Minns du knuff.se? Sajten som en gång i tiden var hela bloggosfärens mittpunkt, tjänsten som knöt ihop oss och som var på allas läppar. Älskad och hatad av alla. Liksom dess upphovsman, knuff-johan, som få visste vem det var, och som färre träffat. Jag hade den förmånen, och det var en spännande tid, där och då för nästan sex år sedan:

Har haft möte med honom och han är verkligen vass, men också väldigt öppen för samtal och utveckling. (Parantes: han vill bli beskriven som ”över två meter med rejäla huggtänder” men påminde mig mer om Craig Newmark, till sättet alltså)

Knuff lever fortfarande, och toppbilden visar hur knuff ser på #blogg100 (och bisonblog som en liten jämförelse). Men det har varit väldigt tyst de senaste åren. Jag tror att Johan tröttnade lite över att behöva försvara sig mot det vilda sluggande som började runt 2007, när Andreas Ekström fick för sig att Johan var något slags bloggosfärens motsvarighet till storpotäten. En sökning berättar delar av historien.

Jag tycker det vore kul att höra ditt bästa knuff-minne, kanske ett tips för en kommande bloggpost?

På statistikfronten i övrigt: här är dagens PDF-rapport. Notified har hittat och analyserat 1554 bloggposter. Det är mycket godis som jag ska återkomma till. 92 dagar kvar…

rockbjornen

Bilden ovan är från Ernst Rolf-logen på Cirkus, och hämtad från det här setet på Flickr. Året är 1996 och eventet är Rockbjörnen. Bilden är bland annat taggad med ”skånsk nacke” och det är jag som sitter med ryggen mot kameran längst ner till höger. Jag var ansvarig för vår livesändning, bland annat. 1996, alltså. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om åren 1994-2001 på aftonbladet.se, men det är inte det jag tänkte göra nu.

Istället tänkte jag hylla Lotta Holmström som höll i kameran. Ronja, även kallad. Iaf av mig. Vi hade några grymt roliga år tillsammans på det som då hette Aftonbladet Nya Medier.

Men Lotta har fortsatt imponera. Skriva.net och Citizen media watch är bara några av de projekt som genom åren fått Lottas kärlek. Men nu gäller det hennes #blogg100-bloggande. Hon är verkligen bloggosfären personifierad för mig. Med örat mot rälsen fångar hon tex upp @thejennie:s (en annan superbloggare som jag ska återkomma till) uppmaning om att publicera sitt första blogginlägg någonsin. Och vips har det blivit ett kanoninlägg, där hon som vanligt lyckas sätta sin egen prägel på texten. Sakligt, personligt, välskrivet, länkat – ”bloggigt” helt enkelt.

Och så underbart lärorikt och generöst. Lotta Holmström är helt enkelt en självklar #featuredblogger. Heja!