Förra årets SSWC producerade en fantastisk mängd texter och bilder, och inget tyder på att det kommer att produceras mindre i år. Borde vi inte ta tillfälle i akt att slå ett rejält slag för Creative Commons då?

En viktig del i tankarna bakom den öppna licensen är att det inte ska förekomma någon ”kollektivanslutning” så jag vill inte propagera för att hela Tjärö ska göras till en Creative Commons-zon;) Men tänk om slutresultatet ändå blir det. Tänk om det inte går att hitta en enda bild, en enda text, en enda filmsnutt från den här magiska helgen som hävdar ”© All Rights Reserved”.

Sharing IS caring – BY: cambodia4kidsorg

Ofta när jag pratar med folk om Creative Commons och upphovsrätt så inser jag att de inte menat att deras material inte skulle användas. Det bara blir fel licens på dem, eftersom alla tjänster som förval anger ”All rights reserved”. Men det är ofta enkelt att ändra, så här gör du tex på Flickr, och via en sökning på just din tjänst kan du säkert klura ut hur det ska fixas.

Är du nyfiken på att veta mer eller vill diskutera Creative Commons, licenser eller kanske upphovsrätt i största allmänhet så kanske vi ska sätta ihop en session på #sswc?

Mer läsning? Jag har ju skrivit en hel del, men experterna är tex Techrisk som sköter om den svenska grenen av CC och eldsjälar som Kristina Alexandersson. Det är inte svårt att hitta smartskallar som gärna berättar mer. Till och med Jinge har ju gett sig in i matchen ;)

Men en sak till bara. En högst personlig uppfattning. Creative Commons omfattar flera olika varianter av licensen. Det är vanligt att man tex gör tillägget NC, för att att ange att bilderna inte får användas kommersiellt. Jag kan förstå ryggmärgsreflexen, men alla tillägg utöver BY, alltså att du ska få cred för bilden, krånglar till situationen. Alldeles i onödan enligt min enkla uppfattning. NC, tex, skapar stor osäkerhet för den som ska använda bilden. Får jag lov att publicera den på min blogg, som faktiskt innehåller annonser? Får jag lov att använda den i en presentation som jag får betalt för att hålla? Frågorna blir tusentals och svaren blir högst individuella. Det enda man kan vara säker på är att en mer komplicerad licens motverkar den spridning som man ville uppnå.

Keep it simple, keep it CC-BY.

Cred redan nu till iStudios, Media Evolution och NetPort för att SSWC-dokumentären blir CC. Törs man hoppas på att det stannar vid CC-BY? Och törs man hoppas att de medieaktörer (DN, Expressen, Sydsvenskanvarför inte hela Bonnier) som är med och sponsrar också gör ett avsteg från sin vanliga hållning i licensfrågan?

Uppdatering: Hur ska vi göra med alla semi-usla bildtjänster som twitterklienterna använder? TwitPic, Tweetphoto etc… Det finns ju inte en chans att ange licens där? Frågan är helt öppen, hjälp till med förslag i kommentarerna.