(sista) jardenberg kommenterar – 24 Jun, 2011 #jjk

Det blev ca 800 ”jardenberg kommenterar”, från den 19 nov 2008 till den 23 juni 2011. Under en lång period en om dagen, innan och efter dess mer sporadiskt.

Men nu är det slut. Sista #jjk i den här formen, i alla fall på ett bra tag. Det finns så många bra kurrar idag att det är dags för mig att prova något annat. Njut tex The Jennies lista över #blänkare, som fortfarande i allt väsentligt är aktuell – och missa inte mina favoriter Emanuel, Fredrik, Jerry, Annika, Tommie (sällanpostare;), Marie (intermittent), Micke (som inte har någon egen kategori för sina ”anmärkningsvärt”) och SSBD:s veckobrev (tillbaka efter sommaren).

Dessutom finns det idag finfina mekaniska/automagiska lösningar. Jag är såld på Summify för en relevant sammanställning i min mailbox fyra gånger om dagen. Jag gillar yxiga paper.li för att den får mig att snubbla över spännande saker som jag annars missat i mitt flöde (serendipity by not beeing good enough;) Båda dessa publiceras löpande på @jocke, så se till att följ mig på twitter om du inte redan gör det.

Sitter jag med iPad så är fortfarande Flipboard en skön app, och jag kanske ska plocka upp Dagens Flip så småningom igen. Zite tar också över mer och mer av min egen omvärldsbevakning. Den är helt underbar.

Och livet ut lär jag fortsätta hitta mycket spännande i Google Reader, som jag läser varje dag via Reeder på Mac, iPad eller iPhone. Min hemmahamn.

Men jag tystnar inte;) Allt spännade jag hittar och vill kommentera kommer nu istället att publiceras här as it happens. Det blir inte längre en sammanställning varje dygn, utan istället blir det ett realtidsflöde. Det har med sig ett gäng fördelar:

 • Många har efterlyst att kunna kommentera och dela enskilda kommentarer. När de nu blir egna poster så funkar det finfint.
 • Jag kan vara mer aktuell, många gånger känns en fråga gammal när den dyker upp i en morgonpost. Det har varit lite som att heta Dagens Nyheter och bara publicera gårdagens händelser.
 • Förhoppningsvis får jag på sikt större möjlighet att laborera med formatet. Jag övervägde att lägga det separat i min Tumblr, men jag är nog ändå en WP-kille. Får se, det kanske blir en parallellpubliceringslösning, där #jjk bara publiceras på jardenberg.tumblr.com och allt publiceras här. Eller? Synpunkter?
 • SharedItems2WP kan läggas åt sidan. Jag ska snart uppdatera sidan om den, både här och på Codex. Vill du jobba vidare på den så finns koden på github. Det har varit grymt spännande, om än väldigt mycket strul.
 • Jag slipper känslan av att köra mjölken varje morgon – eller ha dåligt samvete för att inte göra det ;)

Vi får se var det landar. Som vanligt med mig är allt work in progress och jag lyssnar på era synpunkter. Det handlar bland annat om hur jag ska presentera och särskilja material på den här bloggen. Det kommer sannolikt att vara ganska rörigt så länge projekt Staffanstorp är levande.

Så till sist vill jag då tacka för alla glada tillrop, klagomål, kommentarer och tips under de år jag kört mina ”morgonkommentarer”. Ni är helt fantamigtastiska och jag jag hoppas ni vill vara med på den här resan också.

Och här är då de tio sista länkarna. See you soon.

 1. Flödesredaktör, Digital Storyteller eller Spökbloggare
  – T-människor är en intressant definition. Men när det gäller nya jobb så är det väl som det alltid har varit – en ständig rörelse
  https://jardenberg.se/nya-tider-nya-jobb-for-redaktionen/
 2. iPad Magazines: Just a Little Bit of History Repeating : CJR
  – Man ska inte säga: vad var det jag sa. Och jag tycker egentligen inte alls att det är kul att det går åt helvete, även om den här texten verkar hävda att juryn fortfarande är ute. Men vem är förvånad? Det är ju ett så uppenbart felgrepp med dessa ipad-produkter som ska efterlikna tidningskänslan. Allvarligt talat, hade folk velat ha tidningskänslan så hade väl inte tidningarnas upplagor minskat. Eller?
 3. Offline Web Applications – Dive Into HTML5
  – Makalöst läsvärt och bra. Hela den här sajten är kanon för dig som vill dyka ner i HTML5, men just offline-avsnittet har jag haft glädjen att skicka till många.(och så lägger vi lite anpassningsbar webdesign som grädde på moset. Klart)
 4. As Good as it gets: Ett skolexempel på hur man inte lever som man lär.
  – Så sjukt uselt. Måtte det här kosta BP group många kunder, gärna alla.
 5. app | Media Evolution
  – Media Ev har samlat ihop en massa kloka tankar om appar. Oerhört högt läsvärde. Men glöm inte – du kanske inte behöver en app, du kanske behöver en lite smartare sajt bara. https://jardenberg.se/b/anpassningsbar-webbdesign-mobile-first/ Det viktig är att du gör ett grundat val!
 6. Veckan som gick – vecka 24
  – Nu tar veckobrevet från SSBD sommarlov. Det känns konstigt.
 7. F-16 Fighting Falcon 360 Degree Vector! Super Scale RC EDF JET Flight Review in HD!
  – HABEGÄR!
 8. My guesses on the huge changes Apple will unveil at WWDC
  – Apple tar one machine, many windows på största allvar – om det här stämmer. Fronten har de redan koll på, de är many windows. Jag förstår att bakplanet lockar också. Jag väntar med spänning!
 9. Schoolchildren in Trouble for Listing Bush, Cheney Among ‘Worst People of All Time’ [Video]
  – Problemet är väl att Sarah Palin saknas på listan.

19 thoughts on “(sista) jardenberg kommenterar – 24 Jun, 2011 #jjk”

 1. En era går i graven (eller kanske egentligen som Fenix blir “reinvented”). ;)

  Tack för alla uppdateringarna, det har varit en av mina viktigaste nyhetskällor, och det som inspirerade mig till “Off the Pass” vecko-uppdateringarna på theblackboard.net.

  Reply
  • Tack tillbaka – du min bäste tipsare av alla. Du har många gånger satt mig på helt nya spår eller fördjupat de existerande. Du är en guldklimp, i mail och på buzz. En av de dolda resurserna. 

   Igen, Tack!

   Reply
 2. En ära att få vara en av länkarna i detta, det sista #JJK! :) Är säker på att vi kommer få ta del av din visdom om än inte i samma form så med samma skarpa öga även framöver. Så sorgen är inte helt förlamande. 

  Reply
 3. Tack för alla år av intressanta länkar, jag har haft stor nytta och intresse av att följa dina tips.

  Reply
 4. Det har varit grymt att läsa dina kommentarer och länkar genom åren!

  Hoppas vi blir överraskade av något annat sätt att få ta del av dina tankar och kommentarer i framtiden.

  Reply
 5. Tack för omnämnandet! “Sällanpostare” är bara förnamnet men har ett ständigt liggande mål att bli bättre. 

  Kommer sakna dina samlingar, grymt bra flöde. Men lär ju som sagt kunna plocka upp dig via massa andra flöden.

  Reply

Leave a Reply