Dataportability och externet

dataportability1Dataportability är ett buzzord som florerat under det gångna halvåret. Det innebär helt enkelt att du som användare kan distribuera den personliga information du lagt upp på nätet mellan olika tjänster. Dina bilder, kommentarer , filmer, texter och persona är inte längre isolerade till en sajt eller tjänst utan har genom dataportabilityfunktionen fått möjligheten att spridas mellan olika tjänster. Du syns inte längre på en sajt utan på Internet. Exempel på varumärken som anslutit sig än så länge är Facebook, MySpace och Google med sitt Google friend connect.

Google tar med hjälp av OpenSocial i botten det hela ett steg längre. Sajter som använder sig av FriendConnect tillåter sina besökare att hitta, bjuda in eller på andra sätt interagera med nya eller existerande vänner från befintliga sociala nätverk. Läs mer här.

Jag har tidigare skrivit om vad jag kallar för en digital infrastruktur. Alltså kommunikationssystemet mellan olika tjänster och sajter som håller på att växa fram. Internet håller allt mer på att gå från att vara ett fragmenterat medium med olika tjänster till en enhet. Det som knyter ihop säcken är den sociala webben med sina mash-ups. Monolog håller på att förvandlas till dialog och vi har redan kommit en bra bit på vägen. Jag kanske till och med ska skriva att monolog har förvandlats till dialog.

Jag frågar mig om Internet är det bästa namnet på ett medium som alltmer proklamerar konvergens genom olika sociala funktioner och faktiskt blir mer och mer extrovert och mobilt för varje dag som går. Vad sägs om externet? :)

dataportability

Leave a Reply