Jon Stewart och O’Reilly om nyheter och politik i USA

Det här är inte för alla. Men för en nörd som mig är det underbart. Lyssna på deras starka åsikter om sina respektive åsikter. Lyssna på deras proffsiga ordvändningar, se deras kroppsspråk, deras vändningar, deras tonläge. Deras intellekt, framför allt Jon Stewarts så klart, är knivskarpt och de lämnar varandra ingen nåd. Om liberaler, republikaner, och framtida presidentval. Grymt!

Missa inte hur studiofolket bryter ihop mellan varven, hörs i bakgrunden… Jag kan inte låta bli att fundera på vilka svenska journalister/mediepersonligheter som skulle kunna komma ens i närheten av den här dialogen.

10 thoughts on “Jon Stewart och O’Reilly om nyheter och politik i USA”

 1. Får kolla det när jag kommer hem, SJ's uppkoppling lämnar en del att önska.

  Men jag vet att många underskattar O'Reilly just för att han är så extremt konservativ.

  Reply
 2. Jon Stewart är verkligen i en egen division! Gick på en Daily Show-taping när jag var i New York förra året och förundrades över att de faktiskt körde stort sett live on tape, en enda snabb omtagning på hela showen när Lewis Black snubblade på ett ord. Före showen kom Stewart ut och tog frågor från publiken och efter video-länken med Colbert report hängde Colbert kvar på monitorn och de tjafsade och skämtade med varandra och berättade anekdoter för oss i publiken. Ett tips för alla som åker till NY, gratis dessutom!

  Reply
 3. Lysande samtal. Att det blir så bra tror jag till stor del också är en formfråga. Per definition är det ju egentligen inte “bra TV”, utan televiserad radio. I Sverige har vi en förmåga att övervärdera formen i stället för det som faktiskt sägs. Allt ska illustreras på olika sätt; med klipp, korta reportage eller vad det nu kan vara.
  Sammanhanget eller det fördjupade samtalet hackas sönder.
  Alltför ofta undervärderas tittarna. Det finns många program på svensk TV som jag nästan betraktar som en personlig förolämpning. För några år sedan förundrades TV-folket över att ett franskt litteraturprogram där de “bara satt och pratade” lockade storpublik. Trots det har det bara gjorts halvhjärtade svenska försök.

  Samtalet fungerar. Men förutsättningen är naturligtvis att det ges tillräckligt med tid. Annars blir det bara trams. “Debatt” i SvT är ett extremt svenskt exempel där oerhört många pratar, men oftast blir ingenting sagt.

  Nå. Våga fördjupa!
  Våga problematisera.
  Men visst, det är svårt att hitta rätt människor.

  Reply
 4. Det är intressant att se hur O'Reilly ständigt försöker att “dumma ner” konversationen, ständigt låtsas att hann inte förstår vad Stewart sa för att få honom att se ut som han är den hatade vänster elitisten, och kallar hans publik “stoned slackers.” Talar till Middle America, precis där.

  Reply
 5. Kan störa mig lite på att O'Reilly alltid ska köra så hårt på härskarteknik och “fula” retoriska trick istället för att låta det handla om fakta och sakfrågor. Annars intressant och laddat samtal.

  Reply
 6. Tack för tipset Jocke. Jon Stewart är en av mina stora idoler och bortsett från ideologi är O'Reilly också en favorit. Mycket underhållande och samtidigt tänkvärt. I Sverige tillåts sällan dessa två blandas.

  Reply
 7. B
  Vilka giganter. Bland det bästa, och framför allt mest underhållande jag sett. Detta borde textas och sändas prime time i Sverige.

  Reply

Leave a Reply