Många år har utropats som bloggens år, men jag vågar påstå att det är först 2008 som det kommer att slå igenom på bred front. Det är nu vi kommer att få se den fulla kraften i bloggandet. Det finns många tecken, men ett av de tydligaste fick jag nyss. Efter en rea-runda på stan satte vi oss ner för att fika på Papi i Helsingborg. Som på en given signal var vi tre runt bordet som lyfte våra mobiltelefoner och tryckte av. Här är min cheesecake, här är Kattis bild och här är bilden från min mammas nystartade blogg. Tre helt olika personer, med helt olika erfarenhet och förhållande till internet – men ändå med samma glädje över att berätta, dokumentera och publicera. Amazing. Martin Jönsson skriver som vanligt klokt om hur nästa år blir jagets år, lite på samma tema.

Många andra tecken är avsevärt mer seriösa, såklart. Alla traditionella medier försöker antingen omfamna bloggen, eller kasta skit på den. Fler och fler avslöjande och scoop startar i bloggosfären. Hela konferenser, och små, små lunchsamlingar börjar och slutar i ett bloggnätverk. På en del konferenser är till och med en microbloggande backchannel nästan viktigare än det som händer på scenen. Men som det brukar heta, the devil is in the details, och det är i det lilla som det stora växer. Så det är när man sitter en annandag jul och skickar runt en glad bagatell som Norra Grängesbergsgatan till släkt och vänner och får tillbaka enbart hurra-rop som man anar att det är något stort på gång. Alla berättar att de läst från början till slut, och älskat det. Feel good-bloggar lär bli ett begrepp på samma sätt som det blivit en film-genre. Något som i all sin enkelhet visar att det finns något för alla, och det finns mycket för många. Ett annat sätt att se det: mina shared items. Så mycket kvalitet. En enorm kraft att ta vara på.

Ett nyårslöfte från Mindpark är att vi kommer att satsa tungt på bloggarna nästa år. Blytungt. Det första vi gjorde var att kicka igång twinglysajterna och det sista vi gjorde under 2007 var att gå in i Sourze. Ta det som ett tecken, och det är bara början. Bloggarna är ett sätt att knyta ihop våra tidningar i ett vackert givande och tagande med de som förr kallades ”läsarna”. Frågan är vad vi ska kalla varandra i framtiden, när vår tidigare publik är lika mycket publicister som vi är. Vem är vi och vem är dom? En av många härliga frågor att brottas med under ett spännande år.

Anyway. Bloggar du inte än så börja nu. Det är busenkelt att komma igång via tex wordpress eller blogger – och det kostar inte ett öre. Och om du redan är igång, håll ett öga här till månadsskiftet jan-feb. Det kan löna sig…