemsidor, fotoalbum, aktietips, och allt du kan tänka dig.

Och jag undrar vem som har det längsta domännamnet, en googling ger två varianter vid handen www.stiftelsenkonunggustafviadolfsfondforsvenskkultur.se samt www.mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.se – ingen av dem verkar dock aktiv. Vet någon?

Johanna Ögren arbetar som kommunikationskonsult och driver inte mindre än tre bloggar som alla varit först eller störst inom sitt område i Sverige. Självklart hittar du henne på Twitter, Facebook och på de egna sajterna Bokhora.se samt Lillagumman.se

*Uppgifterna är hämtade från Statistiska Centralbyrån

8 thoughts on “Mindpark #040: Egen domän är guld värd”

 1. Du kan kolla på http://www.iis.se/domaner/ vem som äger en viss domän.

  “Domänen stiftelsenkonunggustafviadolfsfondforsvenskkultur.se är ledig! Gå vidare till vår registrarlista för att registrera en domän.”

  Eftersom de inte tycks existera så kan de givetvis inte vara aktiva.

  Reply
 2. Det var storpolitik i litet format runt de svenska domännamnen på denna tid. Arbetet med att förändra de svenska domännamnsreglerna pågick extremt intensivt både publikt och bakom kulisserna från runt 1996 och framåt. Tyvärr framlidne Björn Eriksens regler behövde förändras, det tycke nog de flesta, frågan var hur mycket och på vilket sätt. Ofta träffades gänget för att diskutera reglerna någon dag efter att en batalj utkämpats på Computer Swedens förstasida. Dessa möten var emellertid aldrig särskilt frostiga och inte sällan kom Östen Frånberg med en vetekrans .-)

  Reply
 3. Mycket bra om domännamn! Jo, jag ägde den längsta “mmmm…”.se, denna registrerade jag när jag byggde gränssnitet till .SE:s Domänhanterare för några år sedan för att testa gränserna lite.

  Reply
 4. Den här ligger bra till vad gäller långt domännamn
  bankbankbankbankbankbankbankbankbankbankbankbankbankbankbank.se

  Reply

Leave a Reply