Vägverket rör till det rejält

Alldeles nyss landade det en pressrelease från vägverket i medierna. Avsikten är att ”förtydliga reglerna kring varumärken och personliga registreringsskyltar”. Jag tycker inte man lyckas.

Ur texten:

– En person som heter Zlatan kan alltså få tillåtelse att ha en skylt med det namnet, trots att det är ett registrerat varumärke. ”HD” är visserligen ett varumärke, men det är också en beteckning som används i en mängd sammanhang. Ord som ”oasis” och ”toy” är – förutom att de är registrerade varumärken – också helt vanliga engelska ord.
– Om ett företag anser att en personlig skyltbeteckning som vi godkänt kan förväxlas med det egna varumärket bör man kontakta oss, säger Birger Höök, chef på Trafikregistret. Rör det sig om ett varumärkesintrång, så kommer vi naturligtvis att återkalla skyltarna och betala tillbaka de 6 000 kronor som kunden betalat.

Går det här att tolka på något annat sätt än att rent godtycke gäller?
Man godkänner inte varumärken på skyltar om de inte samtidigt råkar vara ett eget namn eller vedertaget ord. Då är det ok, men bara om inte någon klagar – för då kan de kanske komma att dras tillbaka. OK?

Update: En sak slog mig just. Det finns enligt uppgift drygt 12.000 skyltar ute. Stora företag kan ha tusentals varumärken registrerade. Sökfunktionen på vv.se är inte blixtsnabb (och funkar inte alls på mac). Här finns ett problem. Jag ska ringa Daniel, ansvarig handledare på vv, och se om jag kan få ut ”Hela listan”. Den borde ju vara offentlig handling?
Återstår frågan hur företagen ska hantera den löpande bevakningen. Ska vv börja publicera ”veckans skyltar”?

Vägverkets röra i den här frågan belyser precis den problematik som jag ville få fram. Tack för det vägverket, mer om den diskussionen så småningom.

En annan intressant fråga som helt otippat har seglat upp gäller hur myndigheter ska kunna backa på fattade beslut i sådana här frågor. Det är inte så enkelt som vägverket vill påskina och det kommer de att upptäcka när mitt svar snart kommer. Det är en bisak för mig, men det är viktigt för juristerna – och ”gynnande förvaltningsbeslut” är alldeles uppenbart ingenting man viftar bort.

För övrigt, idag dök storyn upp i Aftonbladet och då märker man vilket genomslag de har. Många som hört av sig. Tyvärr är inte kvaliteten så god, och då är det tur att sådana reportrar som web-ola på hd.se finns. Bra näsa där!

Andra bloggar om: , , , , , ,

[basic info in english] [första inlägget] [the images at flickr]

12 thoughts on “Vägverket rör till det rejält”

 1. Birger Höök var general för trängselskatteförsöket i Sthlm. Han var en stjärna på att ge oklara besked och “förtydliganden” redan då.

  Min uppfattning är att VV nog får ta på sig att “ex officio” slå i varumärkes och firmaregistren samt också börja göra varumärkesrättsliga bedömningar. I slutändan kommer det här nog leda till att möjligheten till “personliga skyltar” försvinner – eller att besluten hänförs till PRV eller Bolagsverket. VV är uppenbarligen inte kompetenta inom det här området.

  Men de har ju gjort bort sig i andra fall också – se bara på asfaltskartelldomen där avdelningen Vägverket Produktion begick konkurrensbrott mot sig självt – dvs Vägverket.

  Reply
 2. Birger Höök var general för trängselskatteförsöket i Sthlm. Han var en stjärna på att ge oklara besked och “förtydliganden” redan då.Min uppfattning är att VV nog får ta på sig att “ex officio” slå i varumärkes och firmaregistren samt också börja göra varumärkesrättsliga bedömningar. I slutändan kommer det här nog leda till att möjligheten till “personliga skyltar” försvinner – eller att besluten hänförs till PRV eller Bolagsverket. VV är uppenbarligen inte kompetenta inom det här området.Men de har ju gjort bort sig i andra fall också – se bara på asfaltskartelldomen där avdelningen Vägverket Produktion begick konkurrensbrott mot sig självt – dvs Vägverket.

