bild-2.png”It´s to late to apologize, It´s to late.”

Så börjar refrängen i One Republics låt Apologize. Låten är en av de mest spelade på MTV just nu och producentjätten Timbaland har inkluderat en remix av låten på sin egen skiva Shock Value som dessutom gett bandet en första placering på USA:s billboardlista. Bandet har fått sina låtar spelade sammanlagt 12 miljoner gånger. Inget av detta är speciellt anmärkningsvärt för ett mainstreamband som drunknar i 55 000 applåder (Madison Square Garden) bara de spottar på scenen, det är bara det att One Republic släpper sin skiva den 20:e nov (2007)!

One Republic är ett av de första banden som blivit stora genom hela världens nya replokal och musikscen MySpace, en arena som har över 90 millioner besökare, det kallar jag konsert! Jämfört med Iron Maidens spelning ”Rock in Rio” som anses vara en av tidernas största konserter med sina 250 000 besökare, är 90 miljoner en närmast absurd siffra som får Rock in Rio att kännas som en spelning på Hultsfreds demoscen.

One Republic är ett perfekt exempel i hur The Long Tail lever och frodas. Chris Anderson pratar om den långa svansens tre krafter och förutsättningar:

  1. Demokratisering av produktionsverktygen
  2. Minskad förbrukningskostnad genom en demokratisering av distributionen
  3. Koppla samman utbudet med efterfrågan.

En demokratisering av produktionsverktygen innebär att konsumenten har blivit producent. Handkameror, persondatorn och olika musik och redigeringsprogram är exempel på verktyg som idag förvandlar konsumenten till regissör, fotograf eller producent. Inom musikvärlden ökade antalet nya skivor från 44.000 2004 till 60.000 2005, samtidigt som band världen över laddade upp 300 000 gratislåtar på MySpace. Hela världen har förvandlats till en studio!

Det Internet har gjort är att demokratisera distributionen och skapat ett forum där alla kan skapa sitt eget innehåll. Dessutom fylls Internet med nya vägvisare och sökverktyg som hela tiden knyter ihop utbudet med efterfrågan, till exempel bloggar, kundrecensioner eller sökningar på Google. För One Republics del har den långa svansens tre krafter inneburit att de som första band blivit signade på världens största skivbolag, allmänhetens.