Kontrakt med en 13-åring

Idag gör B sin sista dag i grundskolan. Om ett par timmar avslutar vi en resa som började när han tog steget upp från sjuan till åttan, och började fundera över sin framtid. Han var inte nöjd med sina resultat i skolan och vill ha ändring. Initiativet till nystart kom från honom, utkastet skrev jag, modellen  skruvade vi på tillsammans. Det har varit en bumpig resa. Kul, men bumpig…

Anyway, så här såg det ut för ett år och åtta månader sedan.

utkast

 1. NYTT: I’m your boss! I korthet:
 2. du säger: “jag vill upp till minst VG och få bra förutsättningar i livet”
 3. jag säger: “ok, då gör vi det på mitt sätt”

Jag kan inte nu berätta exakt vad det skulle innebära i tid och omfattning. Det måste anpassas efter dina egna framsteg och din attityd.

Många dagar kommer det att handla om mer än en timme varje dag. Många gånger kommer vi att lära oss mer än vad skolan kräver. Många gånger kommer du att känna att det är tufft.

Grunden i hela upplägget är att du litar på att jag vet bättre än du vad som krävs för framtiden och att jag är rätt person att ge dig den vägledningen. När jag säger att något ska läsas, något ska skrivas, göras – då gör vi det, utan suckar och stön eller undanflykter.

Du måste känna dig så trygg med att jag inte gör det här för att jävlas med dig så att vi inte ska behöva tjafsa.

Du ska lita på mitt omdöme. Du ska känna dig säker på att jag inte ställer några orimliga krav på dig. Du måste känna dig trygg med att jag faktiskt har koll på ditt bästa. Och att jag faktiskt, när vi är igång, kan göra det på ett roligt och inspirerande sätt.

Du måste också bli övertygad om att du har en äkta kapacitet. Du kan, B. Du har skallen med dig och du kan gå precis hur långt som helst. Men du måste också inse att du bara är tretton år, att det krävs jobb som fan, att dina hormoner drar iväg dig i helt andra riktningar och att kul för stunden inte alltid är det bästa.

Igen, jag vet inte konkret vad det här kommer att innebära. Det får vi snacka om. Men ett par saker kan vi vara ganska säkra på:

 • En noggrann planering. Varje ny uppgift från skolan måste brytas ner och passas in i vårt schema. Annars kommer det aldrig att funka för varken dig eller mig. Mycket lägger vi upp på rutin, så att vi båda vet när saker ska göras. Vi lägger in ett antal hål och sedan fyller vi dem med innehåll som är viktigt den veckan. Men vi kommer också att göra speciella ryck, som vi gjorde med arbetshelgen inför rese-redovisningen. Du minns väl – vi hade ju skitkul?
 • Nyheter, både tidningar och på webben. Trist i början kanske – men inom kort kommer det att bli lika spännande som vilken rysare som helst på bio. Verkligheten överträffar ofta dikten, och när du kommer in i vad som händer så kommer du inte vilja vara utan.
 • Internet. Massor. Du behöver fortfarande komma igång och använda hela kraften i nätet. Det är mycket mer än bara youtube och bdb. Jag lovar ;) Blir du riktigt duktig på att använda internet som en resurs kommer du att ha sjukt mycket gratis framöver.
 • Resor, där vi faktiskt skapar oss koll på sådant som geografi, historia, SO och annat som har med världen utanför ramlösa att göra.
 • TV. Jo, faktiskt. Det produceras otroligt mycket bra program som gör kunskap roligt och spännande. Discovery channel, History channel och många andra kommer att bli dina bästa vänner när vi fokuserar på speciella bitar.
 • Ordning och reda i form av koll på böcker, papper, dokument och planering. Det här blir en viktig del av din arbetsmiljö och då måste du ha det på plats. Kaoset måste upphöra.
 • Slarv är inte ok. Det ska vara rättstavat (det finns ju hjälpmedel), rätträknat, prydlig, det ska vara det vi har kommit överens om. Överenskomna tider ska hållas. Ja, du fattar.
 • Är jag inte hemma så kör vi redovisningar och uppföljning över skype etc.
 • Det finns säker mer som vi kommer på efterhand. Det här är ett pågående arbete från oss båda.

Sammanfattningsvis: När vi tillsammans är överens om vad som ska göras bestämmer jag och du surar inte ;) Som motprestation lovar jag att det kommer att vara skoj under tiden vi arbetar och att det kommer att ge resultat.

– – –

Och resultatet, sista ordet, punkten i just det här kapitlet av den här berättelsen kommer snart ;)
Men jag kan redan nu säga att jag är löjligt stolt över den här stilige ungen.

Läs också den otroligt spännande diskussionen det här utlöste på kära gamla Jaiku.

9 thoughts on “Kontrakt med en 13-åring”

 1. Grymt bra, hade jag verkligen behövt som 13 åring. Ska verkligen bli intressant att se vad ni hittar på för gymnasietiden.

  Tänk tanken att hela skolväsendet jobbar efter en scrum eller agile variant i framtiden samt utnyttjar alla medier…

  Reply

Leave a Reply