  Reply
 3. När jag läste vägverkets förklaring slog det mig att dom trodde att du har “Google” på din skylt, men om jag har fattat det rätt har du “GOOGLE”. Jämför med hur ett internationellt köttvaruföretag jagar folk som använder “Spam” och “SPAM” men inte “spam”.

  Dessutom så uppstår problem om ett varumärke är registrerat av olika företag i olika klasser. Eller med “Freon”, “Nylon” och andra varumärken som har blivit generella beskrivningar istället för varumärken (precis som “google” har blivit på engelska).

  Nåja, kul är det i alla fall.

  Reply
 4. När jag läste vägverkets förklaring slog det mig att dom trodde att du har “Google” på din skylt, men om jag har fattat det rätt har du “GOOGLE”. Jämför med hur ett internationellt köttvaruföretag jagar folk som använder “Spam” och “SPAM” men inte “spam”.Dessutom så uppstår problem om ett varumärke är registrerat av olika företag i olika klasser. Eller med “Freon”, “Nylon” och andra varumärken som har blivit generella beskrivningar istället för varumärken (precis som “google” har blivit på engelska). Nåja, kul är det i alla fall.

  Reply
 5. Tack för denna uppdatering! Tro mig att jag blev fundersam när ni skrev att ert registreringsnr var GOOGLE, men nu fick jag äntligen en klarhet i det hela! Hoppas ni hade en fin vistelse i Göteborg! /Hotellreceptionisten på Gothia Towers

  Reply
 6. Tack för denna uppdatering! Tro mig att jag blev fundersam när ni skrev att ert registreringsnr var GOOGLE, men nu fick jag äntligen en klarhet i det hela! Hoppas ni hade en fin vistelse i Göteborg! /Hotellreceptionisten på Gothia Towers

  Reply
 7. Henrik: helt rätt, det finns till och med ett tidigare fall där Google inledningsvis krigade med Merriam-Webster om att de ville “veribifiera” Google. Det slutade med att de skrev det med gemener och därmed kom inte Google åt dem längre.
  Så visst, Google och GOOGLE är inte samma sak – men frågan är om man kan få vv att inse det;)

  Johanna: Så kul att höra av dig. Och jodå, alltid ett nöje att vara hos er. (Men de inre hissarna behöver verkligen en finjustering;)

  Reply
 8. Henrik: helt rätt, det finns till och med ett tidigare fall där Google inledningsvis krigade med Merriam-Webster om att de ville “veribifiera” Google. Det slutade med att de skrev det med gemener och därmed kom inte Google åt dem längre.Så visst, Google och GOOGLE är inte samma sak – men frågan är om man kan få vv att inse det;)Johanna: Så kul att höra av dig. Och jodå, alltid ett nöje att vara hos er. (Men de inre hissarna behöver verkligen en finjustering;)

  Reply
 9. …(och funkar inte alls på mac)…

  Det är ju inte bara VV som har grejer som inte lirar med Mac. Undrar hur många myndigheter som det ser ut så hos? Hur funkar det ihop med att alltid vara tillgängliga för alla? Här finns nåt att rota lite oxå – för den som har tid.

  Följer i övrigt utvecklingen med intresse!

  Joche

  Reply
 10. …(och funkar inte alls på mac)…Det är ju inte bara VV som har grejer som inte lirar med Mac. Undrar hur många myndigheter som det ser ut så hos? Hur funkar det ihop med att alltid vara tillgängliga för alla? Här finns nåt att rota lite oxå – för den som har tid.Följer i övrigt utvecklingen med intresse!Joche

  Reply

Leave a Reply