Alldeles nyss landade det en pressrelease från vägverket i medierna. Avsikten är att ”förtydliga reglerna kring varumärken och personliga registreringsskyltar”. Jag tycker inte man lyckas.

Ur texten:

– En person som heter Zlatan kan alltså få tillåtelse att ha en skylt med det namnet, trots att det är ett registrerat varumärke. ”HD” är visserligen ett varumärke, men det är också en beteckning som används i en mängd sammanhang. Ord som ”oasis” och ”toy” är – förutom att de är registrerade varumärken – också helt vanliga engelska ord.
– Om ett företag anser att en personlig skyltbeteckning som vi godkänt kan förväxlas med det egna varumärket bör man kontakta oss, säger Birger Höök, chef på Trafikregistret. Rör det sig om ett varumärkesintrång, så kommer vi naturligtvis att återkalla skyltarna och betala tillbaka de 6 000 kronor som kunden betalat.

Går det här att tolka på något annat sätt än att rent godtycke gäller?
Man godkänner inte varumärken på skyltar om de inte samtidigt råkar vara ett eget namn eller vedertaget ord. Då är det ok, men bara om inte någon klagar – för då kan de kanske komma att dras tillbaka. OK?

Update: En sak slog mig just. Det finns enligt uppgift drygt 12.000 skyltar ute. Stora företag kan ha tusentals varumärken registrerade. Sökfunktionen på vv.se är inte blixtsnabb (och funkar inte alls på mac). Här finns ett problem. Jag ska ringa Daniel, ansvarig handledare på vv, och se om jag kan få ut ”Hela listan”. Den borde ju vara offentlig handling?
Återstår frågan hur företagen ska hantera den löpande bevakningen. Ska vv börja publicera ”veckans skyltar”?

Vägverkets röra i den här frågan belyser precis den problematik som jag ville få fram. Tack för det vägverket, mer om den diskussionen så småningom.

En annan intressant fråga som helt otippat har seglat upp gäller hur myndigheter ska kunna backa på fattade beslut i sådana här frågor. Det är inte så enkelt som vägverket vill påskina och det kommer de att upptäcka när mitt svar snart kommer. Det är en bisak för mig, men det är viktigt för juristerna – och ”gynnande förvaltningsbeslut” är alldeles uppenbart ingenting man viftar bort.

För övrigt, idag dök storyn upp i Aftonbladet och då märker man vilket genomslag de har. Många som hört av sig. Tyvärr är inte kvaliteten så god, och då är det tur att sådana reportrar som web-ola på hd.se finns. Bra näsa där!

Andra bloggar om: , , , , , ,

[basic info in english] [första inlägget] [the images at flickr]