Varumärkesannonsering i mobilen

Annonsering i mobilen har hittills inte stått för en särskild stor andel av den totala reklamkakan. Och den annonsering som förekommit är ofta av typen “direktrespons” dvs med avsikt att skapa en transaktion med hjälp av länkar, kuponger mm. Varumärkesannonsering däremot har haft en försvinnande liten del. Men när infrastruktur och användare utvecklas så kommer även varumärkesannonseringen i mobilen att öka.

I rapporten “Mobile Brand Advertising” från eMarketer förutspås den globala varumärkesannonseringen i mobilen att öka till 3,5 miljarder USD 2011 från 123 miljoner USD 2006. Förra året stod varumärkesannonseringen endast för 9 procent av mobilannonseringen, år 2011 tror eMarketer att andelen stigit till 28 procent.

mob_ad

En rad nya mobila tjänster möjliggör varumärkesannonseringens utveckling. Vi ser t ex redan att reklamfinansierade tjänster börjar dyka upp. Finska Blyk har precis startat som mobiloperatör i Storbritannien. De ger fria minuter och SMS till kidsen (16-24 år) i utbyte mot annonser. Mobile Entertainment Forum skissar på reklamfinansierad underhållning i mobilen. Celltick lanserar “LiveScreen Media”, en scrollande reklamtavla. Det börjar röra på sig…

2 thoughts on “Varumärkesannonsering i mobilen”

Leave a Reply