Den öppna redaktionen – varför inte?

En annan sak från Branschdagarna i Örebro: ”99% av det redaktionella arbetet kan ske helt öppet” – och det inte bara kan ske, det bör ske öppet.

Jag är ju en stor vän av radical transparency, och menar att det absolut har sin plats på en modern tidningsredaktion. Vi måste helt enkelt sluta betrakta det som om det finns stort avstånd mellan oss och dem (vår publik alltså).

Det finns en redaktion som sedan flera år visat hur det borde fungera: SpokesManreview.com, en relativt liten tidning i Spokane, WA. Under rubriken ”The Transparent Newsroom” bjuder man på nätet in sina läsare att delta i nyhetsarbetet:

  • Man lägger ut redaktionens morgon- och eftermiddagsmöte i direktsänd video [webcast]
  • Varje dag bloggar man en sammanfattning av nyhetsarbetet [Daily brief]
  • På fast plats publicerar man frågor och svar från läsarna [Ask the editors]
  • Man bjuder till och med in till diskussion om själva transparensen under [News is a conversation]
  • Man har flera andra bloggar, man kan ringa in och boka en tid för att delta fysiskt vid nyhetsmötena etc…

Man har satt ihop en riktigt bra rapport på det här temat, och självklart ligger den också tillgänglig för alla [PDF: Newsroom of the future]

Fördelarna är såklart att man kommer mycket närmare läsarna både i relation och nyhetsarbete. Precis som när jag bloggade om Twingly och fick in fyrtio relevanta kommentarer – ett strålande bidrag till beslutsunderlaget.

Nackdelarna då? Well, oftast handlar invändningarna om källskydd och integritet. Men det blir ganska ihåligt när man betänker hur lite av en redaktions arbete som på goda grunder behöver hållas i det fördolda. Och de stora scoopen utgör ju inte precis en stor del av den dagliga tidningen, och bör rimligen inte tvinga oss till ett stängt redaktionsarbete.

Så, vem i sverige blir först ut med en transparent redaktion? Kanske någon av de som är och lyssnar på Steven Smith, chefredaktör för The Spokesman-Review, som imorgon (2007-10-02) håller seminarium i Stockholm. Medieutbildarna anordnar och man kan läsa mer här.

Andra bloggar om: , , ,

1 thought on “Den öppna redaktionen – varför inte?”

Leave a Reply