Resumé – hur gubbigt får det bli?

PK är nog det sista man ska anklaga mig för att vara. Jag kallar mig inte feminist och jag reser gärna ragg när man försöker göra genusfrågor av allt.

Men det här är så jävla skevt så jag blir helt mörkrädd. Kolla löpet, bilderna i högerkant, i Resumés nyhetsbrev

Nyligen reagerade jag på enfalden som präglar Sveriges tidningshus, och det här är lika bisarrt. Hur kan vi ens för en sekund tro att det här är något annat än kattskit. Och det drabbar inte kvinnorna, de geekgirlar och reder sig bra ändå. Det drabbar branschen, utvecklingen, oss gubbar. Det skapar en löjligt fattig miljö för oss alla.

Att Gunilla Herlitz, järnladyn, är den enda kvinnan som tar plats i gubbflocken gör bara det hela ännu mer patetiskt.

Jag biter i den kollektiva skämskudden. Frågan är, vad gör Resumé?

10 thoughts on “Resumé – hur gubbigt får det bli?”

 1. Vi tar till oss av kritiken och lovar bättring. Tyvärr är det mycket gubbar som sitter på ledande positioner i medie- och reklambranschen, precis som i de flesta branscher och ofta hänvisas vi till vd när vi vill ha svar på våra frågor. Men självklart måste vi bli bättre, inget snack om saken.

  Reply
 2. Tummen upp för ett bra inlägg, Jocke. Men varför fel att lyfta fram genusperspektiv så ofta man kan? Bara för att?

  I många fall är det tyvärr lika tydligt som på Resumés sajt att samhället ännu är ojämlikt. Så det behövs.

  Reply
 3. Om du menar allvar med frågan: genusperspektivet ska lyftas fram när det är relevant. Liksom HBT-perspektivet, integrationsperspektivet, fattigdomsperspektivet och de klyftor den skapar, tillgänglighetsperspektivet för de funktionshindrade, arbetslöshetsperspektivet etc…

  I det stora hela är nog kvinnor, i Sverige, den ”utsatta grupp” som är minst utsatt av de jag räknar upp, och det finns många fler. Därför efterlyser jag balans och sans, och viss återhållsamhet innan man dra genuskortet i varje fråga.

  Reply
 4. Klart jag menar allvar. Det gör jag nästan alltid. :) Varför fick du för dig att jag inte gör det?

  Håller helt med dig om att andra jämlikhetsfrågor är lika viktiga. Förhoppningsvis är det inte ett nollsummespel. Den ena frågan utesluter inte den andra, så att säga.

  Själv är jag en kvinna med invandrarbakgrund, uppvuxen i ett invandrartätt område, har en utvecklingsstörd bror som jag är god man till. Alla dessa delar av min verklighet är lika viktiga.

  Reply
 5. Det är en utopisk bild, skulle jag säga. I verkligheten är det väl ändå så, även i din verklighet, att olika frågor har olika fokus i olika stunder.

  I frågan om våra tidningsredaktioners sammansättning tex så är genusfrågan inte lika kritisk som den i stort sett totala avsaknaden av invandrare. Håller du inte med?

  Reply
 6. Absolut, och så kommer det nog alltid att vara på ett eller annat sätt, men man kan driva båda initiativen på samma gång, på olika sätt och med olika kraft i olika lägen. Och på samma gång finns det säkert andra sammanhang i vilken frågan om jämlikhet mellan kvinnor och män är mer kritisk än den om avsaknaden av invandrare.

  (Argh! Lyckas inte posta mitt svar som ett svar på ditt svar. Får felmeddelande “skriv kommentar”?)

  Reply

Leave a Reply