Uppgradera till WordPress 3.0 (instruktion och länkar)

Beklagar om det ser illa ut här, jag har satt igång arbetet med att byta till WordPress 3.0. Snart klart, hoppas jag.

20 minuter senare. Klart för nu. mer kommer att behövas fixas framöver, framför allt behöver formen fixas till. Nu är det i huvudsak det nya standardtemat rakt av.

Stegen för att uppgradera till WordPress 3.0 beta 1 var som vanligt busenkla. Det mesta handlar om att försäkra sig om något mot förmodan skulle gå fel…

 1. Tog en manuell backup på hela filsystemet i /wp-content. Säkert överdrivet, men disk är ju billigt. Tankade hem till lokal maskin.
 2. Gjorde en komplett export via tools -> export (/wp-admin/export.php). Tankade hem till lokal maskin.
 3. Tog en backup på alla databaserna med hjälp av pluggen ”wp-db-backup” – mest för att det är gött att ha flera olika återställningsalternativ beroende på var det går åt pipan… Också den här .zip-filen tog jag hem till lokal maskin.
 4. Rensade undan lite plugins som ändå inte användes så aktivt. Färre potentiella felkällor är alltid bättre.
 5. Bytte till Kubrik, för att minska risken att nya betan skulle drabbas av någon konflikt med vår lätt anpassade Tarski.
 6. Lät pluginen ”WordPress Beta tester” göra sin magi. Det är helt sjukt så lätt det är att uppdatera WordPress. hade jag inte varit den försiktiga typen kunde hela uppgraderingen har gjorts med två klick och tre minuter. Tänk på att välja ”bleeding edge” om du vill ha in trean.
 7. Aktiverade nya standardtemat Twenty Ten 0.7.
 8. Bytte headerbild (trixade till den här lite) och fixade ett grundläge i sidebaren.
 9. Stuvade om lite bland pages, eftersom alla nu syntes i headern. Inte klart än, men ok för nu.
 10. Done.

Tänk på att det är beta, däremot verkar det funka bra. När WP väl når beta brukar det vara rejält bra. Det känns inte annorlunda den här gången. Och eftersom jag inte har tid att hålla på med separata testbloggar var det lika bra att gå live här. Men som sagt – formen är temporär. Innehållet behöver fixas. Och snart ska vi göra en rejäl omstart här. Stay tuned.

10 thoughts on “Uppgradera till WordPress 3.0 (instruktion och länkar)”

 1. Medhåll. Har kört WP i beta på flera skarpa bloggar genom åren. Men det är klart, lite uppmärksam måste man förstås vara, och jag kör ju nightlies långt innan dessutom. Inte för normalanvändarna kanske.

  Reply
 2. Massor med godis. Custom post types och custom menus är en big deal. (migreringen med MU är så klart ännu större men inte lika intressant för lika många). Author templates är också grymt. Och tusen småsaker.

  Reply

Leave a Reply