Moli – facebook får konkurrens

Det har genererats mycket buzz kring Von Holstein och hans projekt MyQube den senaste tiden. Tanken från Holsteins sida är att MyQube ska bli ett socialt nätverk stort nog att konkurrera med/ut Facebook. Jag har själv skrivit en post kring ämnet där jag drev tesen att trenderna ligger hos nichade nätverk och inte stora och generella Facebook wannabees.

I ljuset av detta skriver Metro om den sociala tjänsten Moli under rubriken – “nätverket som kan bli nästa facebook“. Moli är ett social nätverk nästan som alla andra stora. Skillnaden är att Moli mer inriktar sig på personlig integritet än till exempel Facebook. På Moli kan du nämligen lägga upp olika profiler, en för dina sociala kontakter, en gentemot din familj och en tredje mot ditt yrkesliv och proffessionella kontakter. Moli har också flera funktioner riktade mot företag.

Moli dök upp på sajten Alexa Web Discovery Machine efter att sajten visat en närmast lavinartad tillströmning (om man kan säga så, jag är inte säker:) av medlemmar. Samma statistiska tillväxtmönster fanns hos både Facebook och MySpace när de slog igenom.

I artiken om Moli på Alexa avslutar författaren med en fråga. Har Moli någon nisch? Ja! Den ligger i möjligheten för användarna att själv nischa in sin egen profil i en social, en familje”vänlig” och en annan för arbetslivet. På Moli får medlemmarna i större utsträckning möjligehten att visa sig genom de olika lager och nischer som definerar människor i olika situationer och miljöer. Jag är knappast likadan på jobb som jag är med mina kompisar till exempel och tur är det, för då skulle samtalsämnena hamna på en helt annan nivå. På gott och ont;)

7 thoughts on “Moli – facebook får konkurrens”

 1. Nu har jag inte testat Moli, men försvinner min personlighet inte lite nu? Varför skulle jag vilja se olika ut beroende på vilka personer jag vill träffa? Är inte delar av charmen att folk från “jobb” kan gå och och se hur jag är privat? Hade det inte varit löjligt tråkigt om de kommit till en stel företagspresentation?
  lite tankar bara ;)

  Reply
 2. Nu har jag inte testat Moli, men försvinner min personlighet inte lite nu? Varför skulle jag vilja se olika ut beroende på vilka personer jag vill träffa? Är inte delar av charmen att folk från “jobb” kan gå och och se hur jag är privat? Hade det inte varit löjligt tråkigt om de kommit till en stel företagspresentation?
  lite tankar bara ;)

  Reply
 3. Verkligen intressant att du ser det så:) För mig är det nog snarare lite tvärt om faktiskt, att familj och det sociala smälter ihop har jag personligen inte problem med, däremot vill jag lägga lite distans mellan mitt privatliv och det professionella. Enligt mig förtjänar mitt arbete en ton som vittnar om en professionell inställning och inte den av avslappnad dekadens som jag ibland kan uppvisa på fritiden;) Däremot håller jag med dig, den största delen av en människas charm kommer ifrån alla sidor av henne eller honom, roliga, avslappnade och professionella. Däremot tror jag att det är viktigt att man lär känna en person på “riktigt” och inte i datorn för att se styrkorna med alla de sidorna och hur de kanske kan användas i arbetslivet snarare än att underhålla polarna på förfesten. Saker kan lätt missförstås menar jag;)

  Reply
 4. Verkligen intressant att du ser det så:) För mig är det nog snarare lite tvärt om faktiskt, att familj och det sociala smälter ihop har jag personligen inte problem med, däremot vill jag lägga lite distans mellan mitt privatliv och det professionella. Enligt mig förtjänar mitt arbete en ton som vittnar om en professionell inställning och inte den av avslappnad dekadens som jag ibland kan uppvisa på fritiden;) Däremot håller jag med dig, den största delen av en människas charm kommer ifrån alla sidor av henne eller honom, roliga, avslappnade och professionella. Däremot tror jag att det är viktigt att man lär känna en person på “riktigt” och inte i datorn för att se styrkorna med alla de sidorna och hur de kanske kan användas i arbetslivet snarare än att underhålla polarna på förfesten. Saker kan lätt missförstås menar jag;)

  Reply
 5. Intressant, det väcker frågan om jag även privat har krav från jobbet att visa proffesionalism. Är jag en vandrande reklamskylt för mitt jobb? Om jag jobbar med säg e-handel så skulle det på ett annat sätt vara naturligt att jag vill vara en kanal in i den affären jag jobbar med. Även privat vill jag “ragga” potentiella kunder till min webbutik.
  Men skulle jag vara, säg plåtslagare på Göranssons plåtslageri så hade jag väl inte känt behovet att via sociala comunities promota mitt arbete.
  Givetvis slår irl alltid sociala comunities när det kommer till att verkligen socialisera :D

  Reply
 6. Intressant, det väcker frågan om jag även privat har krav från jobbet att visa proffesionalism. Är jag en vandrande reklamskylt för mitt jobb? Om jag jobbar med säg e-handel så skulle det på ett annat sätt vara naturligt att jag vill vara en kanal in i den affären jag jobbar med. Även privat vill jag “ragga” potentiella kunder till min webbutik.
  Men skulle jag vara, säg plåtslagare på Göranssons plåtslageri så hade jag väl inte känt behovet att via sociala comunities promota mitt arbete.
  Givetvis slår irl alltid sociala comunities när det kommer till att verkligen socialisera :D

  Reply

Leave a Reply