Under en diskussion på en av mina favoritlistor fastande jag plötsligt för en fras. Märkligt nog en fras som jag själv använder flera gånger i veckan, minst. ”Framgångsrik affärsmodell”. Det är enkelt att säga. Men vad menar vi egentligen? Jag kopierar mitt mail direkt och hoppas på lite diskussion här också.

Som ni säkert märkte så fastande jag lite för den frasen. Googlar jag på “framgångsrik affärsmodell” så får jag 191 träffar, vad jag kan se så pekar alla på lika vårdslöst användande av frasen som jag själv brukar göra mig skyldig till.

Begreppet verkar vara relativt nytt. Förr diskuterade man mer i termer om ett företag gick bra eller inte, om man expanderade, om man gjorde vinst. Och med “förr” menar jag då vår moderna, industriella tid. Men tidigare paradigmskiften ledde ju till liknande frågeställningar, fast med andra ord. Då handlade det om samhällsmodeller, försörjning, makro- och mikroekonomi. Alla begrepp verkar vara antingen för stora, eller för små för att vara applicerbara på det vi sannolikt menar när vi pratar om “framgångsrik affäsmodell”.

Så frågan är om vi inte måste försöka hitta en definition som håller och som
kanske till och med går att mäta.

Har Ted Valentin hittat en framgångsrik affärsmodell med sina karttjänster, eller var hans framgång slut när han sålde tidningskungen? Är det en
framgångsrik (affärs)modell att vi har tiotusentals Teds som kan försörja sig på lite MFA-sidor eller som får bröd på bordet av en liten webbshop? Kan man peka på en affärsmodell som möjliggör för ett tusental att försörja sig på att spela nätpoker, och ytterligare ett tusental som bygger affiliatesajter för nätpoker – och säga att den är framgångsrik?

Utgör Craigslist ett exempel på en framgångsrik affärsmodell, trots att Craig Newmark vägrar växla ut den fulla potentialen i sin tjänst – eller hur ska vi mäta en tjänst som i själva verket radikalt har minskat värdet av en hel marknad (sett ur ett totalt mediaföretagsperspektiv, alltså).

Så, fler ord gör inte frågan tydligare. In your mind: vad krävs för att vi ska kunna peka på något och säga “Framgångsrik affärsmodell”?